Alunitele la copii

/ / Modificat: 2017-06-26
Alunitele la copii

Alunitele sunt aparitii normale si de cele mai multe ori inofensive pe corpul copiilor. Acestea apar de-a lungul anilor pana la finalul adolescentei. Ele cresc in dimensiuni odata cu varsta micutului. Daca observi ca unele dintre ele isi schimba marimea, forma sau culoarea sau ca apar unele noi, cu aspect dubios, este bine sa consulti un dermatolog. Astfel de modificari ar putea fi semn de melanoma - cancer de piele.

Cancerul de piele care se declanseaza de la o alunita se numeste melanoma. Acest tip de cancer este destul de rar la copii. Insa este bine sa cunosti diferentele dintre tipurile de alunite existente pentru a preveni astfel de probleme.

Alunite normale, necanceroase sau benigne

Alunitele sanatoase sau tipice sunt mai mici de 6.5 mm. Ele au de obicei culoarea roz, maro inchis sau sunt de culoarea pielii. Majoritatea sunt in forma de cerc sau oval si sunt intodeauna simetrice. Alunitele normale mai sunt denumite si semne de frumusete. Majoritatea celor care isi fac aparitia pe pielea copiilor sunt inofensive.

Alunite atipice sau anormale (nevi displastici)

Nevii displastici sunt acele alunite care arata diferit de cele clasate in categoria alunite normale. Caracteristicile de baza ale acestui tip de alunite sunt asimetria si bordurile neregulate. Si culoarea este diferita, ba chiar pot aparea mai multe culori in aceeasi alunita, iar diametrul lor depaseste 6 mm.

Chiar daca sunt considerate atipice, nu inseamna ca sunt un semn de cancer de piele. Insa trebuie monitorizate cu mare atentie la medic de-a lungul anilor, pentru a se sesiza orice schimbare care poate aparea Numai asa se prevne transformarea lor in alunite maligne, canceroase.

Cand trebuie sa iti faci griji si sa mergi cu cel mic la doctor?

Chiar daca sunt canceroase sau nu, trebuie sa stii ca orice modificare care apare la alunitele deja existente pe pielea micutilor solicita control medical. Asadar, daca observi ca anumite alunite indeplinesc urmatoarele caracteristici, este important sa mergi cu el la dermatolog:

- diametrul depaseste 5-6 mm;

- au o forma asimetrica;

- au margini anormale, neregulate;

- si-au schimbat culoarea;

- partea proeminenta a alunitelor si-a schimbat aspectul;

- alunitele sangereaza ori sunt purulente.

Daca mai multe alunite sufera astfel de transformari, exista riscul producerii melanomei. Trebuie sa stii ca si alunitele care arata normal pot fi periculoase, de aceea controlul medical periodic etse atat de important.

Specialistii au identificat o legatura intre numarul de alunite de pe corp si riscul de melanom. Cu cat copilul prezinta mai multe alunite de-a lungul anilor, cu atat exista mai multe sanse de cancer de piele.

Toate aceste probleme pot fi evitate daca ai grija sa aplici cateva masuri preventive simple. Expunerea la soare este unul dintre principalii vinovati ai aparitiei melanomului. De aceea, este important sa ai grija ca pielea micutului sa fie corect protejata la fiecare expunere la soare. De asemenea, controalele medicale periodice la dermatolog reprezinta o metoda profilactica eficienta impotriva cancerului de piele.

In ceea ce priveste indepartarea alunitelor care reprezinta un factor de risc crescut, numai medicul poate prescrie asa ceva. Nu incerca sa indepartezi alunitele copilului prin metode naturiste, care se pot dovedi periculoase pentru sanatatea lui.

Taguri Pericole expunere soare Cancer piele Protectie solara copii

Articole recomandate

Citeste si despre