Animalele sunt niste tovarasi de joaca exceptionali pentru copii si niste prieteni necuvantatori de nadejde ai acestora. Relatia dintre copii si animale a fost studiata indeaproape de specialisti, timp de foarte multi ani la rand.
Acestia au reusit sa demonstreze ca animalele pot fi folosite in scop terapeutic, pentru ajutorarea copiilor cu nevoi speciale, autisti, cu ADHD sau sindrom Down, dar si a celor care au trecut prin traume emotionale puternice sau care sufera de alte afectiuni.
Descopera mai multe despre modul in care zooterapia sau terapia asistata de animale isi aduce contributia in vindecarea copiilor bolnavi.
Zooterapia este o metoda neconventionala de tratament, in care animalele sunt folosite pentru a vindeca afectiuni umane. Potrivit expertilor in zooterapie, relatia dintre om si animale are efecte benefice esentiale asupra sanatatii fizice si emotionale a oamenilor, in special la copii.
Ce animale se folosesc in zooterapie?
Animalele folosite in terapie sunt special dresate in acest scop. Nu orice tip de animal poate fi folosit in zooterapie. Potrivit expertilor, cainele este animalul care ajuta cel mai mult copiii sa depaseasca obstacolele si dificultatile cu care se confrunta in dezvoltarea lor fizica si psihica. Este si animalutul cel mai usor de dresat si care stabileste cel mai rapid o relatie apropiata cu copiii. Este sensibil, ascultator si "empatizeaza" cu emotiile celor mici. Este animalul care are meritul de a provoca cele mai multe reactii afective pozitive la copii.
Insa nu doar cateii sunt folositi in terapia asistata de animale. Si caii, magarusii, pisicile sau delfinii pot stabili relatii afective puternice cu cei mici si ii pot ajuta sa depaseasca mai usor problemele cu care se confrunta.
Cum sunt ajutati copiii de terapia asistata de animale?
In afara de a fi tovarasi sau "prieteni" de nadejde ai copiilor si de a-i ajuta sa invete ce este responsabilitatea, prietenia sau empatia, animalele au un efect terapeutic major, in special in cazul copiilor cu dificultati sau nevoi speciale.
Zooterapia este folosita cel mai adesea pentru a imbunatati calitatea vietii copiilor care sufera de afectiuni si tulburari psihice sau comportamentale ori de dizabilitati sau intarzieri in dezvoltare:
- ADHD;
Zooterapia ajuta copiii cu dizabilitati sa interactioneze mai usor cu ceilalti si sa faca progrese in procesul terapeutic prin intermediul relatiei stabilite cu animalele. Insa nu doar copiii bolnavi pot avea de beneficiat de pe urma activitatilor de zooterapie.
Se pare ca activitatile prevazute in cadrul programelor de terapie asistata de animale contribuie la relaxarea celor mici, la sporirea increderii in forte proprii si la o dezvoltare fizica armonioasa. Activitatile cu delfinii sau caii dezvolta musculatura copiilor, ii invata sa aiba o postura corecta si chiar sa inoate.
Si copiii care au trecut prin traume emotionale puternice pot fi ajutati cu ajutorul terapiei asistate de animale. In aceasta categorie intra copiii abuzati emotional, fizic sau sexual, ramasi orfani, care au suferit diverse accidente grave etc. Acestia pot fi ajutati sa depaseasca mai usor traumele cu ajutorul activitatilor cu animale.
Beneficiile pe care le desprind copiii din relatia cu animalutul sunt nenumarate, insa doar sub indrumarea si supravegherea unui instructor specializat in aceasta meserie. Din pacate, in Romania, zooterapia nu este un domeniu foarte bine dezvoltat. Nu este o stiinta recunoscuta stiintific. Se bazeaza doar pe studii internationale, experimente si statistici uimitoare, care stau dovada ca relatia dintre copii si animale are multiple beneficii asupra sanatatii celor mici.
Tu ce parere ai despre zooterapie? Ti-ai duce copilul la sedinte de terapie asistata de animale? Ce alte lucruri crezi ca mai invata copiii din relatia cu animalutele? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!