Cum sa fii un parinte mai calm

/ / Modificat: 2013-09-03
Cum sa fii un parinte mai calm

Cei care spun ca sa fii parinte este numai lapte si miere, nu au avut niciodata in grija un copil. Nimic nu poate sterge cu buretele momentele minunate pe care le traiesti, zilnic, alaturi de copilul tau - primii pasi, primele cuvinte, zambetele, primele note de 10 -, insa nu inseamna ca a avea grija de un prichindel este usor si ca nu exista momente tensionate, in care iti pierzi usor cumpatul si te descarci pe el. Pentru toate aceste momente impulsive, avem "medicamentele" perfecte - cateva solutii antistres, care te vor ajuta sa devii un parinte mai calm!

Stabileste reguli in disciplina copilului!

Un sistem haotic de disciplinare a copilului este principala cauza pentru care iti pierzi cumpatul atat de des. In situatia in care copilul nu are limite, nu cunoaste nicio regula si face tot ce-i trece prin cap, apar frecvent situatii tensionate care te fac sa-ti iesi din fire. Tipi, gesticulezi energic si mai ca iti vine sa il lovesti, desi te opresti la timp.

Ai grija ca de mic sa ii stabilesti un sistem de reguli-consecinte in modul in care il cresti si educi si iti va fi mai usor sa controlezi situatiile tensionate prin care treci, ca parinte.  

Evita sa spui NU in disciplinarea copilului!

Cele mai multe scandaluri si accese de furie ale copilului, dar si tipete, pornesc in momentul in care copilul aude "NU" din partea ta. Cand este mic, vrea tot timpul cate ceva nou, frumos, gustos sau cat mai distractiv. Nu poti si nici nu este indicat sa ii satisfaci de fiecare data poftele, insa modul ii care ii refuzi anumite rugaminti face diferenta intre o criza de isterie si momentele de liniste la care tanjesti in disciplinarea copilului.

Aplica un sistem disciplinar fara folosirea cuvantului "NU". Inlocuieste-l cu variante alternative ale solicitarilor lui. In acest fel, nici nu ii refuzi dorintele, nici nu i le satisfaci. Ii sugerezi variante accesibile si favorabile ambelor parti. Vei vedea cum, treptat, tipetele din casa ta si din confruntarile cu copilul se vor diminua considerabil.  

Fii ordonata si bine organizata!

Haosul creeaza nervi, isterie si foarte mult stres. Ordinea si disciplina sunt cele mai bune arme impotriva impulsivitatii si nervilor inutili. In momentul in care iti organizezi cu atentie agenda zilnica sau saptamanala, prioritizezi treburile urgente si ai grija sa iti creezi un program cat mai echilibrat, diminuezi riscul aparitiei crizelor de nervi, pe care, cel mai adesea, ti-i descarci pe copil.

Respira adanc si numara pana la 10!

De fiecare data cand copilul face boacane sau se poarta urat, esti pe cale sa explodezi si sa iti pierzi cumpatul. Lucreaza cu tine insati la controlul impulsurilor. Oricat de grav ar fi comportamentul lui, aminteste-ti ca nu rezolvi nimic. Daca te enervezi si tipi la el nu vei reusi sa il determini sa nu mai faca acele boacane, in viitor.

Respira adanc si aminteste-ti ca ai stabilit cu el un set de reguli disciplinare. Aplica sanctiunile din acel sistem, conforme cu gravitatea faptelor lui, si mergi mai departe. Intr-un final, copilul va intelege relatia cauza-efect si ce are voie sau nu sa faca!

Activeaza-ti viata sociala!

Una dintre sursele starii tale tensionate si a tipetelor necontrolate cu care tratezi copilul poate fi aceea ca petreci prea mult timp in compania lui. Ai nevoie de diversitate in viata ta, iar reactivarea vietii sociale poate fi "pastila" de energie si pofta de viata de care ai nevoie pentru a te bucura, din nou, de statutul de parinte.

Suna-ti prietenii si iesi cu ei in oras. Apeleaza la ajutorul bunicilor sau rudelor pentru a avea grija de copil si petrece cateva momente relaxante in compania celor dragi. Te vei incarca cu multa energie pozitiva, vei mai reduce nivelul de stres din organism si te vei putea bucura, din nou, de copilul tau.  

Gaseste-ti metode proprii de relaxare!

Pe langa activitatile cotidiene si ingrijirea copilului, este recomandat ca programul tau zilnic sa includa si cateva activitatii de relaxare. Majoritatea specialistilor recomanda cititul, muzica de relaxare, tratamentele spa sau plimbarile lungi ca metode de destindere sau pentru reincarcarea bateriilor organismului cu energie.

Mai important este sa gasesti activitati si modalitati proprii de a te binedispune si de a te detasa de grijile care te impovareaza zilnic. Poti porni de la pasiunile pe care le ai: pictura, dansul sau gatitul fiind doar cateva idei. Unele mamici gasesc in curatenia in casa o sursa de relaxare, in timp ce altele cauta destinderea in scris sau plimbari prin oras.

Fa sport si mananca sanatos!

Alimentatia si sportul sunt doi aliati pretiosi ai unui organism sanatos si relaxat in fiecare zi. Ai grija sa mananci doar alimente sanatoase, bogate in substante nutritive care te energizeaza si sa faci cat mai multa miscare.

Sportul este o activitate in care iti poti gasi relaxarea si buna dispozitie pe care le cauti in fiecare zi. Timpul petrecut la sala iti ofera ocazia de a-ti descarca nervii si tensiunile pe un sac de box, o banda de alergare sau cateva greutati. Totodata, te ajuta sa meditezi si sa petreci timp cu tine insati, pentru a gasi astfel resursele interioare necesare pentru a trece peste greutati si a te bucura mai mult de copilul tau.  

Ai grija de sanatatea ta!

Nu in ultimul rand, nu uita sa treci pe la medic si sa iti faci toate analizele si investigatiile medicale cu care esti restanta. Afectiunile sau bolile de care ai putea suferi pot fi o cauza a agitatiei si starii irascibile de care dai dovada in ultima perioada.

Vorbeste despre ce simti cu cei dragi sau cu... un psiholog!

Daca simti ca nu reusesti sa iti stapanesti nervii cu niciuna dintre metodele pe care le-ai incercat, poate este timpul sa incerci sa vorbesti despre ceea ce simti si despre sursa acestei stari de irascibilitate. Incearca, in prima faza, sa vorbesti cu cei dragi despre aceste probleme si sa incerci sa gasesti sfaturi si ajutor la ei.

Daca acestia nu-ti ofera confortul necesar si nu te ajuta sa devii mai calma, apeleaza la un psiholog. Problemele tale pot fi mai profunde si ascunse in anumite suferinte pe care, poate, nu le constientizezi sau intelegi.  

Tu ce alte metode sau secrete mai ai pentru a-ti pastra cumpatul in preajma copilului si a evita sa te enervezi tot timpul? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Parinte calm Rabdare parinti Abilitati parinte Crestere copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre