Tesutul subtire se poate rupe

/ / Modificat: 2011-09-19
Tesutul subtire se poate rupe


 


Pentru a pasi pe drumul vietii, copilul trebuie sa strabata caile de nastere. Deseori, pentru a usura acest proces este nevoie de interventia medicilor

Eforturilor foarte mari din timpul nasterii le fac fata doar tesuturile elastice, bine antrenate. Durata trecerii copilului prin caile de nastere nu este singura dificultate. Diametrul craniului lui este de 35 - 37 cm. Sub o asemenea presiune tesuturile perineului se pot rupe.

Ajutor de urgenta

Daca in timpul durerilor facerii apar indiciile unei eventuale  rupturi de perineu - tesuturi subtiate, modificarea coloritului pielii - medicii sunt nevoiti sa recurga la o mica procedura chirurgicala, care consta in practicarea unei incizii la nivelul perineului, care vizeaza pielea, mucoasa si o parte din muschii ce inconjoara vulva si vaginul.

Obstetricianul recurge la o asemenea interventie pentru a usura nasterea si pentru a impiedica ruptura traumatica a perineului in momentul degajarii capului copilului.

Probabilitatea traumatizarii perineului este foarte mare in urmatoarele situatii: tesuturi insuficient de elastice, dimensiuni mari ale capului copilului, depasirea termenului de nastere (caz in care oasele craniului fatului devin mai tari), existenta cicatricilor in urma unei nasteri anterioare. Se recurge la incizarea perineului si in situatia in care starea mamei (tensiune arteriala crescuta) sau a copilului (bataile inimii foarte accelerate sau, dimpotriva, mult prea slabe) lasa mult de dorit. Si intr-un caz si in celalalt nasterea trebuie grabita prin recurgerea la epiziotomie. Printr-o incizie de 3 cm, inelul vulvar (iesirea din vagin) creste pana la 6 cm, iar capul este eliberat printr-o singura sfortare. 

Epiziotomia constituie o masura de ajutor de urgenta, cand nu se mai poate pierde timp. De aceea, medicul ginecolog-obstetrician face incizia perineului chiar in momentul unei sfortari a gravidei, cand tesuturile sunt mult intinse si nu apare senzatia de durere.

Dupa nastere

Imediat dupa nasterea copilului, medicii trec la inchiderea plagii epiziotomice si la refacerea perineului, caz in care se impune si  anestezierea. In comparatie cu ruperea tesutului, incizia are avantaje clare: rana va avea margini drepte, o adancime mica si arareori se va putea extinde afectand alte organe din apropiere. In  ceea ce priveste cicatricea, dupa vindecare, ea va arata mult mai bine. Refacerea rupturii sau a taieturii perineului se face prin coasere, strat cu strat. Pentru cusatura interioara se folosesc materiale care se resorb. Tot cu fire resorbabile se coase si pielea,  atunci cand se recurge la o cusatura cosmetica a marginilor drepte  ale plagii. Intr-o asemenea situatie cicatricea va fi mult mai subtire.

In maternitate vi se va vorbi despre aceste tipuri de cusaturi. Este important sa le cunoasteti, pentru ca dupa epiziotomie nu veti mai sta in sezut asa cum ati fost obisnuita inainte. De asemenea, va trebui sa fiti atenta si cum va ridicati pe margi-nea patului sau cum va intindeti in el. Cum procedati? Stand culcata pe-o parte, trageti-va la marginea patului si ridicati-va ajutandu-va cu mainile si spijinindu-va in acel picior care se afla deasupra. Straduiti-va sa va tineti genunchii lipiti, altfel departarea picioarelor solicita muschii perineului, chiar cei cusuti. Tot asa tineti genunchii si cand va intindeti in pat.

Va trebui sa acordati o atentie deosebita si felului in care va alimentati. Pana la scoaterea firelor va trebui sa excludeti din meniul dvs. painea, produsele de panificatie, legumele si fructele. Dupa ce va vor fi scoase firele, va trebui sa va alimentati in asa fel incat sa aveti scaun in fiecare zi. |n caz ca sunteti predispusa la constipatie folositi supozitoarele cu glicerina. Pentru o cicatrizare reusita a plagii aveti nevoie de masuri igienice stricte si de liniste.

Mentinerea respectivei zone curate nu este chiar simpla intrucat pielea intra in permanenta in contact cu scurgerile de dupa nastere, care sunt destul de abundente, iar fixarea unei comprese sterile este practic imposibila. O alta conditie: relaxarea musculaturii perineului. Stand impreuna cu copilul sunteti nevoita sa fiti activa chiar din primele zile de dupa nastere. Este de dorit sa stati intinsa in pat, punandu-va sub fese o perna ori un colac, dar nu umflat la maximum. Intr-o asemenea pozitie va solicitati mai putin muschii perineului. Nu uitati sa procedati la fel si dupa iesirea din maternitate, acasa. Uneori, imediat dupa nastere pot aparea edeme la nivelul perineului. Le puteti combate cu ajutorul unor comprese reci. |nfasurati intr-o fasa sterila o punga cu gel special tinuta la frigider si aplicati-o de cateva ori pe zona inflamata a perineului, timp de 10 - 15 minute,  pana la atingerea rezultatului dorit.

Cat timp va aflati la maternitate, de doua ori pe zi se va trata  plaga. Dimineata, in timpul vizitei, o va face medicul, examinand cu atentie starea acesteia, pentru a putea preintampina orice complicatii, iar seara o asistenta medicala, respectand indicatiile medicului.

Ce trebuie sa faca mama? Sa respecte cu strictete toate masurile de igiena. Dupa mersul la toaleta va trebui sa se spele in zona perineului cu apa calda, iar apoi sa o tamponeze cu un servetel steril. Nu va stergeti cu prosopul! Daca nu s-au folosit fire resorbabile la exteriorul plagii, cele neresorbabile vor fi scoase la 3 - 5 zile dupa nastere. Este o procedura simpla si nedureroasa. Cu o seara inainte va trebui sa va goliti intesti-nele cu ajutorul supozitoarelor sau a unei clisme. E foarte posibil ca a doua zi sa vi se faca externarea.

Acasa

Plecand acasa, nu uitati ca va trebui sa stati pe bancheta din spate a automobilului, in pozitie semiculcat. Va reamintim ca veti putea sta in sezut abia dupa 7 - 10 zile si, pentru inceput, doar pe scaune tari. Asezandu-va intr-un fotoliu jos si moale riscati o solicitare nedorita a ranii incomplet cicatrizata. Incercati sa nu va departati prea mult genunchii. Primele 10 zile continuati sa va alaptati bebelusul ramanand culcata in pat. Ulterior veti putea sta in orice  alta pozitie veti dori. Fiti atenta cu digestia, in special cu golirea intestinelor! Ingrijiti-va sa aveti scaune de consistenta mai moale, zilnic. Pentru aceasta includeti in meniul zilnic legume, fructe, produse lactate acidulate. Este foarte important sa va ingrijiti permanent de starea plagii si a cusaturii.

Continuati sa va spalati de cateva ori pe zi cu apa calduta si in mod obligatoriu dupa ce ati fost la toaleta. Folositi mijloace de intretinere locale fara alcool si doar cu ph neutru, lotiuni si geluri speciale pentru igiena intima. Principalul lor avantaj consta in mentinerea unui mediu natural acid, ceea ce mentine umiditatea normala a pielii si impiedica aparitia unor infectii vaginale. Nu uitati ca atunci cand va odihniti sa va puneti o perna sau un colac sub fese. Folositi cit de des puteti momentele de singuratate pentru a lasa zona operatiei la aer liber, neacoperita, ceea ce va grabi vindecarea.

In majoritatea cazurilor,  cicatricea de pe perineu nu se trateaza cu nici un fel de creme si unguente. Pentru o cicatrizare mai rapida se poate recurge totusi la anumite uleiuri eterice cu efect antiseptic. Dupa ce supurarea plagii va inceta, puteti relua treptat si viata sexuala. Daca aveti temeri in ce priveste oportunitatea contactelor sexuale, discutati acest aspect si cu partenerul, rugandu-l sa nu se grabeasca.

Puteti folosi lubrifiante vaginale si ar fi de dorit sa stabiliti dinainte o anumita pozitie in care solicitarea cusaturii perineului sa fie cat mai redusa. In scopul armonizarii raporturilor sexuale faceti exercitii de fortificare a musculaturii bazinului: alergatul, dansul. Puteti incepe sa faceti gimnastica la 2-3 saptamani dupa nastere si multa increderea in sine!

Consultant: Dr. Corina Echim,

Medic primar obstetrica-ginecologie,

Spitalul Clinic General CF 2



Sursa: Revista Ioana Copilul meu

Taguri Piele Epiziotomia

Articole recomandate

Citeste si despre