5 mituri si adevaruri despre protectia solara

/ / Modificat: 2017-06-20
5 mituri si adevaruri despre protectia solara

Protectia solara este principala metoda de prevenire a cancerului de piele si a altor afectiuni grave provocate de expunerea la razele UV. Insa informatiile care roiesc in jurul produselor cosmetice concepute special pentru a te proteja de efectele nocive ale razelor soarelui te induc adesea in eroare. Si pe buna dreptate, deoarece exista o multime de teorii care apar peste noapte si contrazic toate informatiile in care credeai si pe care te bazai in alegerea acestor produse!

Iata adevarul din spatele zvonurilor care apar zilnic in jurul metodelor de protectie solara, dar si cele mai frecvente mituri pe care le poti auzi!  

ADEVAR! Poti folosi cremele de protectie solara din anii anteriori

Daca ai o crema de protectie solara inceputa anul trecut, o poti folosi in siguranta si in acest an, fara probleme. Nu este nevoie sa arunci lotiunea, doar pentru ca ti se pare ca a trecut prea mult timp.

Daca informatiile de pe eticheta arata ca se incadreaza in termenul de valabilitate, atunci poate fi folosita cu succes, chiar daca a fost desfacuta.  

MIT! Cremele de protectie solara protejeaza 100% impotriva razelor UV

In trecut, au existat o multime de controverse legate de modul in care companiile producatoare de produse cosmetice promovau reclame mincinoase. Spoturile lor publicitare si etichetele promiteau o protectie totala impotriva efectelor nocive ale soarelui, ceea ce este complet fals, spun specialistii.

Nu exista nicio crema de protectie care sa poata preveni in totalitate efectele nocive ale soarelui asupra pielii. Majoritatea produselor ofera o protectie intre 93% si 97-98%, dar nicidecum de 100%.

MIT! Cu cat alegi un FPS mai mare, cu atat esti mai protejata de soare

Iata o alta conceptie gresita care s-a implementit in mintea multora si care nu are nicio legatura cu realitatea. Un factor de protectie mai mare al pielii nu garanteaza un efect substantial mai mare.

De exemplu, o crema de protectie cu FPS 15 combate 93% dintre razele ultraviolete nocive, in timp ce o crema cu FPS 30 combate 97% dintre acestea. Diferenta nu este foarte mare, iar eficienta nu consta neaparat in FPS, cat mai degraba in aplicarea corecta a acestei creme in timpul expunerii la soare. Alegerea FPS-ului nu ar trebui sa se faca in functie de acest criteriu, ci de tipul de piele pe care il ai. Daca nu esti sigura care este cel mai potrivit factor de protectie pentru pielea ta, cere sfatul unui dermatolog.  

protectie-solara

MIT! Daca folosesti produse de machiaj cu FPS, nu mai este nevoie de aplicarea unei creme cu acelasi efect

Produsele cosmetice de infrumusetare cu factor de protectie isi aduc si ele contributia in protejarea de efectele nocive ale soarelui, insa intr-o masura foarte mica.

Specialistii sustin ca acestea nu sunt suficient de utile in protejarea de pericolul expunerii la UV. Folosirea unei lotiuni de protectie solara inaintea aplicarii bazei de machiaj este obligatorie pentru sanatatea si frumusetea tenului tau.  

MIT: Uleiurile esentiale sau naturale sunt la fel de eficiente precum cremele de protectie solara

Intr-o epoca in care se pune accentul pe produse eco sau naurale, din ce in ce mai multe femei incearca sa gaseasca alternative naturale la produsele de protectie solara realizate industrial.

Insa, majoritatea lor considera gresit uleiul de masline, catina sau alte tipuri de uleiuri esentiale ofera o protectie mai mare decat lotiunile clasice. In realitate, specialistii sustin ca acestea nu protejeaza impotriva razelor UV si ca trebuie intotdeauna combinate cu o lotiune special creata in acest scop.

MIT: Lotiunile trebuie aplicate doar pe zonele pielii expuse la soare

Gresit, spun specialistii, care trag un semnal de alarma asupra persoanelor care folosesc gresit produsele de protectie solara si in special asupra parintilor, care-si expun involuntar copiii in pericol atunci cand ii lasa sa mearga prin soare, fara a le aplica crema.

Hainele ofera o protectie a pielii asemanatoare cu a unei creme cu FPS 7, iar acesta poate fi mai mare sau mai mic in functie de texturi, straturi si culoarea pieselor vestimentare.

Recomandarea medicilor este ca lotiunea sa se aplice integral, pe toata suprafata pielii, in special in sezonul de vara, cand pericolul este mai crescut.  

Mai cunosti si alte mituri legate de protectia solara? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Creme protectie solara Factor protectie solara Protectie soare Pericole expunere soare

Articole recomandate

Citeste si despre