Ingredientele din cosmetice nu sunt intotdeauna in avantajul sanatatii noastre, chiar daca reclamele promoveaza produsele care le contin ca fiind unele benefice si miraculoase. Cosmeticele fac parte din viata femeilor si barbatilor deopotriva, dar si din cea a bebelusilor si copiilor. Ele pot cauza cancer, alergii, dermatite si alte afectiuni grave. Afla care sunt cele mai frecvente!
Parabenii
Unii dintre cei mai controversati componenti ai cosmeticelor - parabenii - sunt si unii dintre cei mai prezenti intr-o multime de produse pentru copii si adulti. Ei se regasesc pe eticheta si sub alte nume ca (metilparaben, etilparaben, propilparaben etc.) si au fost asociati de cercetatori cu un risc crescut de cancer la san. Acestia se regasesc intr-o multime de produse: creme, lotiuni, sapunuri, farduri etc.s
Dietanolamina (DEA)
Este un aminoalcool obtinut sintetic din etilenoxid si amoniac si este folosit ca intermediar in sinteze organice si ca agent de udare. Se regaseste in sapunuri, lotiuni, sampoane etc. Ingredientul in sine nu este periculos, dar cand este asociat cu alte componente, acesta poate da nastere unui agent cancerigen numit nitrosodietanolamina. Acesta este absorbit usor in piele si este considerat cauza cancerului de stomac, ficat, esofag sau al vezicii urinare.
Formaldehida
Formaldehida este un compus chimic sub forma de gaz, cu miros intepator. El se mai numeste si metanal sau aldehida metilica. Forma apoasa a formaldehidei este numita formol. Se mai regaseste pe etichetele produselor si sub alte denumiri: imidazolidinyl uree, Quaternium-15, DMDM hidantoin sau sare monosodica. Este un compus frecvent in cosmetice si are efect cancerigen si alte efecte secundare ca iritatii ale gatului, ochilor, nasului si o cauza a astmului.
Ftalati
Ftalatii sunt compusi chimici folositi in special in lacurile pentru unghii sau oje, dar si in inelele de dentitie pentru copii. Au existat numeroase dezbateri pe marginea efectelor nocive. Acest ingredient a fost acuzat ca ar produse dezechilibre ale sistemului endocrin - ceea ce poate duce la efecte neurologice grave si de reproducere periculoase la femei si barbati. Ei se mai pot recunoaste pe eticheta si sub numele de DBP (ftalat dinbutil) si DEP (dietil ftalat).
Alcool
Se mai numeste si Isopropyl (SD-40) si este un solvent foarte frecvent folosit in cosmetice si in special in parfumuri. Este exrem de iritant si are si efect deshidratant rapid. Slabeste sistemul imunitar, lasand organismul o prada usoara virusurilor si bacteriilor. Poate produce afectiuni grave la nivelul pielii, precum si pete inestetice sau imbatranire aprematura a ei.
Fenilendiamina
Acest compus chimic se regaseste in special in vopselele de par si de sprancene. Acesta este un ingredient care nu este aprobat pentru a intra in contact direct cu pielea. Insa atunci cand te vopsesti este imposibil sa nu atingi si portiuni din piele, care pot provoca reactii puternice: alergii, dermatie, descuamare, inflamarea tesuturilor.
Sodium Lauryl Sulfat (SLS)
Acest ingredient se regaseste in aproape toate sampoanele, sapunurile si spumantele de baie sau gelurile de dus din industria cosmetica. Efectele sale nocive asupra sanatatii in urma folosirii pe termen lung a produsului includ: iritatii ale pielii si ochilor, caderea parului si reactii alergice. Prin interactiunea lui cu alte ingrediente frecvente apar nitratii, unele dintre cele mai cancerigene substante chimice.
Lanolina
Este folosita pe post de emolient in rujuri si creme si provine din lana oilor. Aceasta nu ar fi periculoasa, daca nu ar fi combinata cu alte substante chimice si toxice periculoase adesea folosite in industria cosmetica. Este si cazul produselor amintite mai sus, iar efectul poate fi unul neplacut pentru cei care le folosesc: forme severe de acnee.
Toluen
Este un solvent industrial folosit adesea in continutul lacurilor de unghii. Este otravitor si toxic si poate produce pagube grave ale sistemului nervos si afectiuni ale cailor respiratorii superioare si poate cauza vartej si dureri de cap. A mai fost asociat si cu dermatitele si cu deshidratarea.