Cafeaua scade riscul de cancer endometrial

/ / Modificat: 2017-05-05
Cafeaua scade riscul de cancer endometrial

Cancerul endometrial, o crestere rapida si necontrolata a celulelor tesutului care captuseste uterul, ar putea fi prevenit prin consumul unei cantitati semnificative de cafea. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu recent, care confirma reducerea riscului de a dezvolta aceasta boala cu 25% datorita actiunii cafelei asupra sistemului reproducator feminin.

Oamenii de stiinta numesc aceasta cercetare "cel mai mare studiu menit sa identifice legatura dintre cafea si ceai (bauturi care contin cofeina) si predispozitia catre cancerul endometrial".

Cantitatea salvatoare de cafea

Rezultatele obtinute in urma experimentului arata ca femeile care consuma 4 sau mai multe cani de cafea cofeinizata pe zi sunt expuse unui risc cu 25% mai mic fata de cancerul edometrului, in comparatie cu femeile care beau mai putin de o cana de cafea in fiecare zi.

Ceaiul nu s-a dovedit a fi un factor salvator in aceasta ecuatie, desi aceasta bautura contine cofeina. Cafeaua decofeinizata consumata in cantitati mari pare sa dea si ea rezultate, intr-o masura mai mult sau mai putin relevanta.

Rolul cafelei in prevenirea cancerului

Specialistii in nutritie si sanatate nu sunt convinsi momentan ca aceasta asociere este reala, insa pot identifica o serie de explicatii care sa justifice rolul cafelei in prevenirea cancerului.

Femeile cu un nivel ridicat de estrogen si insulina prezinta un risc mai mare de dezvoltare a cancerului endometrial, iar cafeaua reuseste sa diminueze ponderea acestora in organism. De asemenea, femeile care sufera de diabet sunt predispuse acestei boli, iar cafeaua a fost asociata de-a lungul timpului cu un risc scazut fata de aceasta afectiune.

Mai mult decat atat, nutritionistii cred ca nu doar cofeina este ingredientul ajutator din compozitia cafelei. Concentratia mare de antioxidanti este un alt aspect demn de luat in seama atunci cand vorbim despre prevenirea oricarui tip de cancer.

Beneficiile cafelei

Cafeaua a facut obiectul multor cercetari de-a lungul timpului, care au demonstrat o serie de beneficii pe care acest aliment le are asupra organismului uman:

  • actiune psiho-stimulatoare: imbunatateste timpul de reactie si vigilenta;
  • stimuleaza secretia de saliva si suc gastric: favorizeaza digestia;
  • poate preveni: cancerul hepatic, de colon, diabetul, calculii biliari la femei;
  • combate celulita si ajuta la pierderea in greutate;

Cafeaua nu este recomandata celor cu afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric sau duodenal.

Taguri Beneficii cafea

Articole recomandate

Citeste si despre