Jurnalul de sarcina, care este utilitatea lui?

/ / Modificat: 2014-01-06
Jurnalul de sarcina, care este utilitatea lui?

Jurnalul de sarcina  poate reprezenta o amintire de neuitat atat pentru tine, cat si pentru viitorul tau copil. Adunarea la un loc a tuturor gandurilor si trairilor pe care le-ai experimentat in timpul sarcinii reprezinta o recompensa speciala pentru tine, dar are si o latura de utilitate medicala.

De ce este important sa tii un jurnal in timpul sarcinii?

Nu exista nicio o experienta mai minunata decat aceea de a da nastere unui copil. Iar perioada in care tii in burtica fatul este unica si incomparabila. Multiple schimbari fizice, hormonale si psihologice  apar, iar dilemele si problemele cu care te confrunti sunt multiple. Experienta sarcinii poate fi extrem de pregnanta, intima si chiar tulburatoare intr-o oarcare masura.

Notarea gandurilor si sentimentelor, dar si a problemelor cu care te confunti te pune fata in fata cu o realitate pe care nu o poti igniora si nici uita. Momentele linistite de introspectie si de incercare de stabili o "relatie" cu sarcina pe care le vei trai cand vei scrie in jurnal vor fi unele dintre cele mai importante pe care le vei experimenta in aceasta etapa.

De asemenea, nu vei putea uita niciodata cand bebelusul tau a lovit prima oara in burtica, cand a inceput sa creasca burtica, prima ecografie sau primele batai ale inimii. Ele vor fi notate in jurnal cu precizie.

Utilitatea medicala a unui jurnal de sarcina

gravida-zambet

Pe langa faptul ca iti poti asterne ganduri si sentimente care te incearca in sarcina jurnalul de sarcina poate fi de folos atunci cand te confrunti cu probleme de ordin patologic in sarcina.

Poti folosi jurnalul si ca o fisa de notare a analizelor, a vitaminelor si medicamentelor pe care le iei in timpul sarcinii, precum si a complicatiilor care apar. In acest fel, nu vei putea uita niciodata datele si produsele folosite cand medicul te intreaba ce fel de vitamine ai luat la un moment dat, pe ce perioada de timp, daca ai luat un anumit medicament sau nu etc. Jurnalul iti va fi si o mica fisa medicala ce te-ar putea salva in anumite situatii medicale delicate.

Daca te confrunti cu anumite afectiuni ii poti arata cu exactitate medicului evolutia sarcinii cu toate problemele si recomandarile aparute si astfel va fi mult mai usor pentru el sa ofere un tratament adecvat sau sa stie ca nu mai trebuie sa iti faca o analiza medicala pe care deja ai facut-o etc.

Este si o metoda foarte buna de descarcare a emotiilor puternice, a temerilor, precum si a crizelor de furie si stres care te incearca. Notarea lor te poate ajuta sa te relaxezi.

Jurnalul de sarcina poate fi esential in eventualitatea in care suferi de o depresie in sarcina  sau simti ca nu poti face fata anumitor traume psihologice si apelezi la un psiholog. Jurnalul poate fi prima ta marturie la medic si cea mai sincera declaratie a ta.

Cum sa incepi un jurnal de sarcina?

Nu este deloc complicat sa dai startul asternerii unor ganduri ce vor deveni o amintire frumoasa atat pentru tine cat si pentru copilul tau. Cand va creste, el va stii exact tot ce a facut in burtica si cum a aparut pe lume.

Achizitioneaza un jurnal sau un carnetel special!

Poti alege o agenduta simpla sau poti achizitiona din comert astfel de carnetele si jurnale special create pentru a fi mai atractive si pentru a produce mai multa emlotie. Exista modele colorate in functie de sexul copilului, structurate astfel incat sa poti atasa fotografii (de la prima ecografii, cu burtica etc.) plus alte functii si accesorii cat mai estetice si dragalase.

Unele se inchid cu cheita, altele cu o panglica delicata. Poti opta sa iti creezi manual propriul jurnal si sa il colorezi si accesorizezi conform preferintelor.

Programeaza-ti perioada din zi sau din saptamana in care sa dai frau liber gandurilor!

Fa-ti un mic program pe care sa incerci sa il respecti. Chiar daca nu scrii in fiecare zi ai grija sa stabilesti 3-4 zile/saptamana in care sa notezi in jurnal. Este important sa gasesti momentul zilei potrivit pentru tine. De exemplu inainte sa te culci, inainte de somnul de dupa-amiaza, cand te trezesti etc.

Da frau liber gandurilor!

Jurnalul nu trebuie sa aiba o structura anume si un anumit stil. Pur si simplu trebuie sa scrii ceea ce gandesti. Nu planui o poveste anume si nici nu incerca sa creezi metafore. Cele mai emotionante fraze sunt cele care vin suflet, simple, sincere, clare, concise. Doar atunci cand ai de facut anumite analize sau iei anumite medicamente nu uita sa iti creezi un spatiu special in jurnal pentru a le nota. Nu stii niciodata cand astfel de informatii iti vor fi de ajutor.

Scrie cam 20-30 de minute fara pauza!

Nu face notatii fragmentate intr-o singura zi. Nu scrie o fraza acum si alta dupa ce mananci. Aduna-ti gandurile si concentreaza-te macar 20 de minute pentru a le asterne. Primele cuvinte sunt cel mai greu de scris, dar dupa aceea totul va curge. Daca te framanta vreo intrebare, ai vreo dilema, te infurie ceva sau un anumit lucru te-a facut sa zambesti porneste de la ele si vezi ce urmeaza.

Nu exista un model corect sau gresit de a scrie in jurnal!

Nu exista un stil, nu exista reguli si nici o anumita structura. Fiecare jurnal este unic si reflecta gandurile si trairile tale din sarcina. Nu uita ca nu trebuie sa impresionezi pe nimeni in scris, nu este o carte pe care o vei publica, este o amintire intima pe care o vei impartasi doar cu micutul tau, cel mai probabil.

Taguri Sarcina Emotii sarcina Sanatate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre