Analizele si testele din timpul sarcinii sunt de doua feluri, obligatorii si optionale. Cele obligatorii sunt solicitate de medici pentru a se asigura ca sarcina decurge normal si pentru a preintampina anumite afectiuni grave, pe cand cele optionale sunt doar recomandate de medici, dar realizarea lor ramane la latitudinea si preferinta fiecarei gravide in parte.
Dintre toate, este important sa retii testele si analizele care contribuie cel mai mult la prevenirea sarcinilor cu risc sau probleme! O graviduta este supusa in sarcina unui numar indefinit de teste si analize in cele 9 luni cat poarta bebelusul in pantec. Au rolul de a asigura desfasurarea normala a sarcinii, sanatatea ta si dezvoltarea optima a fatului. Multe dintre ele nu doar ca depisteaza eventualele probleme medicale existente, dar contribuie si la prevenirea unei sarcini cu risc, care poate aparea in urma unor complicatii sau afectiuni.
Analize de sange
Printre primele teste recomandate in sarcina, care sunt esentiale pentru prevenirea complicatiilor si aparitiei sarcinii cu risc, se numara analizele de sange. Medicul va solicita realizarea unei hemoleucograme complete, pentru depistarea eventualei anemii sau a infectiilor din corp.
Analizele de sange mai au rolul de a depista si identifica si:
- nivelul glicemic (si posibila prezenta a diabetului);
- hepatitele B si C;
- infectia cu HIV;
- creatinina si ureea sanguina;
- transaminazele;
- nivelul de calciu si VSH;
- sifilis si alte boli cu transmitere sexuala - chlamydia, herpes (foarte periculoase pentru fat);
- rubeola (favorizeaza aparitia malformatiilor congenitale);
- toxoplasmoza - o infectie parazitara care te predispune la pierderea sarcinii.
Analize de urina
Analizele de urina sunt alte tipuri de teste esentiale pentru prevenirea problemelor in sarcina. Are rolul de a depista infectii ale tractului urinar, care pot pune in pericol sanatatea ta si a fatului. In plus, contribuie la depistarea proteinuriei, adica identificarea unor infectii renale severe prin masurarea numarului de proteine eliminate in urina. Ajuta si la depistarea preeclampsiei, o complicatie severa a sarcinii.
Analize si teste ginecologice
Ansamblul de teste si analize ginecologice pe care le faci atunci cand esti gravida reprezinta o metoda eficienta de a tine la distanta de sarcina ta complicatiile. In cadrul consultului ginecologic intra examenul pelvic, testul Babes Papanicolau si examenul de secretie vaginala, care au un rol esential in depistarea anomaliilor, infectiilor si posibilelor tipuri de cancer.
Cancerul de col uterin si bolile cu transmitere sexuala sunt principalele afectiuni luate in vizor in cadrul consultului ginecologic, insa medicul poate sesiza si alte anomalii. In cazul in care este nevoie, poate recomanda realizarea altor teste, mai ample, pentru o diagnosticare precisa.
Teste de screening
Testele de screening prenatal au rolul de a evalua riscurile la care esti supusa in privinta posibilelor anomalii sau malformatii congenitale (cromozomiale sau structurale). Printre cele mai importante teste se numara:
Fiecare dintre ele are un rol prestabilit in sarcina. Sunt facute cu scopul de a depista, de timpuriu, complicatii si malformatii grave - defecte de tub neural - anancefalia si spina bifida, sindromul Down, sindromul Edwards etc., dar si alte anomalii existente in dezvoltarea structurala si fiziologica a fatului.
Unele dintre ele nu sunt obligatorii in sarcina. Ele sunt incadrate la categoria "teste optionale", insa sunt esentiale pentru prevenirea unei sarcini cu risc. O alta analiza optionala si recomandata doar pe baza unor suspiciuni medicale ridicate de rezultatele altor teste prenatale este amniocenteza. Si ea face parte din tabloul testelor care au rolul de a depista malformatiile cromozomiale - in special sindromul Down.
Tu prin ce analize sau teste esentiale pentru prevenirea sarcinii cu risc sau probleme ai trecut cand ai fost gravida? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!