Daca copilul tau este predispus la alergii atunci exista un risc crescut ca acesta sa sufere la un moment dat de soc anafilactic. Este una dintre cele mai grave si infricosatoare urgente medicale cu care un parinte se poate confrunta. Afla cum recunosti socul anafilactic si ce masuri trebuie sa iei imediat!
Ce este socul anafilactic?
Socul anafilactic se mai numeste si anafilaxis. El reprezinta o reactie alergica rapida si severa si este una dintre cele mai inspaimantatoare urgente medicale cu care se confrunta parintii. El apare in momentul in care sistemul imunitar raspunde in mod gresit la o substanta daunatoare ca si cand ar fi o amenintare serioasa. El elibereaza histamina plus o serie de alte chimicale care dau nastere unor simptome ce pot pune in pericol viata.
Care sunt simptomele?
Simptomele apar de obicei dupa 2-4 ore de la expunerea la substanta alergica, insa exista cazuri in care apar dupa cateva minute.
- umflarea buzelor, gatului, limbii si fetei;
- probleme resipratorii severe si chiar sufocare;
- puls accelerat sau chiar batai ale inimii neregulate;
- urticarie;
- ameteli si lesin;
- greata, voma;
- crampe abdominale;
- diaree;
- piele foarte palida;
- transpiratie excesiva;
- piele inrosita sau vinetie;
- confuzie.
Care sunt substantele care produc cele mai severe reactii alergice la copii?
Acestea sunt de obicei substante continute de alimente, medicamente sau produse care se regasesc la orice pas:
- alune, nuci, arahide si alte alimente inrudite;
- fructe de mare si peste;
- lactate;
- oua;
- antibiotice (in special penicilina sau amoxicilina);
- latex
- intepaturi de insecte;
- aditivi alimentari.
Orice aliment sau produs cu care ia contact copilul poate produce reactii alergice. Daca ai in familie persoane care sufera de alergii, atunci copilul este foarte expus acestora si trebuie sa fii atenta la cum reactioneaza dupa ce intra in contact cu orice lucru nou.
Ce trebuie sa faci cand copilul are un soc anafilactic?
Din pacate, tu nu ii poti acorda nicio masura de prim ajutor care sa il ajute indeajuns de mult incat sa nu mai fie in pericol de deces.
Suna de urgenta la 112 si cheama ambulanta! Pana cand vine aceasta il poti ajuta astfel:
- aseaza-l pe jos, cu picioarele usor mai ridicate;
- incearca sa il mentii cat mai calm;
- vorbeste-i constant pentru a-l mentine constient;
- nu ii da niciun fel de antihistaminic daca are probleme cu respiratia pentru ca risti sa se inece cu medicamentul.
Atunci cand medicii ajung, cel mai probabil ca ii vor face o injectie cu epinefrina pentru a stopa reactia alergica cat mai repede cu putinta. Acesta va fi dus la spital pentru a fi monitorizat cateva ore. Se urmaresc reactii adverse intarziate si felul in care isi revine copilul.
Poti face ceva pentru a preveni copilul de un soc anafilactic?
Copiii pot suferi reactii alergice la orice lucru nou cu care intra in contact, mai ales daca sunt predispusi la alergii.
Medicii sfatuiesc parintii sa evite folosirea (chiar si in casa ) a alimentelor si substantelor la care stiu ca micutul este elergic.
De asemenea, ei trebuie sa evite substantele cu risc crescut de a provoca alergii.
Daca micutul este alergic la anumite alimente, nu este suficient doar sa nu le folosesti la gatit. Citeste cu atentie etichetele produselor pe care le cumperi si intreaba mereu la restaurant ce contine mancarea lui exact.
Evita locurile de joaca cu multe insecte sau perioadele din zi in care acestea predomina daca este alergic la intepaturi ale acestora.
Daca copilul a mai suferit in trecut un soc anafilactic atunci medicul ti-ar putea recomanda sa tii mereu in preajma o injectie cu epinefrina. El te poate invata cum sa faci injectia. Cu cat se actioneaza mai repede in cazul unui astfel de soc cu atat viata ii este mai putin pusa in pericol.
Invata copilul sa nu manance alimente sau sa foloseasca anumite produse la care este alergic. Este important sa le cunoasca pericolul atunci cand merge la scoala sau la gradinita.
Informeaza educatoarea sau profesorii cu privire la produsele la care prezinta cel mai mare risc de soc anafilactic.
Fa-i copilului un test pentru depistarea tuturor substantelor la care este alergic. In acest fel vei stii exact cand este in pericol si cum sa eviti acest lucru.
Sursa foto: freepik