Fibromul uterin, tratat cu mai putine efecte secundare

/ / Modificat: 2016-06-07
Fibromul uterin, tratat cu mai putine efecte secundare

Fibromul uterin, caracterizat prin tumori necanceroase formate din tesut conjunctiv si muschi ai peretilor uterini, va putea fi tratat in viitor cu mai putine efecte secundare. O cercetare efectuata in Marea Britanie anunta pregatirea unui nou medicament eficient in micsorarea fibromului uterin si reducerea fluxului menstrual cauzat de acesta. Substanta activa numita ulipistral acetat sta la baza noului remediu.

Statisticile medicale arata ca 3 din 5 femei sufera de fibrom uterin, iar majoritatea nu constientizeaza acest lucru pe fondul lipsei simptomelor. De obicei, tumorile benigne din uter sunt depistate accidental in timpul unui examen pelvic sau a unei ecografii.

Studiul european derulat recent a descoperit ca acetatul de ulipistral este mult mai eficient in diminuarea excrescentelor si a sangerarilor decat injectiile folosite pana in prezent pentru tratament.

Fibromul uterin si acetatul de ulipistral

Acetatul de ulipistral este o substanta chimica activa utilizata in prepararea unui contraceptiv de urgenta comercializat in SUA, numit "Ella". Dozele administrate femeilor participante la cercetarea medicala au fost mult mai mici decat cele incluse in pilula de a doua zi.

Femeile cu sangerari masive in perioada menstruatiei, cauzate de fibromul uterin, au beneficiat de aceleasi efecte pozitive ale injectiei Lupron (controleaza evolutia fibromului, insa provoaca simptome specifice menopauzei) cu ajutorul acetatului de ulipistral.

Diferenta este ca cel din urma declanseaza mai putine efecte secundare decat tratamentul injectabil.

Acetatul de ulipistral versus injectiile clasice

Concret, doar 10% dintre femeile tratate cu acetat de ulipistral au acuzat bufeuri, in timp ce 40% dintre participantele tratate cu Lupron s-au plans de aceleasi stari neplacute.

Acetatul de ulipristal a fost comparat cu alte terapii placebo in randul pacientelor cu fibrom uterin si anemie. In 13 zile, substanta s-a dovedit utila in reglarea fluxului menstrual in 90% din cazuri.

In plus, cercetatorii au observat diminuari semnificative in dimensiunea tumorilor sub actiunea acestui medicament, in timpul administrarii si dupa incetarea sa. In cazul injectiilor precum cele cu Lupron, simptomele revin cu rapiditate ulterior.

Companiile farmaceutice internationale vor derula in anul 2012 o serie de teste prin care sa decida introducerea substantei pe piata medicamentelor, astfel incat sa devina accesibila femeilor care necesita tratament pentru fibromul uterin.

Taguri Fibrom uterin Tratament fibrom uterin Acetat ulipistral fibrom uterin Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre