Termenul "NU" intra adesea in vocabularul copilului inca de la varste mici, cand invata sa vorbeasca si este preluat din dialogurile pe care le ai cu el sau cu cei din jur. Daca cel mic te aude frecvent interzicandu-i ceva prin folosirea categorica a lui "nu", iti va urma exemplul si iti va raspunde cu aceeasi moneda.
Descopera alternative inteligente pentru a substitui acest cuvant negativ in disciplinarea copilului, intrucat este ineficient si daunator dezvoltarii lui! Repetarea obsesiva a lui "nu" in calea initiativelor pe care le ia copilul zi de zi pune o frana in calea creativitatii si dezvoltarii lui.
Pe langa faptul ca devine frustrant pentru el sa i se interzica aproape orice, specialistii avertizeaza ca il incurajeaza la acte de rebeliune si comportamente negative in copilaria tarzie.
In plus, parintii au tendinta de a fi foarte fermi si stricti atunci cand ordona copilului sa "NU" mai faca o anumita activitate, lucru care da nastere la reactii dintre cele mai diverse in comportamentul lui: tipete, accese de furie, plansete, tavaliri pe jos etc.
Este greu sa faci fata crizelor de personalitate si temperament de care da dovada prichindelul la varste mici, insa este indicat sa il disciplinezi corect si constructiv.
Formuleaza interdictia ca explicatie!
Daca eviti sa folosesti "nu" in disciplinarea lui, nu inseamna ca trebuie sa ii permiti sa faca absolut orice sau ca accepti comportamentul lui nepotrivit. Trebuie doar sa inlocuiesti fermul "nu" cu o interdictie formulata cu alte cuvinte.
Formularea unei interdictii sub forma "stiu ca vrei sa vrei sa mergi afara, insa acum este ora mesei si vom manca. Abia mai incolo vom iesi la plimbare" sau "stiu ca mai vrei putina ciocolata, insa daca mananci prea multa odata, o sa te doara burtica si nu o sa mai poti iesi afara, la joaca" sunt mai mult utile in disciplinarea lui.
Sub aceasta forma, copilul nu doar aude, ci si intelege de ce nu mai poate manca ciocolata sau nu poate iesi afara. Scade nivelul de frustrare al acestuia si riscul de revolta. Nu-i asa ca de foarte multe ori ti-ai surprins copilul muscandu-te, lovindu-te sau jucandu-se cu mancarea si ca primul impuls a fost sa ii spui "nu, nu ai voie sa faci asta!"?
El nu intelege sensul lui "nu" sau mesajul pe care vrei sa i-l transmiti asa cum o faci tu, ca adult. El are nevoie de explicatii plauzibile pentru el, pentru a inceta sa mai faca o activitate.
Iata cateva situatii frecvente in care ai putea fi tentata sa spui "nu" si alternativele inteligente pe care le poti folosi:
- Copilul se joaca cu mancarea - "alimentele sunt facute pentru a fi mancate, de jucat, te joci cu jucariile;
- Copilul te loveste, musca sau impinge - "daca esti suparat, folosesti cuvinte si imi spui verbal ce te supara; loviturile sunt dureroase si ma fac sa plang"
- Copilul rupe sau distruge jucarii - "hai sa iti arat cum sa folosesti corect jucaria pentru a te juca cu ea; daca tragi de ea, o strici si va fi imposibil sa te mai joci cu ea vreodata"
- Copilul are un acces de furie si zbiara de mama-focului - "te pot ajuta doar daca incetezi cu acest comportament si imi spui verbal de ce esti atat de suparat sau furios ".
Distrage-i atentia si ofera-i alternative la comportamentele lui
Copilul mic nu reactioneaza foarte bine la atitudinile negative venite din partea ta. In plus, de multe ori, acestea nu fac decat sa incurajeze si mai mult comportamentele lui negative, din dorinta de a-ti atrage atentia sau de a-ti forta limitele.
Cel mai potrivit si pasnic mod prin care poti convinge copilul sa renunte la a mai rupe ziarul, la a se juca cu telefonul tau sau la a pune mana pe cutit sau cuptor cand gatesti este sa ii distragi rapid atentia.
Ofera-i alternative atractive, altfel nu va renunta la activitatile pe care le desfasoara cu atata atentie si curiozitate. De exemplu, sugereaza-i pe un ton bland ca in locul telefonului mobil sa se joace cu propriul lui telefon de jucarie. Pentru a nu mai rupe ziarul, spune-i ca acesta iti apartine si ofera-i o carticica pentru a o rasfoi sau a se juca cu ea. Aceeasi metoda este valabila si cu atingerea cuptorului sau cutitelor. Ofera-i ustensile de "bucatarit" de jucarie cu care sa se distreze pe langa tine in timp ce tu gatesti.
Ai incercat vreodata sa iti disciplinezi copilul scotand "nu" din vocabularul tau? Crezi ca functioneaza disciplina fara "nu"? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!