- Copilasul meu are pungulite mici cu puroi la penis. Dupa ce medicul pediatru i-a decalotat-o cu mana, aceste pungi tot au continuat sa apara. Il spal cu musetel si ii dau un antibiotic (sumetrolim). Credeti ca ii va trece?
Raspuns:Inflamatiile localizate la nivelul penisului sunt cunoscute sub denumirea de balanita (inflamatia glandului penian) si balanopostita (inflamatia glandului penian si a preputului).
Aceste inflamatii sunt de obicei rezultatul suprainfectiei bacteriene sau fungice a smegmei - secretia locala care se acumuleaza ca urmare a unui deficit de igiena locala sau datorita existentei unor conditii locale: fimoza sau aderentele balano-preputiale.
Aderentele balanopreputiale (aderente intre gland si preput) sunt destul de frecvente copii sub 2 ani putand fi congenitale sau secundare unor infectii locale repetate; la randul lor prezenta acestor aderente favorizeaza infectiile locale, creandu-se astfel un cerc vicios care intretine recurenta infectiilor.
Fimoza este definita prin existenta unui orificiu preputial stramt care nu permite decalotarea. Intre preput si gland pot exista aderente stranse si se poate acumula smegma, ceea ce predispune la infectii.
Fimoza poate fi: congenitala (poate fi considerata fiziologica pana la varsta de 5 ani), poate pare ca rezultat al unor infectii locale sau dupa decalotarea fortata care lezeaza preputul si duce la formarea unor cicatrici neelastice avand ca rezultat final fimoza.
Alte cauze posibile ale balanitelor si balanopostitelor sunt alergiile la detergenti sau lenjerie.
Clinic apare durere spontana care se poate exacerba la urinare si la atingerea glandului si preputului, acestea fiind edematiate (umflate), eritematoase (rosii) iar la nivelul orificiului preputial se poate constata uneori prezenta secretiei purulente. Fenomene generale ca febra, frisoane se asociaza rar cu balanopostita, dar pot apare in cazul in care se asociaza infectia urinara.
Tratamentul consta in: debridare locala (daca nu se asociaza cu fimoza se practica liza blanda a aderentelor balanopreputiale daca acestea exista, decalotare, indepartarea smegmei), bai antiseptice locale (cu ceai de musetel sau cu betadina) de 3-4 ori pe zi, aplicarea unor unguente cu antibiotic sau administrarea orala a unui antibiotic. Daca edemul e important se pot asocia unguente steroidiene.
De obicei daca tratamentul este urmat corect, aceasta infectie ar trebui sa se remita in 7-10 zile. In cazul copiilor la care este prezenta fimoza sau care au prezentat cel putin 2 pusee de balanopostita se indica efectuarea circumciziei; aceasta se efectueaza insa numai dupa vindecarea infectiei si dupa remiterea reactiilor inflamatorii locale.
Va sfatuiesc sa urmati tratamentul si indicatiile medicului: daca infectia persista si dupa terminarea tratamentului, solicitati un nou consult medicului pediatru (un examen bacteriologic al secretiei purulente poate fi de ajutor in alegerea unui antibiotic tintit pe agentul etiologic al infectiei).
Dupa remiterea inflamatiei trebuie sa aveti in vedere un consult la un medic specialist in chirurgie pediatrica, care va putea stabili necesitatea efectuarii unei circumcizii, pentru a preveni alte infectii.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist