Intoleranta la lactoza consta in faptul ca organismul nu poate produce suficienta lactaza, enzima necesara pentru digerarea lactozei, principalul component al laptelui de vaca si al altor produse alimentare. Ca rezultat, lactoza nedigerata ramane in intestin si apar probleme gastrointestinale. Aceste probleme pot fi inconfortabile, dar nu sunt periculoase.
Intoleranta la lactoza apare de obicei la scolari sau tineri. Desi este posibil ca simptomele sa apara mai devreme, este putin probabil ca copilul tau sa fie intolerant la lactoza.
Care sunt cauzele intolerantei la lactoza?
Nu se stie exact de ce unii oameni sunt intoleranti la lactoza si altii nu, dar nu este o boala rara.
In Statele Unite aproximativ 30-50 milioane de oameni sunt intoleranti la lactoza.
Genetica poate avea un rol: aproximativ 90% din americanii asiatici, 75% din afro-americani, americanii hispanici, evrerii si nativii americani adulti sunt lactozo-intoleranti. Aproximativ 15% din locuitorii din nordul Europei sufera de aceasta afectiune.
Daca copilul tau a avut un episod sever de diaree, organismul lui poate avea temporar probleme cu producerea lactazei si poate avea simptome de intoleranta pentru o saptamana sau doua. (In acest timp ii poti da copilului tau lapte fara lactoza).
Anumite medicante pot face ca organismul sa produca mai putina lactaza determinand aparitia temporara a intolerantei la lactoza. Oamenii cu boli intestinale cronice (de exemplu boala celiaca sau boala Crohn) pot avea uneori intoleranta la lactoza.
Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?
Daca copilul tau are intoleranta la lactoza, poate avea diaree, crampe abdominale, balonare sau gaze intre 30 de minute si doua ore dupa ce mananca sau bea produse lactate sau dupa alaptare.
Unii oameni cu intoleranta la lactoza pot consuma o cantitate mica de produse lactate fara sa apara simptome, iar altii pot avea simptome chiar si cand alimentele contin o cantitate mica de lactoza.
Intoleranta la lactoza este aceeasi cu alergia la lapte?
Nu. Alergia este un raspuns imun in timp ce intoleranta la lactoza este o problema intestinala. Totusi, simptomele pot si asemanatoare. De exemplu, diareea sau durerile abdominale dupa consumul de lapte pot fi cauzate si de alergia la lapte si de intoleranta la lactoza.
Daca copilului tau ii apare o eruptie uscata insotita de mancarimi si umflarea fetei, buzelor sau a gurii cand consuma produse lactate sau are urticarie, ii curg ochii sau nasul este posibil sa aiba o alergie la una dintre proteinele din lapte.
Cum pot sti sigur daca micutul meu are intoleranta la lactoza?
Din nou, este foarte putin probabil ca un copil foarte mic sa aiba intoleranta la, dar, pentru siguranta, vorbeste cu pediatrul. Te va intreba despre simptomele copilului pentru a determina daca exista vreo posibilitate. Iti poate sugera sa elimini lactatele din meniul lui pentru cateva saptamani pentru a vedea daca simptomele dispar.
Intoleranta la lactoza poate fi tratata sau prevenita?
Nu, doar poti face anumite lucruri pentru a-ti ajuta copilul daca este intolerant la lactoza.
Multumita legislatiei actuale, produsele care contin lactate (sau alti alergeni comuni) trebuie sa fie etichetate in mod corespunzator. Acest lucru iti va face munca mai usoara.
Anumite branzeturi contin mai putina lactoza decat altele si sunt mai usor de digerat. Iaurtul ce contine culturi vii (kefirul) este in general mai usor de digerat decat alte produse lactate pentru ca sunt imbogatite cu bacterii sanatoase care sporesc productia de lactaza.
Este posibil ca atunci cand sunt consumate impreuna cu alte alimente, lactatele sa fie mai usor tolerate de catre copilul tau. Consumand laptele la cina, procesul digestiv va fi incetinit, iar simptomele pot fi mai reduse.
In cazul in care copilul tau este foarte sensibil, va trebui sa eviti toate sursele de lactoza, dar daca nu, ii vei putea da cantitati mici din anumite produse lactate.
Trebuie sa fii atenta si la alti nutrienti ca vitaminele A si D, riboflavina (vitamina B2) si fosforul. Este foare util si consultul unui nutritionist.
Lapte si alte produse lactate ce nu contin lactoza pot fi gasite in multe supermarketuri. Aceste produse au toate ingredientele laptelui normal, in afara de lactoza.
Este posibil sa fii nevoita sa vorbesti cu medicul despre administrarea unui supliment de lactaza. Acestea se regasesc sub forma unor picaturi care se adauga alimentelor ce contin lactoza.
Daca ti se pare ca este foarte greu sa ii asiguri copilului tau toti nutrientii de care are nevoie fara produse lactate, vorbeste cu doctorul care ii poate recomanda anumite suplimente.
Ana Maties
Redactor Copilul.ro