Efecte pozitive ale recesiunii asupra copilului si familiei

/ / Modificat: 2011-11-28
Efecte pozitive ale recesiunii asupra copilului si familiei

Crezi sau nu, recesiunea creeaza oportunitati si are beneficii unice asupra bunastarii familiei. Parintii raman fara job, sunt inglobati in datorii si fac fata cu greu cheltuielilor. Si atunci, unde sunt beneficiile?

Greseala parintilor si a oamenilor afectati de recesiune in general este ca se concentreaza mult prea mult asupra partilor negative ale crizei, spun psihologii. Ei nu se mai gandesc la altceva decat la lipsa banilor si a consecintelor acesteia. Pierd astfel din vedere oportunitati unice pentru dezvoltarea si educatia copiilor, precum si pentru intarirea legaturilor de familie.

Calculeaza acum!

Cat costa educatia copilului tau?

Efecte pozitive ale crizei financiare asupra copiilor

Bunele maniere revin la moda

Vremurile de restriste incurajeaza bunele maniere care pareau ca iesisera din tendinte. Poti invata copilul sa aprecieze mai mult valorile si sa fie respectuos atunci cand banii nu intervin in educatia lui.

Invata multe lucruri despre bani, cheltuieli, economii etc.

Discutiile despre valoarea banilor si felul in care trebuie cheltuiti nu va face decat sa il ajute pe copilul tau sa fie o persoana responsabila care va sti sa gestioneze corespunzator banii pentru a nu-i lipsi nimic. Desi poate ca in trecut discutia despre bani, economii, cheltuieli, capacitatea de a alege lucruri calitative, dar la un pret cat mai bun nu facea parte din sfera de discutii educative cu copilul la varste fragede, vremurile te obliga sa il educi inca de mic in acest sens. Si acest lucru nu este rau deloc!

Nu va mai avea ocazia sa fie lacom

Lacomia este o trasatura specifica copiilor: vor toate jucariile pentru ei, nu dau nimic din ce au altor copii etc. Recesiunea nu va mai deschide fereastra lacomiei in viata copilului tau. Va avea grija (de voie, de nevoie) sa fie precaut cu jucariile, sa imparta cu prietenii sau fratiorii tot ceea ce are etc. Nu va mai avea cale libera la a primi tot ce doreste! Iar tu vei avea grija sa il inveti ce este darnicia si responsabilitatea!

Ii ajuta sa isi dezvolte empatia, compasiunea si generozitatea

Recesiunea loveste mai dur unele persoane. Este posibil ca micutul sa vada multa suferinta in jurul lui din cauza crizei. Este bine sa il implici in actiuni umanitare, in planuri de familie pentru depasirea crizei si in alte activitati prin care sa scoti la suprafata aceste calitati esentiale in dezvoltarea morala a copilului!

Va invata sa fie rabdator si prudent

In mod cert copilul este pus in fata multor refuzuri din partea voastra atunci cand isi manifesta dorinta de a primi jucarii noi sau alte lucruri. Nu le va primi prea usor si s-ar putea sa faca ceva crize, dar in timp se va adapta si va invata sa faca diferenta intre "dorinte" si "nevoi". Copiii vor invata lectii de viata esentiale prin care vor sti ca pentru a primi ceva trebuie sa economiseasca banuti, sa astepte pana la o anumita data, invatand astfel sa dea dovada de autocontrol.

Efecte pozitive ale recesiunii asupra familiei

Mai mult timp impreuna

Pentru ca banii nu mai sunt o optiune prin care sa va faceti prea mult de drum, veti avea ocazia de a petrece mai mult timp de calitate impreuna.

Intarirea relatiei de cuplu

Momentele grele ale vietii au tendinta de a apropia cuplurile in timp ce fac eforturi de a le depasi. Este o oportunitate sa va apropiati mai mult si sa apreciati adevaratele valori ale vietii. Consumerismul si materialismul nu au adus si nu vor aduce niciodata fericirea.

Idei noi de jocuri si distractie

Revenirea la metodele distractive de moda veche: vizite acasa intre prieteni, jocuri de carti, table, sah, remi si alte moduri de petrecere agreabila a timpului liber. Acestea reprezinta oportunitati de petrecere a unor momente unice in familie si de intarire a relatiilor. In plus, conceptul de prietenie isi recapata statutul.

Crearea de noi traditii de sarbatori

Daca in alti ani va cumparati lucruri de care probabil nu aveati nevoie, doar pentru ca asa era traditia, anul acesta este timpul pentru refacerea planului de sarbatori. Achizitionarea de globuri noi de Craciun nu mai este o necesitate pentru ca deja aveti stranse de peste ani, asa ca banii aceia pot fi folositi in alt scop. In plus, puteti crea chiar voi globulete si alte aranjamente mult mai putin costisitoare. Este un mod excelent de a stimula imaginatia copilului, de a-l educa si de a va distra impreuna creand ghirlande si alte decoruri.

Economii pentru viitor

Daca pana acum poate ca nu te gandeai ca ai nevoie de economii, ca te vei descurca mereu cu venitul lunar al familiei tale, criza economica te-ar putea pune pe ganduri. Solutia o reprezinta economiile, iar primele pe lista o reprezinta economiile pentru viitorul copilului tau. Adunand putin cate putin inca de cand copilul este foarte mic, ii vei putea oferi mai tarziu studiile pe care si le alege.

Planul de economisire pentru educatie EduPlan, oferit de BRD Asigurari de Viata, este un plan de economisire pe termen mediu si lung, care va ajuta sa acumulati banii necesari pentru cheltuielile esentiale din perioada studiilor copilului, cand acesta depinde financiar de familie, sa transformati in realitate visele lui si sa ii puteti oferi un viitor sigur din punct de vedere financiar.

Taguri Valoare bani copii Bani educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre