Stresul in sarcina creste riscul de ADHD la copil

/ / Modificat: 2013-09-05
Stresul in sarcina creste riscul de ADHD la copil

Anxietatea si stresul pot fi dificil de evitat in timpul sarcinii. Mai multe studii medicale de specialitate au aratat existenta unei legaturi intre stresul prenatal si riscul aparitiei ADHD la copil. Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD) este o afectiune tot mai des intalnita la copii. In lipsa tratamentului corect, poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii si educatiei micutului care nu se poate concentra.

Studiile de specialitate au demonstrat o legatura fara echivoc intre fumatul si consumul de bauturi alcoolice si aparitia ADHD. Aprofundarea cercetarilor a aratat ca si stresul poate fi un factor ce contribuie la cresterea riscului pentru aparitia acestei afectiuni la copil.

stresul_in_sarcina

Foto: bambini.guidone.it

Stresul in sarcina si riscul de ADHD

Predispozitia genetica la ADHD joaca rolul cel mai important in aparitia sindromului, dar stresul in timpul sarcinii poate intari efectele nefaste ale factorilor genetici asupra fatului.

Stresul in timpul sarcinii creste riscul de avort spontan, de nastere inainte de termen sau cu o greutate mai mica fata de medie. Cercetatorii de la Universitatea Catolica din Leuven (Belgia) au studiat insa efectele pe termen lung ale anxietatii mamei inainte de nastere.

Studiul a cerut mamelor sa completeze chestionare cu privire la nivelul de stres din timpul sarcinii. Intre varsta de 8 si 9 ani, copiii au fost investigati pentru a determina aparitia ADHD.

Un nivel ridicat de stres intre saptamanile 12 si 22 ale sarcinii a fost corelat cu o incidenta mai mare a sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie. Mai mult, temperamentul copiilor in primii ani de viata a fost mai dificil in cazul celor cu mame stresate in perioada cheie din sarcina.

efecte_stres_sarcina

Impactul factorilor genetici si al factorilor de mediu

Cauzele aparitiei ADHD sunt studiate in continuare, dar specialistii sustin ca impactul cel mai mare in aparitia sindromului il au factorii genetici. Copiii in a caror familie exista cel putin un caz de ADHD prezinta un risc de patru ori mai mare pentru dezvoltarea afectiunii.

Anumite particularitati genetice transmibile la copiii predispun la un nivel scazut de dopamina in creier. O alta modificare fiziologica prezenta pe fond genetic la copiii care sufera de ADHD este calitatea tesuturilor cerebrale din zonele asociate atentiei. In copilarie, aceste tesuturi pot fi mai subtiri decat in mod normal, dar ele se dezvolta complet odata cu maturizarea.

Aditivii alimentari si zaharul sunt un alt factor asociat aparitiei sindromului la copii, la fel ca si expunerea la un nivel anormal de plumb in copilarie.

Un studiu realizat in 2002 a aratat ca micutii care sufera de ADHD nediagnostic au un volum al creierului cu 3-4% mai mic decat copiii sanatosi sau cei care urmeaza un tratament medicamentos pentru sindrom. Aceste diferenta dispar insa la adulti.

Cum sa faci fata stresului in sarcina

Pentru a scadea riscul dezvoltarii sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie la copil, perioada dintre a 12-a si a 22-a saptamana din sarcina pare a fi critica, insa un nivel scazut al stresului de-a lungul intregii sarcini este recomandat de specialisti.

Odihna si alimentatia sunt cele mai bune arme impotriva stresului. La orice semn de oboseala, viitoarea mama este sfatuita sa se odihneasca. Daca nu esti la prima sarcina, cere ajutorul rudelor pentru supravegherea micutului sau micutilor tai pentru a reduce nivelul de stres.

Alimentatia bogata in acizi grasi Omega-3, in vitamine si minerale poate ameliora simptomele fizice ale stresului si este foarte benefica si pentru dezvoltarea armonioasa a fatului.

Miscarea este un alt factor care te ajuta sa eviti stresul. Daca esti foarte sportiva, nu vei putea mentine acelasi nivel de activitate pe tot parcursul sarcinii. Cere parerea medicului ginecolog cu privire la exercitiile fizice pe care le poti face fara probleme in timpul sarcinii.

Nu iti ascunde grijile. Discutarea cu medicul, cu moasa sau cu partenerul te poate linisti atunci cand simti ca anxietatea preia controlul. Rasul este un medicament foarte bun impotriva stresului. Daca nu te uiti la prea multe filme, alege doar comedii despre care stii sigur ca te vor binedispune si vei reusi sa controlezi stresul din timpul sarcinii.

Taguri Stres sarcina Adhd copii Ingrijire sarcina Nastere prematura

Articole recomandate

Citeste si despre