Problemele articulare la copii

/ / Modificat: 2013-01-22
Problemele articulare la copii

Problemele si durerile articulare la copii apar in momentul in care ligamentele si tendoanele din jurul articulatiilor oaselor sunt afectate. Durerile bruste si severe ale articulatiilor sunt simptome care ar trebui sa te duca rapid cu copilul la medic, deoarece nu sunt normale la varste mici si indica aproape intotdeauna o afectiune care are nevoie de atentie si ingrijiri medicale. Ele pot fi un simptom al unor boli grave precum artrita juvenila reumatoida, febra reumatica, osteocondrita juvenila sau boala Lyme.

Artrita juvenila reumatoida

  Artrita juvenila reumatoida este cea mai des intalnita boala asociata cu durerile articulare in randul copiilor. Cei mai expusi riscului sunt copiii cu varste mai mici de 16 ani. Simptomele acestei afectiuni includ articulatii inflamate si dureroase, dar si rigide, capacitate limitata de miscare a membrelor si cresterea inegala a bratelor si picioarelor.

Cele mai multe cazuri diagnosticate cu artrita juvenila reumatoida sunt usoare si se trateaza cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene si fizioterapie. Cazurile severe de artrita nu se vindeca.

Febra reumatica (reumatism acut)

Febra reumatica este o boala cauzata de infectia cu o bacterie din familia streptococilor si se manifesta prin articulatii inflamate si umflate, sensibile, dar si inrosire locala. Daca nu este descoperita la timp, infectia se poate raspandi si la alte organe, mai ales la inima, si poate cauza si alte simptome: probleme de respiratie, oboseala, dureri in piept si febra.

Boala se trateaza cu ajutorul antibioticelor, in paralel fiind administrata si medicatie antiinflamatorie, pentru ameliorarea simptomelor.

Osteocondrita juvenila

Osteocondrita descrie un grup de afectiuni care afecteaza articulatiile. Zonele cele mai afectate de boala sunt genunchii, gleznele sau soldurile. Principalele simptome sunt incapacitatea de a mai misca zona afectata si durerile locale severe.

Este frecvent intalnita la copiii intre 4 si 12 ani si afecteaza in special baieteii. Se trateaza cu medicamente. Uneori, simplul acetaminofen poate fi suficient pentru reducerea inflamatiei si a durerilor, in timp ce alteori, este nevoie de tratament cu antiinflamatoare. Cazurile severe necesita interventie chirurgicala.  

Boala Lyme

Boala Lyme este o afectiune extrem de severa, cauzata de un parazit, in special capuse, care se cazeaza pe corpul copilului si transmite bacteria responsabila pentru declansarea bolii. Desi durerile articulare sunt un simptom care ar trebui sa apara destul de tarziu in evolutia bolii - dupa declansarea febrei, durerilor de cap, oboselii sau durerilor musculare - exista cazuri in care boala debuteaza cu acestea.

In cazul in care nu este depistata si tratata la timp, boala Lyme afecteaza sever si iremediabil sistemul nervos central al copilului. Daca este descoperita in stadii incipiente, boala este tratabila. Se administreaza antibiotice puternice, dar care sunt prescrise doar de catre medic, in functie de evolutia si stadiul afectiunii.

Reumatismul articular acut (RAA)

Reumatismul articular acut (RAA) este o boala autoimuna. Ca urmare a unei infectii, ca de pilda angina streptococica, organismul produce anticorpi care sa tina piept infectiei. Din motive necunoscute, acesti anticorpi reactioneaza cu structuri proprii ale organismului. RAA poate lua diferite forme. Pote afecta articulatiile, inima, pielea si alte parti ale organismului.

Daca nu este tratat prompt, un atac poate dura saptamani sau luni. Boala are tendinta de a se repeta pe toata durata copilariei indiferent daca copilul are sau nu infectii streptococice.

Uneori, RAA ia forme acute, cu febra ridicata, dar cel mai adesea manifestarile sunt discrete, constituindu-se intr-o stare prodromala care poate dura saptamani de zile, cu subfebrilitate, oboseala, indispozitie, paloare, scaderea poftei de mancare.

Cand exista afectarea mai severa a articulatiilor, durerea migreaza de la o articulatie la alta, ele devenind umflate, inflamate, intepenite, in alte cazuri, afectarea articulatiilor poate fi usoara (doar o durere de intensitate redusa, care trece de la o articulatie la alta). Daca inima e afectata mai sever (cardita), copilul e evident intr-o stare de prostratie, palid si respira greu. Uneori, se descopera ca inima a fost afectata de un atac reumatismal din trecut care a fost atat de usor incat nu a fost observat atunci.

RAA poate lua forme extrem de variate. Sigur ca atunci cand copilul face o forma mai severa, este consultat medicul. Este insa la fel de important sa fie examinat si copilul care are doar simptome vagi cum ar fi: paloarea, oboseala, starea subfebrila, durerile articulare usoare sau rash inexplicabil. Exista o serie de medicamente care sunt foarte eficiente pentru distrugerea germenilor streptococici care produc infectia din gat si grabirea reducerii inflamatiei articulare si de la nivelul inimii.

Ca urmare, e mai putin probabil sa fie lezate valvele inimii la primul atac. Si mai important, se pot preveni alte atacuri de febra reumatica si, ca urmare, scade riscul afectarii inimii. Copiii trebuie sa ia, regulat, permanent, medicatia adecvata pentru prevenirea noilor infectii streptococice (pe gura sau injectabil) pana la maturitate. RAA poate fi prevenit daca angina streptococica este tratata.

Durerile articulare si durerile de crestere

In trecut se considera normal ca un copil sa se planga de dureri de articulatii, fiind apreciate drept rezultat al cresterii rapide.

Uneori, un copil intre 2-5 ani se trezeste noaptea din somn plangand, acuzand dureri in sold, genunchi sau calcai. Se intampla numai noaptea, dar poate dura saptamani, noapte de noapte. Se crede ca este vorba spasme ale musculaturii membrelor.

In general, daca durerea se muta dintr-un loc in altul si nu exista inflamatie, roseata, sensibilitate locala sau afectare a miscarilor membrului (starea copilului fiind normala), e foarte putin probabil ca durerile sa fie cauzate de o boala severa. Daca durerea e totdeauna in acelasi loc pe acelasi membru, sau exista si alte simptome, cazul trebuie in mod cert discutat cu medicul.

Exista multe cauze ale durerii de la nivelul mainilor si picioarelor si din acest motiv numai un medic poate examina, testa si decide in fiecare caz in parte.

Durerile de crestere, firesti in dezvoltarea copilului, sunt adesea asociate si cu dureri articulare. Acestea sunt primele care sunt luate in considerare atunci cand un copil se prezinta la medic cu un astfel de disconfort, insa nu pun probleme pentru sanatatea lui.  

Copilul tau s-a plans vreodata de dureri articulare? De la ce au aparut? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Dureri articulare copii

Articole recomandate

Citeste si despre