7 descoperiri despre autism de care trebuie sa stii

/ / Modificat: 2014-08-21
7 descoperiri despre autism de care trebuie sa stii

Autismul este una dintre tulburarile din ce in ce mai frecvente la copii, care afecteaza intreaga viata a copilului: de la gandire, comportament si pana la comunicare. Totusi, aceasta afectiune nu este cunoscuta pe deplin nici macar specialistilor. Astfel ca, pe zi ce trece apar din ce in ce mai multe noutati menite sa desluseasca misterul si calea vindecarii acestei probleme.

Din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu autism

Autismul pare sa ia din ce in ce mai mult amploare in epoca moderna. Specialistii sustin ca astazi sunt diagnosticati de 10 ori mai multi copii decat in anii '80, iar majoritatea lor sunt baietei.

Specialistii vorbesc chiar de o "epidemie" de autism, insa pun acest numar mare de cazuri nu pe seama faptului ca ar exista mai multe cazuri decat in trecut pe cresterea si imbunatatirea metodelor de diagnosticare a bolii.

Copiii incep sa fie diagnosticati din ce in ce mai timpuriu

Autismul a fost mereu o boala foarte greu de diagnosticat pentru ca nu exista teste de laborator sau medicale care sa o depisteze. Medicii se bazeaza aproape integral pe semne comportamentale. Acestea pot induce uneori in eroare, pentru ca pot face parte si din spectrul simptomatologic al altor boli.

Varsta la care copiii erau diagnosticati in trecut era de 3 ani, 3 ani si jumatate. Astazi medicii sustin ca pot depista tulburarea inca din stadiul de bebelus, pe baza anumitor semnalmente speciale ca lipsa balbaitului, de exemplu. Asadar, specialistii pot diagnostica boala pana la implinirea varstei de 1 an a copilului.

S-a dovedit: Autismul este o tulburare genetica

Aceasta afectiune a fost de multe ori introdusa in categoria tulburarilor comportamentale sau a fost considerata rezultat al unui stil parental defectuos. Specialistii sustin ca nu factorii psihologici sau comportamentali stau la baza acestei tulburari, ci genele. Ei considera ca de vina este interactiunea mai multor gene (de la 3 pana la 20) care determina dezvoltarea anormala a creierului inca din uterul mamei si ii face pe copii sa fie mai susceptibili la a dezvolta boala.

Nu exista nicio asociere intre vaccinuri si autism (dovedita stiintific)

A existat si inca mai persista o controversa legata de faptul ca imunizarea bebelusilor, adica unele vaccinuri, ar putea sta la baza declansarii autismului. Au existat teorii care au relatat faptul ca imunizarea ROR (rujeola-oreion-rubeola) creste considerabil sansele de a face autism, insa acest lucru nu a fost dovedit stiintific.

S-a lansat aceasta teorie din cauza faptului ca unele simptome de autism apar de obicei la varsta la care se fac cele mai multe vaccinuri pentru imunizare, insa expertii sustin ca este o pura coincidenta.

Circumferinta mare a capului bebelusului este un semnal de alarma

Specialistii sustin ca dezvoltarea creierului la copiii cu autism difera de cea a celorlalti. Cercetatorii sustin ca cei care au fost diagnsticati cu autism au avut o circumferinta mica a capului la nastere, dar ca dezvoltarea capului si a creierului au luat amploare rapid pana la 6-14 luni. Cei care au avut cea mai accelerata crestere a creierului au avut si cea mai severa forma de autism.

Inceperea timpurie a tratamentului este esentiala

Ceea ce inseamna ca si diagnosticarea cat mai rapida este importanta. Nu exista un tratament care sa vindece complet autismul, insa exista metode terapeutice, care daca sunt initiate cat mai repede dupa instalarea tulburarii au rezultate satisfacatoare. Progresele acestora sunt rapide si foarte mari, astfel ca micutii pot avea o viata cat de cat normala, deoarece simptomele sunt tinute cu succes sub control.

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre