Exudatul faringian

/ / Modificat: 2006-03-20
Exudatul faringian
Intrebare:

- Baietelului meu de 7 anisori i s-a descoperit stafilococul auriu si candida, in gat, la exudatul faringian! Doresc sa stiu mai multe despre cum pot proteja bebelusul in varsta de 8 luni, cum pot evita raspandirea, daca e nevoie ca toti membrii familiei sa faca vreun set de analize!

Raspuns:




 

Genul Staphylococcus cuprinde mai multe specii din care prezinta importanta:

S. epidermidis (albus) – in general nepatogen, face parte din microbiocenoza nazala si cutanata.

.S. aureus - in general patogen, poate fi intalnit la purtatorii sanatosi in cavitatea nazala, in faringe, pe tegumente, in intestin, 30-40% din populatia sanatoasa fiind purtatoare, 10% fiind purtatori persistenti, restul purtand intermitent diverse tulpini.

Personalul din mediul spitalicesc este purtator de S.aureus in proportii ce ating 70-80%. Deci simpla prezenta a S.aureus in organism nu inseamna infectie stafilococica.

S.aureus este considerat o bacterie oportunista, care produce imbolnavire numai in anumite conditii, care tin de:

  • organismul gazda - infectiile stafilococice apar cu o mai mare frecventa in organisme cu rezistenta diminuata prin diversi factori: infectii virale preexistente (gripa, rujeola, etc. ), boli cronice (diabet), leziuni tisulare (plagi, arsuri); la cei supusi tratamentelor indelungate cu corticoizi, imunosupresoare, antibiotice; etc.

  • bacterie - este necesara implantarea in tesuturi a unui mare numar de stafilococi (determinism cantitativ) care sa elaboreze variati factori de agresiune, capabili sa produca alterari tisulare.

    Utilizarea antibioterapiei in infectiile stafilococice se face numai pe baza antibiogramei, avand in vedere numarul mare de variante rezistente care circula.

    Candidozele sunt infectii produse de levuri apartinand genului Candida, cele mai frecvente fiind cele produse Candida albicans, un saprofit  (prezent natural nepatogen) al tubului digestiv. In anumite conditii fiziologice (sarcina), patologice (diabet) sau iatrogene (tratament antibiotice, imunosupresoare, corticoizi) pot deveni patogene, deteminand manifestari cutanate si mucoase diverse, care pot afecta orice varsta.

    Diagnosticul candidozelor se face prin examen clinic si de laborator (examen direct si/sau culturi).

    Candidozele cutanate (intertrigouri) sunt favorizate de obezitate, maceratie si lipsa de igiena. Localizarea cea mai frecventa este in pliuri: inghinal, submamar, interfesier.

    De asemenea, Candida albicans poate determina manifestari clinice la nivelul cavitatii bucale, regiunii genitale sau lamei unghiale.

    In ceea ce priveste faptul ca baietelului dumneavoastra i-a iesit la exudatul faringian candida si stafilococ auriu nu inseamna ca este bolnav, cel mai probabil el a fost supus unui tratament indelungat cu antibiotice sau a avut o infectie virala (gripa) care i-au diminuat apararea naturala si au favorizat multiplicarea acestor germeni.

    Daca vreti sa ii administrati un tratament acesta este in functie de antibiograma (pentru stafilococ) la care se asociaza un tratament local cu glicerina boraxata si stamicin (pentru candida).

    Pentru a proteja bebelusul de 8 luni trebuie doar sa evitati utilizarea linguritei de la unul la altul, dar este posibil ca si acesta sa fie deja purtator sanatos a acestor germeni.

    Dr. Dana PADURARU,

    Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica

    Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

    Detalii specialist


  • Articole recomandate

    Citeste si despre