Problemele cardiace la copii

/ / Modificat: 2013-01-23
Problemele  cardiace la copii

Problemele cardiace diagnosticate adesea la copii mici se incadreaza fie in categoria malformatiilor congenitale (in special defecte structurale ale inimii), fie in cea a bolilor de inima dobandite ulterior nasterii. Invata care sunt cele mai frecvente afectiuni cardiace cu care se pot confrunta cei mici si la ce sa te astepti in cazul fiecareia!

Malformatii cardiace congenitale

Gauri in inima

Exista doua tipuri de defecte congenitale structurale ale inimii frecvent intalnite la copii: defect septal atrial si defect septal ventricular.

Defectul septal atrial se caracterizeaza printr-o gaura aparuta intre cele doua atrii ale inimii. In cazul defectului ventricular, gaura este localizata intre cele doua ventricule. Aceste gauri congenitale favorizeaza circulatia sangelui oxigenat din partea stanga a inimii spre cea dreapta si apoi la plamani.

In cazul in care gaura este mare, exista riscul acumularii sangelui in plamani si insuficientei cardiace. Daca dimensiunile ei sunt foarte mici, este posibil ca cel mic sa nu manifeste niciun fel de simptom.

Stenoza valvulara pulmonara si coarctatia de aorta

Stenoza valvulara pulmonara si coarctatia de aorta impiedica circulatia si transportul sangelui catre inima. In conditii normale, sangele circula printr-o valva din ventriculul drept spre artera pulmonara, ajungand in final la plamani.

Atunci cand valva dintre ventriculul drept si artera pulmonara este stenozata sau ingustata, sangele nu mai poate circula liber catre plamani. Afectiunea se numeste stenoza valvulara pulmonara si poate duce la aparitia unor niveluri scazute de oxigen in sange, manifestate in special prin stari de oboseala generalizata.

Aorta transporta sangele oxigenat spre toate organele si partile corpului. In coarctatia de aorta, o alta boala congenitala comuna, o parte a arterei este ingustata, iar sangele nu mai poate circula corespunzator prin ea. Si aceasta malformatie conduce la scaderea nivelurilor de oxigen din sange si la simptome de oboseala accentuata.  

Tetralogie Fallot

Tetralogia Fallot este o malformatie cardiaca cianotica complexa, care inglobeaza mai afectiuni ale inimii. Acestea sunt asociate cu tot atatea defecte congenitale frecvente, care se manifesta simultan, insa nu intotdeauna toate apar chiar de la nastere:

  • defect septal ventricular larg;
  • hipertrofia ventriculului drept;
  • modificarea pozitiei aortei in partea dreapta a inimii;
  • obstructionarea fluxului de sange din ventriculul drept catre arterele pulmonare.

In acest context patologic, fluxul de sange din plamani scade si apar simptome precum cianoza pielii, buzelor si unghiilor, coloratia albastruie a pielii, problemele de respiratie, supraponderalitate, intarzieri in dezvoltare etc.

Sansele de recuperare in cazul tetralogiei Fallot pot fi foarte mari, in cazul in care interventiile chirurgicale pentru repararea defectelor se fac la timp. Cel mai indicat este ca operatiile reparatorii sa fie facute chiar in primul an de viata a copilului.

Boli cardiace dobandite

Bolile de inima dobandite sunt cele care se dezvolta dupa nastere. Spre deosebire de cele congenitale, care se dezvolta la fat inca din cavitatea intrauterina si cu care copilul se naste, bolile dobandite apar sub influenta mai multor factori sau afectiuni de care sufera cel mic dupa nastere.

Desi bolile cardiace dobandite sunt mai frecvente in cazul adultilor, exista riscul ca acestea sa se dezvolte si la varste fragede. Cel mai des intalnite afectiuni de acest tip sunt reumatismul la inima si boala Kawasaki.

Copiii care au fost diagnosticati cu defecte cardiace congenitale prezinta un risc crescut pentru a dezvolta si alte boli de inima: endocardita si cardiomiopatie. Alte boli de inima comune, care se diagnosticheaza in copilarie mai sunt miocardita si pericardita.

Iti pot da seama ca micutul tau are probleme cardiace si prin prisma alte simptome frecvente - palpitatii ale inimii, tahicardie, brahicardie etc. Nu intodeauna acestea sunt problematice, insa daca se manifesta pe termen lung si par sa se agraveze, este indicat sa fie intotdeauna investigate la medic, pentru a se exclude o cauza patologica.

Suflurile cardiace

Suflul cardiac defineste zgomotul de trecerea sangelui dintr-o cavitate a cordului in alta. Nu este cazul ca parintii sa se alarmeze, deoarece foarte multe sufluri nu au semnificatie de boala. In general, suflurile cardiace se pot incadra in 3 categorii: functionale, organice si congenitale.

Suflurile functionale nu sunt cauzate de boala si se intalnesc foarte frecvent in copilarie, avand tendinta sa dispara la adolescenta. Doctorul va semnaleaza existenta unui astfel de suflu pentru a putea ulterior relata situatia, daca un alt medic examineaza copilul.

Suflurile organice apar in copilarie in majoritatea cazurilor datorita reumatismului articular cu cardita, cand valvele inimii sunt inflamate si dupa vindecare pot ramane cicatrice.

Acestea fac ca valvele fie sa se micsoreze, fie sa obstructeze scurgerea normala a sangelui. Cand medicul sesizeaza un suflu cardiac la un copil care nu il avea anterior, poate insemna ca exista o inflamatie activa in acel moment. In acest caz exista si alte semne de infectie, cum ar fi: febra, pulsul rapid, modificarea numarului de leucocite si alte teste de laborator anormale.

Doctorul va trata copilul cu medicamente pana ce toate semnele de inflamatie dispar, chiar daca asta poate dura luni de zile. Pe de alta parte, daca nu exista semne de infectie, suflul poate fi datorat unor cicatrice vechi, lasate de un atac reumatic anterior.

In trecut, copilul cu suflu cardiac era tratat ca un semiinvalid, ani de zile fiindu-i interzise sporturile sau activitatile fizice, chiar daca nu existau semne de infectie activa. Astazi, tendinta este de a lasa copilul care a depasit complet stadiul inflamatiei active sa revina treptat la o viata pe cat de normala posibil (inclusiv jocuri si sporturi pe care le poate face fara efort), daca cicatricele vindecate nu influenteaza vizibil activitatea normala cardiaca.

Exista doua motive pentru a proceda asa. Muschii cardiaci, atata vreme cat nu sunt inflamati, se intaresc prin activitate. Chiar mai important este ca moralul copilului sa fie ridicat, prevenind auto compatimirea, sentimentul ca are o boala fara vindecare sau ca este diferit de ceilalti. Cu toate acestea, copiii trebuie sa primeasca in continuare, regulat si permanent, medicamentele necesare prevenirii altor infectii streptococice.

Suflurile cardiace datorate malformatiilor congenitale sunt descoperite la nastere sau in primele luni de viata (rar mai tarziu). Aceste sufluri denota nu o inflamatie, ci o alcatuire necorespunzatoare a inimii. Important nu este murmurul, ci felul in care malformatia afecteaza eficienta pompei cardiace.

Daca aceasta este afectata, copilul poate avea crize de cianoza, respiratie dificila sau intarziere in dezvoltarea corpului. Sugarul sau copilul cu malformatie congenitala de cord trebuie atent examinat de medicul specialist. Unele cazuri grave pot fi vindecate prin operatii.

Daca un copil cu suflu cardiac datorat unei malformatii congenitale poate face sport fara sa se albastreasca la piele (cianoza) si sa ramana fara respiratie (dispnee), iar dezvoltarea sa corporala este normala, este foarte important pentru personalitatea sa sa nu fie tratat ca un invalid, sa poata duce o viata normala. Trebuie totusi sa evite infectiile, mai ales gripa contra careia poate fi vaccinat anual.

Copiii cu boli cardiace sau malformatii congenitale de cord trebuie sa primeasca antibiotice ori de cate ori este necesara interventia stomatologului pentru a preveni germenii de la nivelul ranii din gura sa ajunga sa afecteze inima.

Tu stii sa recunosti simptomele principalelor boli de inima ale copilului? Te-ai gandit vreodata sa ii faci analize sau teste in acest sens? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Afectiuni cardiace Afectiuni cardiace sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre