Gravidutele sunt tentate sa consume orice le dicteaza apetitul, din dorinta de a furniza organismului substantele de care are nevoie. Din nefericire, exista si anumite categorii de alimente care pot cauza avortul, daca sunt purtatoare de bacterii sau agenti poluanti din mediu.
Meniul unei viitoare mamici ramane un subiect de dezbatere aprins, cata vreme alimentatia joaca un rol esential in dezvoltarea normala a bebelusului. Faimoasele "pofte" ale femeilor insarcinate dau nastere unor combinatii culinare bizare: gem si castraveti murati la micul dejun, musaca si sos de ciocolata la praz sau tiramisu la miezul noptii.
In timp ce poftele in sine nu prezinta un pericol pentru sanatate in timpul sarcinii, anumite alimente pot declansa afectiuni grave, cauzatoare de temutul avort.
Aspartamul
Un indulcitor foarte raspandit in compozitia produselor alimentare (sucuri, gume de mestecat, bomboane, cereale, dulciuri, vitamine), aspartamul s-a dovedit a fi nociv pentru oricine il consuma. Printre simptomele suferite de cei afectati de substanta se numara durerile de cap, schimbarile bruste de dispozitie si tulburarile gastrointestinale. Consumul mare de aspartam determina dereglari la nivelul metabolismului, structurii proteinelor, echilibrului endocrin si functiilor neurologice.
Producatorii incearca sa induca in eroare consumatorii, inlocuind denumirea substantei cu "aminozahar", "Nutrasweet" sau "Canderel". Citeste cu atentie eticheta produselor pe care le achizitionezi din supermarket si renunta la cele care contin acest ingredient periculos.
Foto: info.kopp-verlag.de
Cofeina
Specialistii avertizeaza ca femeile insarcinate care beau peste 4 cani de cafea pe zi se expun unui risc semnificativ de avort, sarcina oprita din evolutie sau deces fetal. Abuzul de cofeina se poate realiza si prin asocierea mai multor bauturi si alimente care contin cofeina, precum bauturile carbogazoase, ceaiul sau ciocolata.
Hamburgerul
Hamburgerul si alte produse de acest tip (fast-food) contin carne carne decongelata si reincalzita in repetate randuri. In aceste conditii, bacteria care cauzeaza listerioza se poate dezvolta in voie in aliment. Odata infectat, organismul mamei este expus avortului, nasterii premature si altor probleme serioase de sanatate.
Uleiul din peste
Desi ai fi tentata sa crezi ca uleiul din peste este o alegere sanatoasa in timpul sarcinii datorita aportului sau nutritional bogat, medicii recomanda evitarea consumului acestui aliment. Uleiul din peste si grasimile esentiale omega-3, luate impreuna, pot cauza sangerari nazale si hematurie (aparitia sangelui in urina).
Acelasi aliment contine cantitati mari de vitamina A si D, iar un aport exagerat al acestora poate constitui un adevarat pericol pentru evolutia normala a sarcinii.
Semintele de in
Semintele de in au, in general, o reputatie buna in randul alimentelor sanatoase pentru consum, datorita continutului generos de acizi grasi omega-3. Cu toate acestea, o serie de studii efectuare pe animale au aratat cercetatorilor cda semintele de in nu au un efect benefic in timpul sarcinii.
Argumentele certe pentru acest fenomen se afla deocamdata in studiu, de aceea medicii recomanda sa eviti semintele de in atat in perioada de graviditate, cat si in primele luni dupa nastere.
Ficatul
Gustos si hranitor, ficatul este o sursa bogata de fier. Pe langa acest mineral important pentru sanatate, alimentul contine si o cantitate semnificativa de vitamina A, daunatoare pentru fat daca este consumata in exces.
Ceaiul
Plantele sunt folosite deseori in scop terapeutic, insa nu toate sprijina starea de sanatate in perioada sarcinii. Ceaiul de musetel poate provoca reactii alergice puternice, ginseg-ul contine cantitati mari de estrogen (hormon pe care nu vrei sa-l suplimentezi cu siguranta), iar ceaiul din boabe de ienupar provoaca iritatie stomacala in aceasta perioada sensibila.
Intreaba-ti medicul care sunt acele plante indicate in sarcina, pentru a evita orice reactie neplacuta.
Lactatele nepasteurizate
Evita sa consumi lapte nepasteurizat si alte produse care il contin (branza-crema). Aceste alimente pot fi infestate cu bacteria listeriozei, o infectie puternica, deosebit de periculoasa in timpul sarcinii.
Alcoolul
Sindromul alcoolismului fetal, avortul sau malformatiile congenitale sunt doar cateva efecte adverse ale consumului de alcool in sarcina.
Mezeluri
Evita mezelurile pe baza de carne cruda: pot fi contaminate cu bacteria listeria!