11 remedii pentru inlaturarea simptomelor de raceala si gripa la copii

/ / Modificat: 2017-01-06
11 remedii pentru inlaturarea simptomelor de raceala si gripa la copii

Medicamentele pentru gripa care se dau fara reteta nu sunt pentru copii mici, iar antibioticele nu functioneaza impotriva infectiilor virale. Atunci ce faci cand copilul tau raceste? Incearca aceste remedii blande, eficiente si la indemana!

Mierea (la peste 1 an)

Cum ajuta

Mierea calmeaza durerea de gat si reduce tusea. Studiile au aratat ca mierea este mai eficienta decat siropul de tuse in tratamentul tusei nocturne a copilasilor.

De ce ai nevoie

Miere, pe care o gasesti la orice alimentara.

Mierea deseori se intareste la temperatura camerei. Pentru a o face mai lichida, pune-o intr-o cana pe care o incalzesti apoi la cuptorul cu microunde, sau fierbe niste apa si aseaza borcanul cu miere in apa fierbinte pentru 5-10 minute.

Copilasul trebuie sa aiba cel putin un an pentru a incerca acest remediu.

Cum se foloseste

Daca cel mic are intre 1 si 5 ani, ii poti da o jumatate de lingura de miere. Daca are intre 6 si 11 ani, da-i o lingura intreaga.

Unele mamici amesteca mierea cu apa fierbinte si adauga o picatura de lamaie, ce aduce un aport de vitamina C.

Pentru ca mierea este foarte dulce, este important ca micutul sa isi spele dintii dupa ce o mananca, mai ales daca asta se intampla inainte de culcare.

Precautii

Nu folosi mierea ca remediu pentru copilul sub un an. Ii poate cauza o rara si cateodata mortala boala, numita botulism infantil.

Irigatorul nazal (peste 4 ani)

Cum ajuta

Apa sarata ce trece prin caile nazale umidifica zona si desprinde si elimina mucusul.

Conform studiilor efectuate in Europa, la copiii intre 6 si 10 ani s-a demonstrat ca un spray nazal facut din apa de mare are o eficienta mult mai ridicata in a indeparta simptomele racelii decat medicamentele pentru raceala.

De ce ai nevoie

De un irigator nazal, care seamana foarte bine cu un ibric mai mic si este fabricat din ceramica sau metal. Le poti gasi in unele farmacii sau online.

De asemenea, ai nevoie de un copil cooperativ. Trebuie sa fie destul de mare incat sa fie de acord cu procedura, care nu este dureroasa deloc, doar un pic ciudat de suportat la inceput. Nu este deloc recomandat pentru bebelusi sau copii mici, desi nici cei mai mari sau chiar adultii nu sunt intodeauna de acord. Unora li se pare suportabil, pe cand altora le displace total.

Cum se foloseste

Aplecand in lateral capul copilasului deasupra chiuvetei, se introduce tubul irigatorului in nara aflata superior, si se incepe irigarea cailor nazale pentru a le umezi si curata. Odata ce prinzi miscarea este foarte usor.

Exerseaza pe tine inainte sa il pui pe copilas sa foloseasca irigatorul. Apoi lasa-l sa se uite cum il folosesti. Si, in final, ajuta-l!

Pasii sunt urmatorii:

- umple irigatorul cu solutie salina calduta;
- apleacandu-te deasupra chiuvetei, intoarce-ti capul intr-o parte, tinand irigatorul deasupra narii de sus. Apa va curge usor in cavitatea nazala si va iesi pe cealalta nara. (Respira pe gura in tot acest timp.);
- repeta procedeul si pentru cealalta parte.

Precautii

Nu forta un copil care nu este de acord. Procedura trebuie sa fie blanda, pentru a preveni traumatizarea cailor nazale.

Suflarea nasului (peste 2 ani)

Cum ajuta

Curata nasul de mucus ajutandu-l pe copil sa respire mai bine si sa doarma mai linistit, imbunatatindu-i, astfel, starea generala.

De ce ai nevoie

Un pachet de servetele moi.

Cum se face

Unii copii nu stapanesc aceasta tehnica pana la 4 ani, dar altii reusesc si la 2 ani.

Stafuri utile:

- Lasa-l sa se uite cum faci tu. Pentru unii copii e de ajuns.
- Explica-i ca suflatul nasului il ajuta.
- Pune-l sa isi astupe o nara si sa sufle usor in cealalta. O oglinda plasata sub acea nara il va ajuta sa vada cum iese aerul.
- Invata-l cum sa sufle cu grija. Sufland prea tare poate rani.
- Cumpara-i pachetelul lui de servetele colorate.
- Invata-l sa arunce servetelul folosit la gunoi si sa se spele pe maini apoi.
- Daca incepe sa il doara nasul de la atata suflat, unge-l cu un pic de crema in jurul narilor.

raceala_copil

Pompita nazala (pentru bebelusi)

Cum ajuta

Curata nasul copiilor care sunt prea mici ca sa li se sufle nasul. Pompita este foarte folositoare atunci cand nasul infundat impiedica hranitul bebelusului.

Metoda functioneaza foarte bine la bebelusi, dar nici un copil mai mare nu va fi deranjat de pompita.

De ce ai nevoie

O pompita de cauciuc si solutie salina. Poti cumpara de la farmacie picaturi de nas saline.

Reteta pentru picaturi saline facute acasa: dizolva aproximativ ½ de lingurita de sare in 8 masuri de apa calda.

Prepara o noua solutie in fiecare zi, si depoziteaz-o intr-un borcan acoperit si curat. Bacteriile se pot dezvolta in aceasta solutie, asa ca nu o pastra pentru mai mult de 24 de ore.

Cum se face

- Apleaca pe spate capul bebelusului si introdu cate 20 de picaturi in fiecare nara pentru a umidifica mucusul. Incearca sa ii tii capul nemiscat apoi pentru inca 10 secunde;
- Strange pompita si apoi introdu-o in nara;
- Da drumul usor pompitei pentru a colecta mucusul si solutia salina;
- Scoate pompita din nara si strange-o pentru a evacua mucusul intr-un servetel;
- Sterge pompita si repeta procedeul la cealalta nara;
- Repeta procedura cand e necesar.

Nu folsi pompita mai mult decat de cateva ori pe zi ori risti sa ii iriti nasul bebelusului. Nu folosi picaturile saline mai mult decat de patru zile la rand pentru ca ii pot usca nasul prea tare, lucru ce va inrautati situatia.

Daca bebelusul este prea deranjat de pompita, foloseste picaturile saline, apoi sterge usor narile cu un servetel. Nu actioneaza ca pompita, dar este o varianta mai buna decat nimic.

Precautii

Nu folosi spraiuri decongestionante decat daca doctorul iti spune sa o faci. Pot functiona un timp, dar, de asemenea, au efecte secundare, inrautatind congestia pe lunga durata.

Creme mentolate (peste 3 luni)

Cum ajuta

Cremele ii ajuta pe copilasi sa doarma mai bine noaptea. Multi dintre noi ne amintim cum am fost frectionati cu creme de eucalipt sau mentol de catre parinti atunci cand eram raciti. Cercetarile au aratat ca aceste creme nu au nici un efect asupra decongestionarii nazale, dar il fac pe cel bolnav sa se simta ca si cum ar respira mai bine prin producerea unei senzatii de racoare.

De ce ai nevoie

Acum se gasesc creme facute special pentru bebelusii de 3 luni sau mai mari. De obicei, cremele contin uleiuri, glicerina, si eucalipt. Se gasesc, de asemenea, creme in totalitate naturale, daca preferi sa nu folosesti uleiuri.

Cum se face

Maseaza pieptul, gatul si spatele copilului cu crema mentolata.

Precautii

Nu aplica aceste creme pe pielea sensibila sau pe rani sau pe gura si nas, in jurul ochilor sau oriunde pe fata.

Gargara cu apa sarata (peste 4 ani)

Cum ajuta

Gargara cu apa sarata este o metoda rapida pentru a calma durerile de gat. Ajuta, de asemenea, la eliminarea mucusului din gat. Desi cercetatorii nu au determinat exact cum functioneaza, studiile au demonstrat eficacitatea metodei.

De ce ai nevoie

Apa sarata si calduta. Pur si simplu adauga o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar cu apa si amesteca. Daca pe copilas nu il deranjeaza gustul, se poate adauga un pic de zeama de lamaie.

Copilasul trebuie sa fie suficient de mare incat sa poata invata sa faca gargara.

Cum se face

Incearca sa il pui sa faca gargara de 3-4 ori pe zi.

Sfaturi utile:

- Exerseaza cu apa simpla;
- Spune-i copilului sa ridice capul si sa incerce sa tina apa cat mai adanc in gat, fara insa a o inghiti;
- Odata ce poate face asta, spune-i sa incerce sa faca sunete cu gatul. Arata-i cum se face si cum suna;
- Spune-i sa scuipe apa, nu sa o inghita.

Ridicarea capului (toate varstele)

Cum ajuta

Ridicarea capului copilului in timp ce acesta doarme il poate ajuta sa respire mai bine.

De ce ai nevoie

Prosoape sau perne pentru a-i tine capul la un nivel mai ridicat.

