Sarcina presupune luarea in greutate a unor kilograme bune. Acestea se impart intre greutatea fatului si greutatea usor marita a insusi trupului tau, care trebuie sa asigure toate conditiile pentru un bebelus sanatos.
Asta inseamna ca greutatea se va distribui catre organele implicate direct in dezvoltarea fatului (uter, placenta, lichid amniotic etc.), catre cele care vor sustine alaptarea ulterioara (sanii, stratul adipos) si catre corpul fatului.
Greutatea normala inainte si in sarcina
Pentru o femeie care nu este gravida, greutatea normala se afla prin scaderea din inaltime (in numarul de centimetri) a numarului 110. De exemplu, daca ai 170 cm inaltime, greutatea normala este de 60 kg.
Trebuie tinut cont insa si de marimea sanilor sau a sezutului. Daca acestea sunt voluminoase, nu trebuie sa te ingrijorezi daca greutatea este cu putin mai mare decat cea normala.
Pe durata sarcinii, cresterea in greutate se face gradat, mai incet la inceput si mai rapid in ultimul trimestru. In mod normal, gravida ar trebui sa ia in greutate intre 0,9 kg si 1,8 kg in primele trei luni de sarcina si apoi intre 1,3 kg si 1,8 kg pe luna in restul perioadei de sarcina.
Institutul de Medicina recomanda ca femeile care au un Indicator al Masei Corporale scazut (IMC – raportul dintre greutate si inaltime) sa ia in greutate intre 13 si 18 kg in sarcina. O diferenta mare intre greutate si inaltime necesita insa o luare in greutate intre 7 si 11 kg. Oricum, se impune sa discuti si cu medicul tau despre acest aspect.
Greutatea castigata include greutatea fatului, undeva intre 2,7 si 3,6 kg. Restul greutatii castigate consta in volumul crescut de lichide din corp, marirea sanilor si a uterului, lichidul amniotic si placenta.
Cum se imparte greutatea in sarcina
Greutatea totala adaugata ar trebui sa fie intre 11 si 14 kg, astfel scade riscul de a aduce pe lume un bebelus subponderal. Pentru o inaltime medie de 170 cm si o greutate aferenta de 60 kg, greutatea totala adaugata in sarcina ar trebuie sa fie de 13,5 kg.
Astfel, doar gravida ar trebui sa se ingrase cu 8,5 kg, iar greutatea in sarcina ar trebui sa se distribuie in modul urmator:
• Uterul – 1 kilogram;
• Sanii – 450 grame;
• Sangele – 1,4 kilograme;
• Apa – 1,9 kilograme;
• Grasimea – 3,7 kilograme;
Greutatea care merge spre zona fetala si corpul bebelusului in cazul gravidei de 170 cm inaltime si 60 de kg inainte de nastere este de aproximativ 5 kg si ar trebui sa se distribuie astfel:
• Fatul – 3,4 kg;
• Placenta – 700 grame;
• Lichidul amniotic – 900 grame;
Inca din primele saptamani de sarcina, organismul incepe sa acumuleze si sa depoziteze proteine, grasimi si saruri minerale. Aceste substante au rolul de a ajuta la dezvoltarea tesuturilor si organelor fatului si de a pregati sanii pentru alaptare.
Greutatea inainte si dupa sarcina
Alimentatia in preconceptie este un factor la fel important pentru sarcina ca si alimentatia in sarcina. De aceea este necesara o dieta echilibrata, care sa asigure necesarul de elemente nutritive pentru gravida si pentru fatul in dezvoltare.
Organismul gravidei face depozite de carbohidrati in mai mica masura. Astfel, aceste alimente bogate in calorii (painea, cereale) trebuie sa nu lipseasca din dieta zilnica.
La doua saptamani dupa nastere mamica poate pierde pana la 5,5 kg din greutatea acumulata. Printr-o alimentatie corespunzatoare lauzei si proaspetei mamici, in 3-4 luni se poate reveni la greutatea dinainte de nastere.
Surplusul de grasime se pierde mai repede daca mamica alapteaza, deoarece rezervele de grasime se consuma in procesul de producere a laptelui, care contine grasimile esentiale pentru dezvoltarea creierului bebelusului.