Al doilea copil, la ce sa te astepti

/ / Modificat: 2012-08-31
Al doilea copil, la ce sa te astepti

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil este un eveniment important, care atrage dupa sine o multime de schimbari in sanul familiei tale. Chiar daca ai impresia ca stii la ce sa te astepti odata cu nasterea bebelusului, deoarece ai mai trecut prin aceasta experienta, trebuie sa tii cont ca acum lucrurile vor sta diferit. Responsabilitatile, atentia si concentrarea se vor dubla, deoarece pe langa grija pentru nou-nascut, se adauga si ingrijirea copilului mai mare, care are nevoie de tine in aceeasi masura precum fratiorul lui.

Exista un moment potrivit pentru al doilea copil?

Nu exista o diferenta ideala de varsta intre copii. Specialistii sustin ca fiecare pereche de parinti ia cea mai buna decizie, in functie de preferintele personale si de conditiile de viata.

Singura avertizare a specialistilor se refera la conceperea celui de-al doilea copil atunci cand primul are 6 luni sau mai putin. Nu este indicat sa ramai insarcinata atat de repede, deoarece implicatiile sunt foarte mari, iar greutatile cu care te vei confrunta, coplesitoare. In plus, specialistii sustin ca la acest interval de timp organismul mamei nu este pe deplin recuperat dupa prima nastere, iar complicatiile asupra sanatatii ei, dar si a fatului, pot fi semnificative.

Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca cel mai indicat este sa nasti al doilea copil la o diferenta de 2-3 ani intre ei. Este intervalul care ajuta la recuperarea completa a organismului mamicii si la refacerea puterilor. Tot la aceasta varsta, primul copil trece de etapa de bebelus si atinge un prag de dezvoltare suficient de mare, astfel incat sa iti fie mai usor sa il ingrijesti dupa ce se naste ce-al de-al doilea copil.

La ce sa te astepti odata cu nasterea celui de-al doilea copil al familiei?

Greutatile si dificultatile pe care le vei intampina atunci cand te decizi sa dai nastere celui de-al doilea copil al familiei fluctueaza in functie de diferenta de varsta dintre cei mici.

Pentru parintii care doresc o familie numeroasa, nasterea urmatorului membru al familiei este mai mult o chestiune legata de timp si de diferentele de varsta dintre copii. Pe multi parinti ii preocupa foarte mult care este diferenta ideala de varsta intre doi copii, astfel incat sa fie in beneficiul cresterii si dezvoltarii lor. Majoritatea vrea ca cei mici sa fie apropiati ca varsta, astfel incat sa creasca impreuna. Insa greul si povara cad adesea pe umerii mamicii, care trebuie sa-si dubleze cantitatea de energie, responsabilitatea, atentia si puterile pentru a putea creste, in paralel, doi copii mici.

Iata la ce sa te astepti si cum sa faci fata cresterii copiilor in functie de diferenta de varsta dintre copii!

Diferenta de varsta de 0 - 2 ani: bebelusi la puterea a doua

Daca ai de gand sa faci al doilea bebelus la o diferenta mai mica de 2 ani fata de primul, atunci asteapta-te ca eforturile si fortele tale pentru ingrijirea copiilor sa se dubleze. Practic, ai de-a face cu doi bebelusi si trebuie sa iei in considerare toate aspectele legate de ingrijirea la aceasta varsta, doar ca... la puterea a doua. Vei avea cantitati duble de lapte de pregatit, numar dublu de scutece de schimbat, mai multe treziri nocturne si plansete la unison, ceva mai zgomotoase si mai sacaitoare, care-ti vor da batai de cap.

Daca nu ai un ajutor de nadejde in cresterea si ingrijirea copiilor, oboseala va trece la gradul de extenuare, iar starea ta emotionala va avea de suferit. Poti risca si o depresie, pe fondul supraincarcarii emotionale si fizice.

Asteptarile realiste, organizarea si baza in oameni de incredere reprezinta cheia succesului in cresterea sau ingrijirea paralela a doi copii mici, practic bebelusi. Este important sa acorzi atentie egala ambilor copii si sa vorbesti deschis cu fratiorul mai mare despre tot ce presupune ingrijirea bebelusului. Il poti implica direct in ingrijirea lui, pentru a-si da seama de ce este nevoie sa petreci uneori mai mult timp cu bebe decat cu el.

Diferenta de varsta de 2-4 ani intre copii: mai mult confort, mai multa relaxare

Atunci cand copilul implineste 2, 3 sau 4 ani, este deja suficient de dezvoltat si capata o oarecare independenta, care te ajuta sa ai mai multe momente de respiro atunci cand apare noul bebe.

La aceasta varsta, fratiorul cel mare stie sa vorbeasca si sa ceara lucruri esentiale, renuntati la scutece, poate si la biberon, iar lucrurile devin ceva mai usoare, deoarece incepi sa comunici si sa te intelegi cu el asupra nevoilor lui.

In plus, atunci cand primul copil are deja 3-4 anisori, va intra in rolul "fratiorului mai mare" si va fi mult mai dornic sa te ajute si sa se implice in ingrijirea bebelusului, ceea ce iti va fi de foarte mare ajutor.

Oricum, aceasta diferenta de varsta intre copii te ajuta sa ai mai multe momente de respiro si sa te relaxezi mai mult, chiar si cu doi copii mici in grija si o multime de responsabilitati familiale si personale. Pe de alta parte, este extrem de important sa acorzi atentie speciala si fratiorului mai mare, astfel incat sa nu se simta neglijat si sa capete sentimente de aversiune fata de bebelus.

Mai mult de 4 ani diferenta intre copii

Atunci cand diferenta de varsta intre primul si al doilea copil depaseste 4 ani, lucrurile sunt cu adevarat mai simple pentru tine, ca parinte, dar nu si benefice pentru relatia dintre frati.

Inconvenientul este ca o diferenta prea mare de varsta intre copii ii face sa aiba o relatie ceva mai rece, din cauza intereselor separate. Daca micutul tau este deja la scoala cand se naste al doilea bebe, va fi mai interesat de prieteni, anturaj, ore, materii, decat sa petreaca timp cu cel mic si sa stabileasca astfel o relatie apropiata.

Pentru tine, ca parinte, va fi mai usor, deoarece primul copil are o varsta la care te intelegi mai usor cu el, nu mai exista factorul competitional intre frati, iar rivalitatea are mai putine sanse sa apara. Te poti bucura de noul bebe la maximum si poti trece iar prin emotiile acestei etape de copil.

Este foarte important sa il implici pe copilul cel mare in ingrijirea bebelusului si sa planifici tot felul de activitati in care sa petreaca timp alaturi de el, pentru a putea incuraja formarea unei relatii intre ei.

Ce schimbari au aparut in familia ta cand a venit pe lume al doilea copil si cum le-ai facut fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Al doilea copil Diferenta varsta frati

Articole recomandate

Citeste si despre