Cum se face

Daca cel mic doarme in patut, pune 2 prosoape sau o perna subtire sub saltea. Niciodata nu pune prosoapele sau perna sub capul copilului, el putandu-se sufoca cu ele. Nu incerca nici sa ridici picioarele patutului, acest lucru facandu-l instabil.

Daca doarme intr-un pat mare, i se poate pune o perna mare sub cap. Dar daca se agita mult cand doarme, e mai bine sa se ridice capul patului prin punerea unor prosoape sau perne sub saltea. De asemenea, produc o inclinatie mai buna decat punerea unor prosoape si ii ofera copilasului o pozitie mai confortabila.

Alta optiune: lasa-ti copilul sa doarma in scaunul de masina. Ii poate fi mai bine in pozitia semi-ridicata.

Precautii

Fie ca este patut sau pat mare, nu exagera. Daca are un somn agitat, se poate intoarce astfel incat picioarele sa ii fie mai sus dacat capul, ceea ce nu il va ajuta cu respiratia deloc.

Multa odihna (toate varstele)

Cum ajuta

E nevoie de energie pentru a lupta impotriva unei infectii, aceasta putand epuiza copilul (si chiar si adultul). Cand copilul doarme, se vindeca, ceea ce este exact ce ii trebuie.

Studiile arata ca stresul joaca un rol in boala. In conditiile in care copilul este sub presiune - datorita scolii, prietenilor sau evenimentelor petrecute acasa—o pauza de toate acestea poate fi absolut necesara pentru a-i ameliora simptomele.

De ce ai nevoie

Un loc confortabil in care copilul sa se odihneasca.

Cum se face

Acum e timpul sa il lasi sa se uite la desenele preferare sau filmul preferat inca o data. Sau cumpara-i un nou set de creioane de colorat si hartie sau o carte de colorat. Chiar si un puzzle poate fi de folos.

Desigur, patul nu e neaparat cel mai bun loc de odihna. Cateodata o schimbare de peisaj este de ajutor. Daca vremea e frumoasa, aranjeaza-i un loc confortabil in gradina sau pe veranda. In casa, se pot folosi alte metode, precum aranjarea unui cort in sufragerie sau o zona plina de perne.

Daca are probleme in a se odihni, ajuta-l citindu-i cateva povesti, sau spuneti impreuna povesti.

povesti_odihna

Abur (toate varstele)

Cum ajuta

Respirarea unui aer umed ajuta la eliberarea mucusului din caile aeriene. O baie fierbinte, atat cat suporta copilul, are cantitatea suficienta de abur pentru a-i face bine si, de asemenea, il relaxeaza.

De ce ai nevoie

O cada de apa fierbinte care umple baia de abur.

Cum se foloseste

Fa-i copilasului o baie fierbinte (atat cat suporta). Daca e destul de mare, lasa-l sa se joace in baie cat ii face placere — supravegheat, desigur. Adaugarea catorva picaturi de ulei de baie mentolat, cu eucalipt sau de pin face bine.

Daca nu e timpul pentru o baie, doar inhalarea vaporilor timp de 15 minute il va face pe copilul tau sa se simta mai bine.

Multe lichide (peste 6 luni)

Cum ajuta

Consumul abundent de lichide previne deshidratarea si subtiaza consistenta secretiilor nazale.

De ce ai nevoie

Fluidele pe care copilasul le bea cu placere.

Cum se foloseste

Simpla apa este perfecta, dar poate sa nu fie pe gustul copilului. Incearca sa ii dai sucuri naturale de fructe si alte bauturi sanatoase.

Precautii

Limiteaza-te la lapte pentru bebelusii mai mici de 6 luni si aplica o alta metoda doar la sfatul medicului. Bebelusii foarte mici nu au nevoie de apa, iar o cantitate prea mare poate sa le dauneze.

Supa de pui sau alte lichide calde (peste 6 luni)

Cum ajuta

Lichidele calde pot ajuta la decongestionarea mucoasei nazale. Studiile au aratat ca supa de pui chiar calmeaza simptome precum dureri, oboseala, congestie si febra.

De ce ai nevoie

Supa, ceai sau orice alt lichid care este pe placul copilului.

Cum se foloseste

Serveste-i supa calduta, nu fierbinte. Daca are mai mult de 6 luni, ii poti da ceai caldut de musetel.

Precautii

Exista ceaiuri de plante care sunt periculoase pentru copii, dar consulta medicul inainte sa incerci asemenea remedii, caci nu toate produsele naturale se potrivesc nevoilor lui. Pentru copii mai mici de 6 luni e recomandat numai laptele.

Taguri Nas infundat bebelus Nas infundat copii

Articole recomandate

Citeste si despre