Dieta the Pritikin Principle

/ / Modificat: 2013-07-05
Dieta the Pritikin Principle

Dieta the Pritikin Principle

Dieta the Pritikin Principle inseamna un regim scazut in grasimi, nu vegetarian, insa bazata in special pe legume, cereale si fructe. Grasimile inseamna doar 10% din acest regim. Din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au trecut pragul vreunui Centru Pritikin Longevity, invatand cum sa manance sanatos, sa pregateasca mese satioase fara a fi grase si sa incorporeze exercitiile fizice si de reducere a stresului in viata lor.

Cateva carti scrise de Nathan Pritikin au fost continuate de fiul sau, Robert, care a preluat conceptul initial de imbunatatire a vietii prin dieta si l-a imbogatit. Ultima carte a lui Robert, The Pritikin Principle se concentreaza pe ceea ce autorul numeste Calorie Density Solution (solutia densitatii calorice).


Autorul sustine ca grija lui nu sunt caloriile, ci cat de dense sunt ele intr-o mancare. Daca te saturi cu mancaruri care au putine calorii per kilogram vei pierde "grasimea corporala excesiva care-ti ameninta viata si longevitatea".

Cand alegi mancaruri care nu au "densitate calorica", cum ar fi merele si terciul, ai "libertatea de a manca pana te simti satul si sa nu-ti limitezi portiile sau sa te infometezi pentru a slabi". Cu cat e mai mare densitatea calorica a unui aliment, cu atat te vei ingrasa mai mult, pentru ca vei consuma mai multe calorii ca sa te simti satul. O jumatate de kilogram de broccoli, spre exemplu, are doar 130 de calorii (in stare cruda) insa aceeasi cantitate de ciocolata are 2.140 calorii.

Ce poti sa mananci

Cartea Pritikin Principle are mai mult de 20 de pagini de tabele care enumera densitatea calorica a tuturor alimentelor. Cu cat mancarea este mai procesata, cu atat contine mai multe calorii.

Planul este sa mananci alimente cu mare continut de fibre si apa, ca sa-ti umpli stomacul- legume, fructe, fasole, si cereale integrale. Pe langa trei mese pe zi, programul mai contine si doua gustari. Pritikin nu presupune numararea caloriilor, insa trebuie sa stii cum sa apreciezi "densitatea calorica in medie a fiecarei mese".

Se recomanda calduros exercitiile fizice, cu accent pe mersul pe jos. Pritikin sugereaza ca "toata lumea ar trebui sa-si stabileasca tinta de 45 de kilometri pe saptamana"...insa ne putem multumi si cu doar 30 de minute de plimbare pe zi.

Cum functioneaza

Pentru a pierde din greutate, majoritatea dintre noi trebuie sa pastreze densitatea calorica medie a fiecarei mese sub 400 de calorii pe jumatate de kilogram. De vreme ce majoritatea legumelor au sub 200 de calorii pe ½ de kilogram, cand sunt mancate impreuna cu carne si carbohidrati reduc media calorica a fiecarei mese.

Mancarurile bogate in carbohidrati variaza intre 230 si 630 de calorii pe ½ de kilogram. Proteinele animale inseamna intre 400 de calorii (peste) si 1.400 (friptura de porc) sau 2.170 (bacon). Combinand carnea cea mai slaba cu legume se poate conduce densitatea calorica la nivele scazute, unde organismul incepe sa slabeasca.

Alimente care trebuie consumate

Orez brun
• Ovaz
• Salata cu frunza rosie
• Ceapa
• Cartofi
• Dovlecei
• Fasole, linte
• Mere
• Pere
• Capsuni
• Banane

Sunt admise pastele de faina alba, atat timp cat sunt combinate cu legume, pentru a scadea densitatea calorica.

Se recomanda evitarea mancarurilor prajite, sosurilor grase si a mancarurilor sarate. Sunt permisi indulcitorii artificiali.

Ce spun expertii

Cu toate ca pare in general echilibrata, dieta are si cateva probleme. Deoarece grasimile iti dau senzatia de satietate, faptul ca aceasta dieta este scazuta in grasimi va declansa mai des senzatia de foame, potrivit expertilor. In aceste conditii sunt sanse reale ca grasimea sa se depuna din nou, dupa ce se renunta la dieta.

Alti specialisti spun ca dieta nu este practica pentru multi oameni deoaece este foarte dificil sa urmam formula cu doar 10% grasimi in mediul nostru. Este dificil de tinut o astfel de dieta daca iesi des in oras si pentru ca dureaza mult sa pregatesti mancarurile cerute de acest regim.

In plus, continutul redus de grasimi al dietei poate inhiba absorbtia vitaminelor si poate limita cantitatea de acizi esentiali grasi necesari functionarii normale a celulelor, cresterii si dezvoltarii, potrivit expertilor.

Taguri Diete Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre