Sportul este unul dintre cele mai sanatoase "obiceiuri" pe care copiii si adultii trebuie sa il adopte in viata lor. Exista insa persoane sufera de anumite boli ce interzic orice fel de miscare fizica. In alte boli se impune prudenta in miscare, iar realizarea exercitiilor se face sub supraveghere atenta!
Aproape orice bolnav poate sa faca miscari simple ca plimbari, rotiri ale mainilor sau urcatul unor scari, insa in cazul anumitor afectiuni exercitiile fizice de orice fel sunt contraindicate si pot face rau.
Iata care sunt cele mai grave boli care pun sportul pe "banca de rezerve" sau chiar il scot la pensie:
Boli pulmonare cronice
Orice fel de boala pulmonara cronica este periculoasa, dar este si mai grava daca este asociata cu miscarea fizica. In timpul exercitiilor plamanii sunt suprasolicitati si nu pot face fata presiunii.
Printre cele mai severe sunt: emfizemul pulmonar, bronsita cronica, bronhopneumoniile obstructive cronice, tuberculoza (TBC).
Spasmofilia
Spasmofilia este o stare de hiperexcitabilitate neuromusculara care apare pe fond de stres, oboseala sau in urma unor traume emotionale puternice. In acele momente apare carenta de calciu si magneziu si iau nastere crizele de spasmofilie.
Antrenamentele fizice au tendinta de a accentua carenta de calciu din organism, de aceea sunt contraindicate in acest caz.
Anemii severe
Anemia este frecventa in randul copiilor si se poate trata, iar sportul poate fi practicat fara probleme. Insa atunci cand esti diagnosticata cu anemie severa, sportul este bine sa fie lasat deoparte.
Medicii sustin ca atunci cand se instaleaza anemia inseamna ca in corp s-a exista o boala sau o infectie grava. Organismul este slabit, sistemul imunitar este la pamant, iar orice efort fizic in plus este imposibil. Oboseala, extenuarea, starea de apatie si letargie te impiedica sa mai depui efort.
Probleme cu tensiunea arteriala
Atunci cand sunt severe, hipertensiunea si hipotensiunea pot fi fatale. In timp ce in cazul hipertensiunii, sportul poate ajuta, la hipotensivi poate fi extrem de periculos. Atunci cand faci miscare, tensiunea are tendinta sa scada, de aceea ar putea fi de folos atunci cand suferi de hipertensiune. Insa hipotensivii pot avea de suferit de pe urma sportului.
Astm
Desi s-a considerat mult timp ca bolnavii de astm ar trebui sa fie scutiti de sport, medicii au demonstrat ca unii bolnavi pot face miscare fizica fara probleme. In cazul in care astmul este usor sau moderat si este controlat terapeutic, sportul poate fi facut cu prudenta. Doar in cazurile acute sau severe acesta este interzis.
Boli cardiace
Bolile inimii trebuie tratate cu mare prudenta in ceea ce priveste sportul. Exista mai multe boli si pot fi usoare, medii sau severe. Unele dintre bolile grave care interzic sportul sunt prolapsul valvei mitrale sau angina pectorala. Cere sfatul medicului inainte de a te apuca de sport!
Mai exista si alte afectiuni si boli care necesita precautie, unele exemple in acest sens fiind discopatia lombara, hepatita virala acuta sau reumatism acut.
Complicatii sarcina
Si sarcina impune prudenta in exercitiile fizice mai ales atunci cand suferi de anumite afectiuni sau complicatii ca:
- risc de nastere prematura;
- hemoragii vaginale;
- hipertensiune cronica etc.
Fa-ti teste si analize inainte de a te apuca de sport, iar daca stii ca suferi de anumite probleme, cere sfatul medicului cu privire la cum, cat si ce sporturi ai voie.