Ce este autismul?

/ / Modificat: 2014-04-17
Ce este autismul?

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-biologica, ce se manifesta fie la nastere, fie la varsta de 18 – 24 de luni a copilului. Tulburarea de spectru autist (TSA) se caracterizeaza printr-o capacitate scazuta de comunicare si interactiune, relationare si integrare sociala si prin comportamente stereotipe si repetitive. Daca un copil cu autism este diagnosticat in primii ani de viata si urmeaza terapii de recuperare adecvate, are mari sanse sa dobandeasca aptitudini pentru autonomie si sa se integreze in comunitate.

ce-este-autismul

Simptomele autismului

Este cazul sa mergi la medicul de familie sau pediatru daca observi anumite particularitati in dezvoltarea copilului tau, cum ar fi:

  • Nu spune niciun cuvant pana la varsta de 14 luni
  • Pe masura ce creste, isi pierde limbajul sau abilitatile sociale dobandite anterior
  • Nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni
  • Nu raspunde cand este strigat pe nume si, in general, nu raspunde la stimuli auditivi
  • Nu intelege ce ii ceri sa faca si prin urmare nu raspunde la cerinte simple (ex: "vino la masa", "da-mi cartea cu animale", "hai la baie" etc.)
  • Nu se joaca simbolic cu jucariile
  • Nu imita (nici verbal, nici prin gesturi)
  • Are contact vizual redus
  • Are activitati repetitive/stereotipe
  • Are probleme legate de alimentatie si de somn; este foarte selectiv cu alimentele si foarte sensibil la texturi; se trezeste din somn foarte frecvent

Copiii cu autism pot prezenta toate sau doar o parte dintre aceste caracteristici. Daca le observi la copilul tau, nu ezita sa mergi la medicul de familie sau pediatru pentru o evaluare a dezvoltarii lui si sa consulti un medic psihiatru pentru un diagnostic de certitudine!

Interventia in cazul autismului

ce-este-autismul

Studiile si experienta, in special ale centrelor de specialitate internationale, atesta faptul ca depistarea timpurie (la varsta de 18 – 36 de luni) si interventia terapeutica adecvata cresc cu 47% sansele de recuperare si integrare sociala a persoanelor cu TSA(Conform studiului publicat de Ivar Lovaas, UCLA, 1987). Terapia personalizata faciliteaza dezvoltarea sociala si a limbajului, scade incidenta problemelor comportamentale (stereotipii, agresivitate, hiperactivitate) si determina dezvoltarea unor aptitudini pentru o viata independenta. De asemenea, prin consiliere, familia poate beneficia de suport psihologic, dar si de informatiile necesare implicarii in procesul de recuperare.

Ce spun statisticile?

•             1 din 88 persoane este afectata de TSA (Conform raportului publicat in martie 2012, de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor (CDC) din Atlanta, Statele Unite ale Americii, pentru anul 2008)

•             Autismul poate aparea in toate tipurile de familii, indiferent de mediu social, rasa, etnie si nivel de instruire

•             Din 5 copii cu TSA, 4 sunt baieti

•             Fetele cu TSA sunt mai sever afectate si au un coeficient de inteligenta mai mic

•             38% dintre copiii cu TSA prezinta o dizabilitate intelectuala (QI sub 70)

•             45% dintre persoanele afectate de TSA sunt inalt functionale, in timp ce 55% sunt slab functionale

•             Parintii care au un copil cu TSA prezinta un risc mai mare de a avea un al doilea copil cu TSA

•             10% dintre copiii cu TSA au si alte afectiuni asociate, ca de exemplu epilepsie (convulsii), probleme senzoriale, sindromul X fragil, probleme gastrointestinale, tulburari de somn etc.

•             Aproximativ 40% dintre copiii cu TSA nu vorbesc deloc

•             25-30% dintre copiii cu TSA folosesc cateva cuvinte intre 12 si 18 luni de viata, ulterior pierzandu-le si pe acestea

•             Restul copiilor cu TSA vorbesc, dar mult mai tarziu decat copiii cu varste similare

•             Studiile arata ca 30% dintre parintii copiilor cu TSA au observat ca "ceva este in neregula" in jurul varstei de 1 an, iar 70% dintre ei, pana la varsta de 2 ani

•             Cercetarile arata ca un diagnostic de autism poate fi pus cu certitudine in jurul varstei de 2 ani. Cu toate acestea, foarte multe cazuri sunt diagnosticate cu TSA la varste mult mai mari

Drumul spre diagnosticarea autismului

ce-este-autismul

Ca parinte, cu siguranta observi anumite comportamente neobisnuite sau intarzieri in dezvoltarea copilului tau. Uneori, medicul de familie sau pediatrul sunt cei care iti semnaleaza ca pot exista semne de ingrijorare.

La initiativa ta sau a lor, medicul de familie sau pediatrul ii aplica copilului un test de tip screening (autism.raa.ro/resurse). In cazul in care considera necesar, fac o trimitere catre un medic specialist (neuro-psihiatru) pentru evaluare si diagnostic.

Este insa foarte posibil ca, bazandu-se pe dezvoltarea fizica armonioasa a copilului, medicul de familie sau pediatrul sa considere ca nu ai motive de ingrijorare. Daca tu simti ca ceva totusi nu este in regula cu copilul tau, insista pentru o trimitere la un consult de specialitate!

Medicul specialist, iar ulterior psihologul clinician, ii vor face o evaluare amanuntita copilului. Doar medicul specialist (psihiatru, neuro-psihiatru) este cel care stabileste cu certitudine diagnosticul de tulburare de spectru autist!

Dupa primirea diagnosticului poti cere, daca doresti, si o a doua opinie, din partea altui medic specialist. Este insa esential sa incepi terapia de recuperare, cu copilul tau, cat mai devreme (la varsta de 1-3 ani), chiar daca este vorba de o afectare usoara. Stimularea prin terapie timpurie are mari sanse de a aduce progrese si chiar indepedenta copilului.

Cauta un Centru de consiliere si asistenta, unde copilului sa i se faca o evaluare si un plan personalizat de interventie!

Materialul face parte din Brosura "Autismul – mini-ghid pentru familie", realizata prin proiectul "Si ei trebuie sa aiba o sansa!" – Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Prin intermediul acestui proiect, in tara au fost deschise 40 de centre de consiliere si asistenta gratuita pentru persoanele cu autism. Intra pe site-ul www.autism.raa.ro pentru adresele centrelor si mai multe detalii despre proiect.

Programul este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania, a fost demarat la 1 octombrie 2010 cu o durata de 3 ani si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, "Investeste in oameni!".

Taguri Autism Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre