Xeroftalmia, uscarea ochilor la copii

/ / Modificat: 2011-10-21
Xeroftalmia, uscarea ochilor la copii

Xeroftalmia sau keratoconjunctivita uscata este o afectiune severa care afecteaza copiii de 2 - 5 ani. Este cauzata de deficienta de vitamina A si anumite infectii. Consumul regulat de fructe si legume proaspete, sucuri naturale, carne si peste este esential pentru evitarea acestei afectiuni care poate duce la pierderea ochiului.

Ce este xeroftalmia?

Xeroftalmia este o afectiune care afecteaza ochiul, ca urmare a deficientei de vitamina A. Reprezinta uscarea excesiva a suprafetei ochiului, cauzata de o dereglare a glandelor lacromogene.

Aceasta afectiune apare de obicei la copiii care sunt privati de consumul de alimente bogate in vitamina A sau la cei care consuma foarte putine legume. De obicei apare in jurul varstei de 2 - 5 ani.

Netratata, aceasta afectiune duce la orbire, iar daca este asociata cu malnutritia poate fi fatala.


nutrienti_esentiali_cantitate_asimilata_malnutritie

Simptomele xeroftalmiei

Simptomele xeroftalmiei sunt asemanatoare celor ale deficientei de vitamina A care sunt asociate cu ochii. Printre aceste simptome se numara:

  • orbire nocturna;
  • xeroza conjunctivei;
  • xeroza corneei;
  • iritatii oculare;
  • sensibilitate la lumina;
  • pete oculare.


Orbirea nocturna este unul dintre cele mai blande simptome alexeroftalmiei si reprezinta incapacitatea de a vedea obiectele pe timpul noptii, atunci cand este intuneric. Acest simptom este si printre primele ale acestei afectiuni. Ignorat, poate duce la dereglari severe ale vederii.

Xeroza conjunctivei reprezinta uscarea excesiva a conunctivitei, membrana subtire care acopera ochiul. In aceste conditii, conjunctivita prezinta riduri vizibile.

Petele oculare sunt de forma triunghiulara si culoare galbena si apar de obicei intr-o parte a corneei. La copii, aceste pete indica deficienta de vitamina A.

Xeroza corneei se caracterizeaza prin cornee uscata, opaca, de cele mai multe ori ulceroasa.
Xeroftalmia_deficienta_vitamina_a

Cauzele xeroftalmiei

Xeroftalmia este cauzata de deficienta de vitamina A, malnutritie, diaree, pojar. Alte cauze ale acestei afectiuni sunt si boli precum lupus, scleroderma sau artrita reumatoida.

Complicatii

Netratata, deficienta de vitamina A duce la o afectiune extrem de grava, keratomalacia, moartea treptata a corneei, care poate duce la pierderea ochiului.

Printre complicatiile acestei afectiuni se numara si infectiile frecvente ale ochilor sau cicatrizarea suprafetei ochiului, care poate duce la grave probleme oculare.

Cum se trateaza xeroftalmia?

Pentru xeroftalmie, tratamentul consista in suplimentarea vitaminei A, care cauzeaza declansarea acestei afectiuni oculare. Tratamentul pentru xeroftalmia include si antibiotice, lacrimi artificiale si folosirea umidificatoarelor.
vitamina_a_copii

Masuri de prevenire

Pentru a preveni aceasta afectiune este indicat consumul de alimente bogate in vitamina A. Surse importante sunt uleiurile vegetale, laptele, carnea de porc, peste, ficat, mango, papaya, oua, unt, broccoli sau caise.

De asemenea, este foarte important si consumul de lichide, in special apa si ceaiuri din plante. De asemenea, este extrem de important si consumul de suc de morcovi si ulei de peste.

O alta masura de prevenire a xeroftalmiei este si imunizarea impotriva afectiunilor infectioase.

Este recomandat si ca cel mic sa evite contactul cu temperaturile extreme, vant puternic sau lumina intensa.

Autor: Mihaela Rotaru

Taguri Afectiune Ochi Afectiuni oculare Conjunctivita Afectiuni oftalmologice

Articole recomandate

Citeste si despre