Bolile mintale la copii

/ / Modificat: 2012-11-14
Bolile mintale la copii

Bolile mintale sunt destul de greu de diagnosticat la copilul mic, iar din aceasta cauza administrarea tratamentului corespunzator este amanata destul de mult. Recunoasterea principalelor simptome ale aparitiei bolilor mintale te poate ajuta sa identifici mai usor aceste afectiuni si sa ii asiguri copilului tau ingrijirea de care are nevoie pentru a se vindeca rapid sau pentru a-i imbunatati considerabil calitatea vietii. Iata care sunt principalele afectiuni psihice la copii, cum le recunosti si ce tratamente exista!

Boli mintale frecvente in copilarie

Chiar daca ne place sa credem ca cei mici sunt "scutiti" de boli si probleme, exista o multime de boli mintale care isi fac simtita prezenta inca din copilaria timpurie, cand copilul are doar cateva luni sau cativa anisori.

Acestea fac parte dintr-una din cele trei categorii mari de afectiuni psihice:

  • nevroze (afectiuni psihice in care copilul nu pierde contactul cu realitatea);
  • psihoze (afectiuni foarte grave, in care gandirea si perceptia sunt foarte grav alterate);
  • borderline (boli aflate la granita dintre nevroza si psihoza).

Tulburari de anxietate

Anxietatea este un sentiment care apare firesc in dezvoltarea copilului. Totusi, exista anumite grade de anxietate care sunt acceptate ca fiind normale. Copilul diagnosticat cu astfel de tulburari este cel la care aceasta stare afectiva se manifesta cu o intensitate mai crescuta decat la alti copii de varsta lui si intervine in buna desfasurare a vietii si a activitatilor cotidiene.

Principalele tipuri de tulburari anxioase care se diagnosticheaza la copii sunt:

  • sindromul de stres post-traumatic;
  • fobia sociala;
  • anxietatea generalizata.

ADHD (sindromul deficitului de atentie si hiperactivitate la copii)

ADHD-ul este una dintre cele mai comune tulburari comportamentale la copii, cauzata de disfunctii ale sistemului nervos, dar a carei manifestare este influentata si de factorii de mediu.

Principalele simptome ale tulburarii sunt: hiperactivitatea, incapacitatea copilului de a-si mentine atentia si concentrarea focusate pe o anumita activitate si impulsivitatea.

Manifestarile pot aparea inca din primele luni de viata ale copilului, insa boala este destul de greu de diagnosticat sub varsta de 3 anisori.

Autism

Autismul este una dintre cele mai grave afectiuni neurologice. Este o tulburare a creierului care se manifesta prin incapacitatea copilului de a comunica si relationa cu cei din jur. Face parte dintr-o categorie mai ampla de afectiuni, numite tulburari din spectrul autismului, care isi face simtita prezenta inca din copilaria timpurie.

Tulburari alimentare

Tulburarile alimentare sunt afectiuni mintale foarte grave si sunt frecvent intalnite la copii, in special la adolescenta. Printre cele mai frecvent intalnite se numara bulimia, anorexia nervoasa si tulburarea binge-eating (mancatul compulsiv).

Tulburari de dispozitie

Si tulburarile de dispozitie - depresia si tulburarea bipolara - sunt afectiuni comune in copilarie. Ele se caracterizeaza prin prezenta unor sentimente persistente de tristete si schimbari bruste de dispozitie care afecteaza buna desfasurarea a ativitatilor cotidiene ale copilului.

Schizofrenie (psihoza)

Schizofrenia este o boala mintala cronica, extrem de grava, care face parte din categoria psihozelor. Chiar daca pare greu de crezut, schizofrenia este o boala care afecteaza copiii inca de mici, insa cel mai adesea se diagnosticheaza la adolescenta.

In cadrul manifestarilor acestei afectiuni intra pierderea simtului realitatii, afectarea gandirii, perceptiei si simtirii. Copilul bolnav de schizofrenie nu poate face diferenta intre real si imaginar si manifesta tot soiul de halucinatii.

Simptome sau semne care indica prezenta bolilor mintale la copii

Afectiunile mintale sunt destul de greu de diagnosticat la varste mici. Totusi, exista un tablou simptomatologic care poate indica prezenta bolilor mintale la copii si pe care trebuie sa il urmaresti cu atentie in evolutia copilului. Printre acestea se numara:

  • schimbarile de dispozitie (trecere brusca de la o stare la alta, stare de tristete prelungita pe mai multe zile sau saptamani, care interfereaza cu activitatile zilnice ale copilului si in relatiile cu cei din jur);
  • sentimente sau emotii coplesitoare - atentie la emotiile intense, care au tendinta sa il copleseasca si sa ii afecteze activitatile zilnice;
  • schimbarile comportamentale - agresivitatea intensa, impulsivitatea, autovatamarea si dorinta de a face rau altora etc.; unele afectiuni psihice determina aparitia gandurilor suicidale;
  • probleme de concentare si atentie - copiii mici au, in general, tendinta de a fi neatenti si de a nu se putea concentra prea mult timp la o anumita activitate; insa atunci cand nu poate sta locului nici macar cateva minute, cand devine agitat si nu poate fi atent nici macar la 3-4 randuri pe care i le citesti dintr-o carte, este indicat sa consulti medicul;
  • scadere brusca si inexplicabila in greutate - poate fi un simptom al tulburarilor alimentare.

Tratamentul bolilor mintale la copii

Tratamentul afectiunilor psihice este unul complex si multidisciplinar. Nu toate afectiunile mintale pot fi tratate sau vindecate. Unele dintre ele necesita doar terapii simptomatice, care au rolul de a imbunatati calitatea vietii, fara a vindeca boala.

Cele mai des intalnite optiuni terapeutice pentru bolile mintale la copii sunt:

  • medicatia - unele afectiuni psihologice pot fi tratate efectiv sau tinute in frau doar cu ajutorul medicamentelor (antipsihotice, antidepresive; stimulente, timostabilizatoare (tratament stabilizator al dispozitiei);
  • psihoterapia - este o parte importanta din procesul terapeutic; este o consiliere si un proces in care un psiholog ajuta copilul sa faca fata afectiunilor prin intelegerea simptomelor, gandurilor si comportamentelor; tipurile de psihoterapie utilizate adesea in tratamentul bolilor mintale sunt: terapia cognitiv-comportamentala, interpersonala, de grup si de familie;
  • terapii alternative: terapiile prin arta si prin joaca sunt extrem de eficiente la copii.

Bolile mintale nu pot fi prevenite. Insa daca simptomele sunt identificate devreme, in copilaria timpurie, medicii, impreuna cu parintii, pot trata si vindeca unele dintre ele, iar pe altele le pot opri sau incetini din evolutie si pot asigura o calitate mai buna a vietii copilului.

Stii sa recunosti simptomele bolilor mintale la copii? Spune-ne cum in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Boli copii Afectiuni psihice copii Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre