Bataile neregulate ale inimii fatului pot indica prezenta unor probleme serioase de sanatate. Uneori, in sarcina este posibil sa apara un ritm cardiac accelerat sau numarul batailor inimii sa fie usor mai mic decat de obicei, chiar si la fetusii care se dezvolta normal. Descopera cand sunt bataile inimii fatului anormale si ce probleme indica!
Cand apar bataile neregulate ale inimii fatului?
Medicii considera ca bataile neregulate ale inimii fetale apar atunci cand numarul acestora pe minut depaseste se incadreaza sub sau peste media normala pentru varsta lui gestationala. Exista 3 tipuri de probleme asociate batailor anormale ale inimii fatului:
- brahicardia fetala (inima bate prea incet) - apare destul de rar si determina scaderea ratei batailor inimii sub 100 pentru perioade destul de lungi de timp (5 minute sau mai mult) si poate cauza probleme structarale la nivelul inimii;
- batai neregulate (atunci cand bataile inimii oscileaza: aparand fie prin omisiunea unor batai, fie prezenta in plus a altora) - acestea sunt cele mai frecvente in sarcina; bataile anormale apar in atriile inimii, cauzand prezenta unor batai in plus; de obicei, nu pune probleme medicale si se rezolva de la sine;
- tahicardia fetala (inima bate prea tare) - apare cel mai rar si poate fi cauzata de supunerea fatului la un stres in sarcina ca de exemplu expunerea la alcool, fumat sau droguri ori infectii in timpul sarcinii; intr-un procentaj foarte mic de cazuri tahicardia fetala produce tumori cardiace.
Aritmia fetala este prezenta in aproape 2% din sarcini. Uneori, acestea nu necesita tratament, ci se rezolva de la sine si nu are efecte secundare periculoase. Insa alteori, aritmia fetala indica prezenta unor probleme ale functionarii inimii. Problemele comune asociate batailor neregulate ale inimii includ:
- probleme structurale ale inimii;
- boli genetice (cardiace);
- infectii (chlamydia) etc.
Care sunt simptomele batailor anormale ale inimii fetale?
Pe langa neregularitatile care apar in rata batailor inimii, bebelusii din burtica mai pot manifesta si alte simptome asociate acestor probleme:
- stare de somnolenta;
- oboseala accentuata;
- stare de iritabilitate;
- paloare la fata.
Cum se trateaza?
Anormalitatile care apar in ritmul cardiac fetal pot fi tratate inca din sarcina sau imediat dupa nastere. Tratamentul depinde de cauza care a dus la aceste probleme si include fie medicatia, fie interventia chirurgicala. Unele dintre ele se corecteaza de la sine, fara interventie medicala.
Ce inseamna batai normale ale inimii fatului?
In timpul ingrijirii prenatale medicii monitorizeaza cu atentie cresterea si dezvoltarea fatului pe parcursul celor 9 luni. In plus, ei urmaresc si semnele tale vitale din timpul sarcinii, dar si evolutia emotionala. Monitorizarea batailor inimii fatului este unul dintre lucrurile pe care medicii il urmaresc la fiecare consult dupa ce inima lui incepe sa bata.
Rata batailor inimii fatului poate varia pe parcursul evolutiei sarcinii. Insa medicii considera ca o rata normala a batailor inimii este de aproximativ 85 de batai pe minut in momentul in care inima incepe sa bata in sarcina (cam la 5 saptamani).
Numarul batailor inimii poate creste brusc pana in saptamana a 9-a gestationala la 175 de batai pe minut, iar apoi se stabilizeaza undeva intre 120-180 de batai pe minut incepand cu saptamana a 10-a de sarcina.