Mamaliga este unul dintre preparatele culinare care definesc bucataria romaneasca si care se afla inca la baza meniului zilnic al multor familii traditionaliste. Consumata ca substitut al painii sau ca garnitura pentru peste, sarmale si friptura, mamaliga se regaseste pe lista preferintelor culinare ale romanilor.
Foto: whatscookinginyourworld.blogspot.com
Timp de preparare
30 de minute
Dificultate
Usoara
Ingrediente
400 g malai
1/2 lingurita sare
1,5 l apa
Mod de preparare
Pune apa la fiert intr-un ceaun sau o oala care nu favorizeaza lipirea alimentelor in timpul gatitului si adauga sarea.
Dupa primul clocot, adauga malaiul treptat, presarandu-l in mici cantitati, astfel incat sa fie absorbit uniform de apa. In timp ce incorporezi malaiul, amesteca neintrerupt compozitia cu o lingura de lemn sau cu un tel, pana se umfla mamaliga si incepe sa se desprinda de pe marginile oalei.
Cand este gata, rastoarn-o intr-un bol si las-o sa se racoreasca.
Mod de servire
Mamaliga poate fi servita in loc de paine/garnitura cu branza, smantana, lapte, sarmale, friptura, peste sau varza calita.
Trucuri de preparare
Pentru un gust mai pregnant si o consistenta deosebita, poti adauga putin unt sau 2-3 picaturi de ulei.
Valori nutritionale pentru 100 g
Calorii: 70 kcal
Carbohidrati: 15 g
Grasimi: 0 g
Proteine: 2 g