Infectiile vaginale care apar adesea in sarcina sunt destul de periculoase si greu de recunoscut atunci cand esti graviduta. Din cauza modificarilor hormonale si corporale din aceasta perioada, te poti confrunta cu sangerari sau secretii vaginale, fara ca acestea sa aiba neaparat o cauza patologica. Insa acestea te pot induce in eroare, deoarece si infectiile vaginale se manifesta cu astfel de simptome.
Cele mai comune infectii vaginale in sarcina
Invata sa recunosti principalele infectii vaginale care iti pot disturba sanatatea intima in cea mai frumoasa perioada a vietii tale: sarcina!
Vaginoza bacteriana
Vaginoza bacteriana este printre cele mai raspandite infectii in sarcina. Apare din cauza cresterii nivelului hormonilor din organism, care determina inmultirea si dezvoltarea bacteriilor regasite in mod natural in flora vaginala.
Se manifesta prin:
- secretie vaginala cenusiu-albicioasa;
- durere in timpul urinatului;
- mancarimi inconfortabile in zona intima.
Vaginoza se poate trata in timpul sarcinii, insa nu si daca esti in primul trimestru. Medicul va astepta sa intri in al doilea trimestru pentru a prescrie tratamentul cu antibiotice, care vor fi alese din categoria celor fara risc in sarcina.
Lasata netratata, vaginoza poate creste riscul nasterii premature, dar si al altor complicatii care pot afecta sarcina.
Candidoza in sarcina
Candidoza este o alta infectie vaginala frecvent intalnita in sarcina si nu numai. Este cauzata de cresterea si dezvoltarea Candidei Albicans, un fung care traieste in mod natural in organism, in special in zona genitala.
Nivelurile crescute de estrogen si progesteron din timpul sarcinii creeaza mediul perfect pentru inmultirea fungilor si pentru dezvoltarea infectiei. Insa si administrarea unui tratament intens cu antibiotice poate provoca infectia, deoarece acestea afecteaza pH-ul normal din vagin. Fiind o boala cu transmitere sexuala, candidoza se transmite si prin acte sexuale neprotejate.
Candidoza se manifesta prin:
- durere vaginala;
- mancarime vaginala;
- inrosirea si umflarea zonei vaginale, inclusiv a labiilor;
- secretie vaginala cu textura groasa de culoare albicioasa-galbuie, cu miros neplacut;
- durere si disconfort in timpul sexului;
- senzatie de usturime la urinat.
Candidoza se trateaza prin introducerea unor ovule vaginale sau prin aplicarea locala a unui unguent antifungic.
Tricomoniaza vaginala
Tricomoniaza este o boala cu transmitere sexuala, a doua ca frecventa in randul femeilor, dupa HPV. Este cauzata de un parazit protozoar (care nu este de natura microbiana), numit trichomonias vaginalis.
Se manifesta prin:
- secretii galbui-verzui, de consistenta usor spumoasa, urat mirositoare;
- senzatie de mancarime in zona vaginala;
- arsura si iritatie in timpul actului sexual.
Se trateaza prin introducerea unor ovule sau aplicarea unor unguente recomandate de medic.
Chlamydia in sarcina
Infectia cu Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala. Bacteria distruge celulele de pe marginile cervixului si alte tesuturi. Din pacate, foarte multe persoane, inclusiv gravide, sufera de Clamydia fara sa stie, deoarece infectia este asimptomatica.
In cazuri foarte rare, se poate manifesta prin:
- dureri sau usturime in timpul urinarilor;
- mancarimi vaginale;
- urina inchisa la culoare etc.
Insa aceste manifestari sunt adesea confundate cu ale altor afectiuni genitale. Doar o testare speciala a secretiei vaginale poate diagnostica infectia. De obicei, medicii testeaza si prezenta altor boli cu transmitere sexuala, deoarece Chlamydia apare concomitent cu alte infectii vaginale.
La femei, infectia cu bacteria Chlamydia trachomatis se poate raspandi la uter, ovare si in trompele falopiene, cauzand cel mai adesea boala inflamatorie pelvina.
Aceasta complicatie creste riscul de:
- sarcina ectopica;
- nastere prematura;
- mortalitate perinatala;
- ruptura prematura a membranelor.
Fiind vorba de o infectie bacteriana, Chlamydia se trateaza cu antibiotice. Medicii iti vor recomanda doar antibiotice care sunt considerate fara risc in sarcina.
Daca sesizezi prezenta vreunui simptom neplacut sau inconfortabil in zona genitala, caracterizat prin secretii neobisnuite, dureri in timpul urinatului, mancarime locala sau alta manifestare incomoda, mergi intotdeauna la medic, pentru a te asigura ca sarcina ta nu este afectata de o infectie vaginala.
Ai suferit de vreo infectie vaginala in sarcina? Cum ai tratat-o in siguranta? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!