Feminitate si imaginea parintilor

/ / Modificat: 2010-08-09
Feminitate si imaginea parintilor





 

Dincolo de caracteristicile fizice evidente pe care natura ni le-a oferit de la nastere, in noi exista "ceva" care ne face sa afirmam ca cineva "este barbat" sau "este femeie".

 




Ce este feminitatea? Ce o face pe o femeie mai "feminina" decat alta femeie? De unde vine si din ce este compusa feminitatea? Oricare este raspunsul care ne vine in minte, oricare sunt caracteristicile acceptate social ale feminitatii, imaginea parintilor ramane un prim punct de reper in viata si evolutia fiecarei fetite, viitoare femeie.

Pentru ca mama este de fapt primul model feminin din viata copilului si tatal este primul model masculin, in functie de ei se va structura si organiza inconstient acceptarea sau refuzul apartenentei la propriul sex.



Alaturi de o mama care refuza sau blameaza constient sau inconstient propria feminitate, copilul fetita poate lua acest comportament ca model valabil raportandu-se la propriul sex ca la ceva mai degraba imperfect, nedorit, fatal.

De asemenea, la un moment dat, parintii au menirea de a investi fetita cu caracteristicile pozitive ale feminitatii ei.

De multe ori, acestia, ei insisi nemultumiti de propriul sex, "calesc" fetita pentru viata povestindu-i cat de grea este viata unei femei si cat de multe "chinuri" are de indurat.

Pare simplu de inteles de ce intalnim mai tarziu femei mature care se confrunta cu probleme sexuale sau relationale.

De asemenea, alaturi de un tata care nu reuseste sa valorifice caracteristicile feminine ale fetitei, care nu reuseste sa ii spuna ca este frumoasa sau dezirabila, el insusi cu probleme de relationare cu sexul feminin, nefericit ca are o fetita sau indiferent fata de fiica sa, fetita va construi in minte un model de relationare deformat, in care se va plasa pe ea insasi intr-o pozitie inferioara fata de barbati.

Vorbind despre feminitate putem accepta perspectiva corporala, fizica, dobandita, dar si perspectiva inconstientului, loc in care se intalnesc toate senzatiile, nevoile, dorintele, experientele, temerile, aspecte care adunate la un loc pot contura raspunsuri la multe intrebari ca de exemplu: cum sa te raportezi la problemele care apar in viata ta; care este sensul inconstient al simptomului medical; cum apare femeia in diversele sale roluri - fiica, iubita, sotie, mama, profesionista?


Articole recomandate

Citeste si despre