Adeziunea labiala la fetite este o problema frecventa, deseori trecuta cu vederea de parinti si foarte putin discutata intre mamici. Fenomenul se refera la fuziunea sau lipirea labiilor mici in dreptul deschiderii vaginului, ca urmare a unei iritatii sau a unei insuficiente hormonale.
Foto: sheknows.com
Statisticile medicale arata ca adeziunea labiala are o incidenta de 1-2% in randul fetitelor cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 6 ani. Impreunarea labiilor mici este asimptomatica, fiind depistata in majoritatea situatiilor de catre medicul pediatru la controlul medical periodic.
Zona de adeziune poate varia de la o mica sectiune pana la una mai extinsa, caz in care urina poate sa ramana captiva in interiorul vulvei si sa provoace iritatii si infectii.
Cauzele adeziunii labiale
Expertii nu pot afirma cu certitudine ca ar exista cauze precise care conduc la adeziunea labiala. Majoritatea parerilor indica inflamatia labiilor, determinata de schimbarea prea rara a scutecelor ude sau folosirea detergentilor de rufe si a sapunurilor cu agenti iritanti.
In momentul in care labiile mici sufera leziuni la suprafata, ele se vindeca lipite unele de altele. Un alt factor asociat cu adeziunea labiala este nivelul scazut de estrogen din organism, perfect normal inainte de instalarea pubertatii.
In cele mai multe cazuri, portiunile restranse care fuzioneaza nu provoaca probleme si se desprind de la sine odata cu cresterea fetitei. Alte situatii mai putin fericite pot conduce la blocajul tractului urinar, iar parintii vor observa in permanenta pete de urina pe lenjeria intima a micutei.
Chiar daca adeziunea nu obstructioneaza complet uretra, se poate forma un "buzunar" din piele care sa capteze stropii de urina. Bacteriile adunate in zona vor cauza infectii ale vezicii urinare, traversand uretra catre intestinul subtire.
Tratamentul specific al adeziunii labiale
O parte din medici prefera sa intervina in repararea adeziunii labiale, pe cand altii aleg sa lase tesuturile sa se desprinda de la sine la pubertate. Tratamentul consta in aplicarea unor creme cu estrogen pe zona afectata, care au capacitatea sa "dizolve" tesutul care uneste cele doua labii mici.
Odata despartite, labiile sunt tratate cu unguent antibiotic pentru grabirea vindecarii. Din pacate, problema poate sa revina dupa interventie, in functie de predispozitia fetitei catre acest fenomen.
Tratamentul va fi impus doar de medicul specialist! Nu incerca sa separi singura labiile folosind forta, deoarece cicatrizarea se va produce chiar mai inestetic decat inainte. In cazuri rare, in care fuziunea este foarte extinsa, se impune o interventie chirurgicala de corectare.
Prevenirea adeziunii labiale
Ingrijirea corecta a vulvei fetitelor mici consta in evitarea oricaror factori iritanti care intra in contact cu zona genitala. Scutecele trebuie schimbate in mod frecvent, iar hainutele si lenjeria intima este ideal sa fie spalate cu detergenti fara parfum.
Baitele cu spuma parfumata, lotiunile aromate si alte produse cosmetice de acest gen pot irita pielea sensibila a fetitelor din zona intima. Este important ca vulva sa fie lasata sa "respire" in fiecare zi, iar crema de galbenele este un lubrifiant natural excelent care previne formarea ranilor, dezinfecteaza, hidrateaza si cicatrizeaza pielea iritata.
Tu ai auzit de cazuri in care adeziunea labiala a fost depistata de mamici? Poveste-ne totul in sectiunea de comentarii!