Decalotarea la bebelusi poate deveni o problema in momentul in care parintii grabesc sau forteaza fenomenul, care se intampla natural, la varsta potrivita. Decalotarea poate fi o optiune in cazul fimozei, insa este obligatorie consultarea unui specialist.
Decalotarea presupune actiunea prin care se retrage preputul unui baietel nematurizat sexual in mod fortat si prematur. In cazul in care preputul este prea stramt (fimoza), unii medici recomanda decalotarea treptata, in timp.
La inceput, preputul este atasat de glandul penian, asa cum unghia este atasata de deget. Acest lucru se schimba insa in timp, odata cu dezvoltarea genitala, deoarece in primii ani de viata decalotarea nu este necesara.
Prea tarziu sau prea devreme?
Nu exista o varsta prestabilita la care dezvoltarea penisului sa fie completa astfel incat preputul sa se separe de gland, insa este indicat ca, cu cat fenomenul intarzie sa apara, sa mergi cu baietelul la medic, pentru controale si sfaturi.
Exista si cazuri in care baieteii se nasc cu preputul complet retractabil sau devine astfel in primii ani de viata, asa cum si la fetite se poate intampla sa se nasca fara himen sau sa li se rupa spontan in primii ani de viata.
Efectele decalotarii la bebelusi
Decalotarea este abordata ca o solutie pentru fimoza, insa fimoza este fiziologica si naturala pana la o varsta, iar decalotarea fortata are ca efecte:
- Igiena mai slaba;
- Permiterea accesului factorilor patogeni;
- Producerea de daune tesutului erogen in dezvoltare;
- Distrugerea dezvoltarii fiziologice naturale.
Facuta in mod fortat, decalotarea este mai degraba periculoasa decat benefica. Fimoza fiziologica (starea normala a preputului, acoperind glandul penian) nu permite accesul factorilor patogeni, iar retragerea timpurie a preputului impiedica formarea smegmei, substanta albicioasa secretata de preput cu scop de:
- protejare impotriva infectiilor;
- protejare fata de agentii patogeni, prin continutul de anticorpi;
- hidratare a glandului, prin continutul de emolienti.
Excesul din aceasta substanta se indeparteaza cu apa din abundenta si nu este recomandata folosirea sapunului. Acumularea smegmei nu reprezinta un deficit de igiena, ci un factor normal, asa cum se intampla si cu ceara din urechi: se curata cand este in exces, deoarece un minim de ceara asigura protectie.
Riscurile decalotarii la bebelusi
Fortarea decalotarii poate duce la rupturi de tesut si, daca lezarea tesutului este foarte grava, poate fi necesara o circumcizie. Riscurile includ:
- Hemoragie;
- Infectie;
- Disfunctie erectila;
- Desensibilizare.
Parerile specialistilor
"La sugar si copilul mic orificiul preputial este ingustat fiziologic si daca nu intervin fenomene inflamatorii locale, pana la varsta de 2 ani, acesta se va dilata progresiv pe masura ce copilul creste, permitand ulterior decalotare facila.
In absenta unor infectii locale sau tulburari urinare fimoza este considerata fiziologica pana la 2 ani; numai daca dupa varsta de 2 ani persista imposibilitatea decalotarii glandului, atunci se considera ca este vorba despre fimoza patologica si se indica circumcizia.
Insa acesta este un subiect controversat: parerile medicilor difera foarte mult in functie de convingerile religioase, de traditiile existente intr-o zona geografica sau intr-o anumita perioada de timp ca si de sursele de documentare medicala foarte variate. La evrei si arabi religia impune circumcizia obligatorie.
La noi in tara, sunt inca multi medici care recomanda decalotarea precoce. In alte tari insa nu se recomanda decalotarea pana la varsta de 2 ani, dacat daca exista anumite modificari locale (infectii sau tulburari de mictiune) – conceptie la care adera tot mai multi in ultimii ani si la noi in tara.
Daca decalotarea nu s-a facut brutal si nu a fost urmata de leziuni locale sau infectii, atunci nu i-ati facut nici un rau; decizia de a va opri sau a continua decalotarea urmand indicatiile medicului dumneavoastra va apartine.
Este bine insa sa stiti ca in cazul unor decalotari brutale, pot apare fisuri locale care pe langa riscul unor hemoragii si infectii, mai prezinta si riscul unor cicatrizari stenozante care pot duce la instalarea unei fimoze; de asemenea exista si riscul parafimozei – o complicatie a fimozei ce consta in imposibilitatea recalotarii dupa o decalotare fortata, cand inelul preputului trece peste gland si-l comprima
Tocmai aceste riscuri stau la baza noilor atitudini conservatoare, care considera decalotarea precoce ca fiind o expunere nejustificata la aceste riscuri, in conditiile in care la majoritatea copiilor dupa varsta de 2 ani decalotarea se face cu usurinta.
Indiferent de ce atitudine veti adopta in continuare, trebuie sa va adresati cat mai curand medicului daca observati aparitia unor inflamatii, fisuri sau hemoragii locale dupa decalotare sau daca apar dificultati de urinare sau modificari ale jetului urinar."
Ce spun mamicile despre decalotarea la bebelusi
Exista un raport egal intre mamicile care sunt pro si cele care sunt contra decalotarii la bebelusi. Cele din urma se tem sa schimbe cursul natural al lucrurilor, deoarece stiu ca in timp decalotarea se face in mod natural, pe durata dezvoltarii organelor genitale.
Celelalte mamici, care sunt pro, se tem mai degraba de fimoza si sunt de parere ca este bine sa se actioneze din timp, pentru a nu expune copilul la o experienta posibil traumatica la varste mai inaintate.