In unele familii, capul familiei nu este taticul, ci mamica. Epoca moderna scoate mult in fata mamicile de cariera, femei de succes care sunt puse in postura - deloc usoara - de a face fata mai multor roluri - de mama, sotie, prietena, gospodina etc.
Cum te organizezi atunci cand trebuie sa fii in mai multe locuri deodata? Simplu: prin cooperarea intregii familii, dragoste si multa disciplina.
Planifica totul in familie: aloca sarcini, noteaza totul, cauta suport!
Toate planificarile trebuie facute cu foaia si pixul in mana. S-ar putea ca memoria sa fie prea incarcata si sa nu faca fata tuturor lucrurilor pe care le ai de facut. Noteaza in prima faza toate sarcinile personale, care tin de tine. Apoi, intruneste intreaga familie pentru a planifica saptamana care urmeaza.
Este cazul sa delegi sarcini clare, obiective si sa specifici asteptarile pe care le ai. In cazul copiilor mentioneaza si consecintele nepunerii lor in practica.
Comunica si colaboreaza indeaproape cu partenerul de viata!
Pentru a face fata unei cariere, dar si unei familii este important sa ai sprijinul taticului. El este a doua persoana in care trebuie sa iti pui bazele, in afara de tine. Insa nu ii da directive, nu incerca sa fii sefa in familie. Este important sa discuti deschis si sa ajungeti la un compromis cand vine vorba de familie.
Stabileste bugetul si planifica-l in functie de prioritati!
Fiecare familie are un buget. Acesta este impartit pe zile sau saptamani. Inainte de a planifica bugetul pentru mancare si alte placeri ale familiei, pune deoparte banutii pentru facturi si datorii. Restul de bani imparte-i pe saptamani si planifica mesele, cumparaturile si altele in functie de ceea ce ramane. Educa-ti copilul astfel incat sa inteleaga valoarea banului.
Solicita ajutor atunci cand ai nevoie!
Mamicile trebuie sa stie sa ceara ajutorul atunci cand sunt depasite de situatie. Nu toate fac acest lucru, uneori din mandrie sau orgoliu.
Pentru sanatatea ta fizica si mentala si pentru a reusi sa mai gasesti un pic de timp si pentru tine, este indicat sa nu refuzi niciodata ajutorul si sa il ceri atunci cand ai nevoie - la prieteni, rude, sefi, colegi etc.
In plus, trebuie sa te gandesti si la metode prin care sa iti facilitezi anumite treburi. De exemplu, daca esti o mamica de succes atunci cu siguranta ai putea economisi timp pentru curatenie apeland la servicii de specialitate si ai putea reduce din timpul petrecut atunci cand iti faci manichiura sau pedichiura acasa, mergand la salon.