Oul este un aliment bogat intr-o multime de nutrienti esentiali vitali pentru sanatatea organismului copilului. Oul contine cele mai calitative proteine dintre toate alimentele existente si este un "pachet" al tuturor vitaminelor si microelementelor necesare pentru buna functionare a corpului.
Faptul ca ouale cresc colesterolul este o idee vehiculata gresit in randul persoanelor neavizate. Din aceasta greseala, multe mamici evita sa dea copiilor unul dintre cele mai miraculoase alimente pentru copii.
Albusul si galbenusul de ou in alimentatia copiilor
Albusul de ou nu contine grasimi si este extrem de bogat in proteine calitative. Contine o multime de minerale si vitamine, printre care si vitamina B6. Acesta reprezinta factorul de risc pentru declansarea alergiei. Oul este unul dintre alimentele cu grad alergenic ridicat.
Galbenusul de ou, spre deosebire de albus, este bogat in grasimi saturate (bune) si furnizeaza combustibilul necesar de energie ca micutul tau sa fie activ si sanatos. El poate fi consumat de bebelusi inca de devreme, neexistand riscul aparitiei alergiei.
Beneficiile oului in alimentatia copilului
Pe langa faptul ca reprezinta o sursa bogata de nutrienti esentiali pentru sanatatea copiilor, specialistii au reusit sa descopere cateva proprietati spectaculoase ale acestuia in organismul copiilor si nu numai:
-
sunt extrem de benefice pentru ochi si s-a demonstrat ca au rolul de a preveni unele tulburari oculare majore cum ar fi cataracta prin substantele pe care le furnizeaza;
-
un ou pe zi previne coagularea sangelui inimii si unele boli cardiace, precum si accidentul vascular cerebral;
-
oul este o sursa esentiala de colina care ajuta la reglarea sistemului nervos si a creierului;
-
este unul dintre putinele alimente care contine vitamina D;
-
oul combate anemia la copii si ii ajuta pe cei aflati in convalescenta, anemici sau subnutriti;
-
s-a demonstrat ca ajuta la calmarea tusei convulsive la copii;
-
inatareste sistemul imunitar al copiilor si contribuie la protejarea acestora de virusuri si bacterii;
-
ii ajuta sa fie energici, activi si sa aiba un tonus fizic bun;
-
vitamina B6 continuta contribuie la combaterea depresiei si asigurarea unui tonus psihic bun;
-
specialistii au reusit sa descopere ca previne aparitia cancerului la san;
-
ajuta la ingrijirea si cresterea parului si a unghiilor;
-
colina continuta de ou ajuta la imbunatatirea functiilor sistemului nervos central al copilului, la memorie si concentrare.
Consumul de oua la copii
Ouale sunt unele dintre alimentele cu risc mare de alergie la copii. Albusul de ou este cel care determina aparitia alergiei. Galbenusul de ou poate fi consumat fara probleme inca de dinainte ca micutul sa implineasca 1 an. Asadar, specialistii in nutritie sustin ca de pe la 8 luni poti oferi bebelusului galbenus de ou.
Albusul poate fi introdus in alimentatie incepand cu varsta de 1 an urmarindu-se cu atentie care sunt efectele pe care le produce imediat dupa consum pentru a observa daca are sau nu vreo reactie alergica.
Chiar si daca bebelusii fac alergie la oua, cercetarile au evidentiat faptul ca pana la varsta de 5 ani aceasta este in remisie si ca micutii pot consuma fara probleme oul.