Cum ne hranim in anotimpul rece?

/ / Modificat: 2016-07-11
Cum ne hranim in anotimpul rece?

Sfaturi de la nutritionistul Serban Damian

Oboseala si stresul sunt doar doua dintre problemele cotidiene ale omului modern. Pe langa acestea exista multe altele. Spre exemplu, schimbarile climatice solicita foarte mult organismul nostru. Tocmai de aceea este important sa ne hranim corespunzator astfel incat sa oferim organismului nutrientii necesari mentinerii starii de sanatate si capacitatii de aparare impotriva agresiunilor de tot felul.

Tipuri de nutrienti

Specialistii atrag atentia ca o alimentatie echilibrata trebuie sa cuprinda 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Mare atentie insa la calitatea grasimilor consumate!

Alege grasimi de buna calitate, adica acele grasimi nesaturate care sunt benefice pentru organism.

Pe acestea le gasim in alimente de origine vegetala, dar si in preparate din peste.

O categorie importanta de grasimi nesaturate o reprezinta grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6, care nu pot fi produse de organism si de aceea este important sa le luam din alimentatie. Surse de grasimi esentiale sunt uleiurile vegetale (de in, rapita, floarea-soarelui), margarinele de noua generatie, fructele oleaginoase (nuci, alune si fistic) si preparatele din peste.

Ce implica o dieta echilibrata

Surse importante de nutrienti sunt legumele (mazarea, cartofii, dovleceii, fasolea, lintea) si fructele (merele, perele, strugurii, dar si oleaginosele, adica nucile, alunele si migdalele). De asemenea cerealele integrale (in special, orz sau ovaz) sunt foarte hranitoare. Pe cat posibil, fructele si legumele trebuie consumate in stare cruda sau aproape cruda. Iar daca nu gasim legume proaspete putem folosi legume congelate si zarzavat, decat sa le excludem din alimentatie. Zacusca si muraturile ar putea, de asemenea, sa se regaseasca in meniu.

Hidratare in anotimpul rece

Hidratarea este la fel de importanta in anotimpul rece, cum este si in anotimpul cald. Tocmai de aceea lichidele trebuie sa fie nelipsite din meniul zilnic: supele, ceaiurile, sucurile naturale si nu in ultimul rand apa au un aport insemnat de nutrienti si ne hidrateaza pe timpul anotimpului rece.

Toamna si iarna nu mai consumam apa de la frigider, ci la temperatura camerei, astfel organismul este ferit de deshidratare si in plus nu consuma energie ca sa aduca apa la temperatura corpului.

Articole recomandate

Citeste si despre