Anticorpii si celulele imune din organismul nostru ataca fragmente vitale din compozitia bacteriei sau a virusului, fara de care acestea nu pot trai. Dar unele dintre aceste fragmente nu sunt nocive pentru om.
Bazandu-se pe acest fenomen, oamenii de stiinta au dezvoltat conceptul dupa care functioneaza un vaccin.
Introducem in organism substante din compozitia microbului care nu sunt patogene pentru om, dar sunt vitale pentru microb. Aceste substante nu vor da boala, dar vor provoca un raspuns imun din partea organismului (anticorpi si celule specializate). Cand microbul real ne ataca organismul, anticorpii si celulele imune recunosc substantele din alcatuirea lui si le distrug. Astfel distrug microbul.
Substantele din care sunt fabricate vaccinurile sunt obtinute din microbi adevarati prin diferite procedee biochimice. Ele nu sunt periculoase pentru organism. De aceea, cand ne sunt injectate, nu ne imbolnavim. Organismul nostru fabrica anticorpi si celule imune care sunt pregatite sa distruga substantele din vaccin, adica aceleasi substante care se gasesc in alcatuirea microbilor.
Vaccinurile ofera organismului imunitate fata de speciile de microbi din care sunt fabricate. Multe vaccinuri se administreaza obligatoriu la anumite varste, incepand cu primele zile de dupa nastere. Alte vaccinuri sunt facultative si se pot face la cerere sau la recomandarea medicului atunci cand ne creste riscul de a fi expusi la anumiti germeni patogeni. De exemplu, cand vine iarna (vaccinul antigripal), cand facem excursii in zone de pe glob caracterizate de alti microbi decat cei cu care suntem obisnuiti (vaccin impotriva febrei tifoidei, a hepatitei A etc.).
De ce avem nevoie de vaccinuri?
Vaccinurile sunt necesare cand exista boli grave care afecteaza o mare parte a populatiei. In ce priveste cancerul de col uterin, Romania se situeaza pe locul 1 in Europa. In tara noastra, cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer care afecteaza femeile.
Prin vaccinare, multe boli care in trecut faceau milioane de victime, au fost substantial reduse sau eradicate: rujeola, difteria, tuberculoza, tetanosul, rubeola, poliomielita, parotidita epidemica, variate infectii cu meningococ, pneumococ, streptococ, care pot da meningite foarte grave sau care pot afecta in special plamanii.
Vaccinurile au facut ca starea de sanatate a populatiei globului sa creasca. Sunt un progres cunoscut de omenire si sunt un succes in lupta impotriva bolilor. Cu toate astea, totdeauna cand a aparut unul nou au existat voci care s-au ridicat impotriva lui. Acest fapt are un aspect pozitiv pentru ca in felul acesta calitatile benefice ale medicamentului sunt tinute sub control.
Dar vaccinurile, desi sunt bine purificate si atent preparate, nu sunt miracole. Uneori se pot produce accidente la administrarea lor, pentru ca fiecare organism este diferit si reactioneaza altfel la vaccin. De aceea, ele se administreaza sub supraveghere medicala. Reactiile adverse la vaccinuri apar rar si, de regula, dispar in cateva zile.
Faptul ca unele persoane au reactii adverse la el nu inseamna ca vaccinul nu este bun sau eficient. Absolut toate vaccinurile si toate medicamentele pot provoca in unele cazuri reactii adverse; la fel, unele alimente, chiar daca ele sunt sanatoase.
Vaccinurile sunt special concepute sa ne fereasca de infectii. In prezent fac parte din viata nostra si ne putem considera norocosi din acest motiv.
Primul vaccin a fost descoperit de medici in anul 1796 impotriva bolii numite variola. In acele vremuri tehnicile farmaceutice erau rudimentare si a trebuit sa treaca multi ani pana cand vaccinul sa poata fi administrat populatiei.
Variola, o boala infectioasa foarte grava, a facut de-a lungul istoriei sute de milioane de victime. Pare incredibil, dar este adevarat! In prezent aceasta boala nu mai exista; a fost complet eradicata cu ajutorul vaccinului.