Infectiile cu Haemophilus influenzae tip B

/ / Modificat: 2011-10-25
Infectiile cu Haemophilus influenzae tip B

Haemophilus influenzae tip B este o bacterie responsabila pentru multe infectii severe de care pot suferi copiii si sugarii, de la meningita la pneumonie. Dintre cele sase tipuri de bacterii Haemophilus influenzae, ce poarta denumiri de la A la F, Haemophilus influenzae tip B poate cauza cele mai grave infectii severe pentru sugari si copii cu varsta mai mica de 5 ani: epiglotita, meningita, otita, pneumonie si infectii ale pielii si oaselor.

Bacteria este in general transmisa de purtatori asimptomatici, prin picaturile respiratorii exteriorizate. Vaccinul este singura modalitate de prevenire a infectiilor grave provoca de acest agent patogen.

Factorii de risc asociati cu Haemophilus influenzae tip B

Sugarii sunt cei mai expusi infectiilor cu Haemophilus influenzae tip B, iar dupa varsta de 6 ani riscul dezvoltarii unor infectii grave scade foarte mult.

Infectiile virale anterioare si afectiunile hematologice si imunologice severe fac organismul mai vulnerabil in fata infectiilor cu bacteriile Haemophilus influenzae tip B.

Contactul cu alti copii creste riscul de infectie, la fel ca si expunerea micutului in zone aglomerate.
otita_bebelusi

Infectiile provocate de Haemophilus influenzae tip B

Cele mai periculoase infectii ce pot pune in pericol viata unui copil infectat cu Haemophilus influenzae tip B sunt:

Epiglotita


Infectie a laringelui, epiglotita poate obstructiona traheea producand moartea copilului prin sufocare, motiv pentru care este importanta prezentarea la medic inca de la primele simptome.

Dupa o durere de gat, simptomele includ respiratie zgomotoasa si febra, urmate de obstructionarea cailor respiratorii. In absenta tratamentului, boala poate fi fatala in primele 24 de ore.

Meningita


Inflamarea membranelor care acopera creierul, meningita se manifesta prin febra si alterarea functiilor nervoase. In cazul copiilor mai mari, simptomele pot include si voma, rigiditatea cefei si delir.

Cu o mortalitate de 5%, meningita provocata de infectia cu Haemophilus influenzae tip B poate lasa sechele pana la jumatate dintre pacienti. Acestea pot include retard mental, pierderea auzului sau deteriorare vizuala, tulburari de limbaj sau motorii.

Pneumonia


In cazul pneumoniei cauzate de o infectie Haemophilus influenzae tip B, simptomele obisnuite ale pneumoniei se pot manifesta mai slab pentru o perioada mai mare de timp. In absenta complicatiilor, spitalizarea si tratamentul vor vindeca complet micutul.

Alte infectii ce pot fi provocate de Haemophilus influenzae tip B:

  • otita, infectie a urechii;
  • osteomielita, inflamarea oaselor;
  • pericardita, inflamatie ce poate afecta inima;
  • artita septica, inflamarea articulatiilor;
  • celulita;
  • septicemie.

Tratament

Bolile provocate de o infectie cu Haemophilus influenzae tip B impun de cele mai multe ori spitalizarea si un tratament pe baza de antibiotice in functie de gravitatea infectiei. In unele cazuri, medicii administreaza si antiinflamatoare steroidiene, iar in cazurile grave de epiglota, respiratia poate fi sustinuta mecanic.

In cazul copiilor cu varsta de pana la doi ani care se imbolnavesc in urma infectiei cu Haemophilus influenzae tip B, micutii nu dezvolta imunitate si trebuie vaccinati dupa disparitia simptomelor.
Vaccin_anti_haemophilus_influenzae_tip_B

Foto: ara.cat 

Vaccinul anti-haemophilus influenzae tip B


Singura modalitate de prevenire a infectiilor cu Haemophilus influenzae tip B este imunizarea prin vaccin. Vaccinarea impotriva acestui agent patogen nu este inclusa in programul national de imunizari in Romania, dar vaccinul poate fi gasit in farmacii.

Vaccinul este disponibil si in cadrul unor vaccinuri combinate si se administreaza intramuscular. La copiii sub 2 ani, injectarea se efectueaza in partea laterala a coapsei, in timp de la copiii mai mari zona indicata este cea deltoidiana, in brat.

Spre deosebire de alte vaccinuri, nu au fost inregistrate efecte secundare deosebite in urma imunizarii impotriva Haemophilus influenzae tip B, dar exista cateva contraindicatii:

  • interzis sub varsta de 6 saptamani, recomandat dupa varsta de doua luni;
  • nu se va administra cand copilul sufera de boli acute febrile moderate sau severe;
  • la administrarea simultana cu alte vaccinuri, se va injecta intr-o zona diferita.


Pentru ca acest vaccin este mai sigur si eficient decat altele, este recomandata imunizarea micutului tau, pentru a elimina riscul unei infectii ulterioare, care i-ar putea pune in pericol viata.

Taguri Infectie Vaccin Meningita Pneumonie

Articole recomandate

Citeste si despre