Salmonela este o infectie bacteriana care trebuie evitata in sarcina. Simptomele ei pot afecta atat fatul, cat si sarcina, riscul de avort spontan sau nastere prematura prematura fiind doua dintre complicatiile posibile.
Ce este salmonela?
Salmonela reprezinta o bacterie patogena intestinala care cauzeaza o mai multe afectiuni, printre care cele mai importante sunt intoxicatia alimentara, febra tifoida sau gastroenterita.
Care sunt cauzele?
Cauza o reprezinta ingerarea unor alimente care contin aceasta bacterie. Salmonela se regaseste in alimente ca:
-
oua crude;
-
carne gatita necorespunzator;
-
apa contaminata;
-
lapte nepasteurizat;
-
drojdie;
-
produse din branza.
De asemenea fecalele unor animale de companie pot contine urme de salmonela. Infectia se raspandeste cu usurinta de la o persoana la alta.
Care sunt simptomele?
Simptomele in sarcina sunt aceleasi ca atunci cand nu esti insarcinata. Ele incep sa apara intre 12 si 72 de ore de la momentul infectarii si includ:
-
diaree;
-
varsaturi;
-
crampe abdominale;
-
dureri de cap;
-
tremuraturi;
-
febra foarte mare.
Diareea ar putea fi chiar primul semn, iar dupa 2 zile incepe sa apara febra, iar treptat toate simptomele.
Salmonela in sarcina, riscuri
Infectia cu salmonela in sarcina ar putea pune in pericol sanatatea bebelusului nenascut, dar si a viitoarei mamici. Riscurile apar in urma simptomatologiei severe care ar putea aparea in urma infectarii. De aceea, inca de la primul simptom, trebuie sa mergi de urgenta la medic pentru a evita complicatiile. Acesta iti va prescrie o serie de antibiotice permise in sarcina pentru a trata infectia.
Deshidratarea
Infectia cu salmonela se caracterizeaza printr-un cumul de simptome care implica zona abdominala: greata, varsaturi, diaree. Toate acestea pot conduce la deshidratarea gravidei. Deshidratarea reprezinta un mare risc in sarcina. Este esential sa te hidratezi chiar daca suferi de aceasta afectiune. Aceasta poate conduce la contractii premature si odata cu acestea la nasterea prematura. Daca esti la inceputul sarcinii, exista un risc, ce-i drept foarte mic si de avort spontan.
Semnele deshidratarii sunt gura uscata, setea excesiva, urina inchisa la culoare etc.
Febra
Infectia bacteriana poate cauza febra foarte puternica. Febra poate fi periculoasa in sarcina. Ea este modul in care corpul gravidei lupta cu infectia. Atunci cand temperatura depaseste 38.3 grade Celsius este necesar sa mergi de urgenta la medic. Temperatura mare poate avea un efect nociv asupra fatului, mai ales daca persista. Metodele cele mai sigure in sarcina de scadere a febrei sunt administrarea de acetaminophen sau baile caldute si compresele.
Cum poti preveni salmonela in sarcina?
-
spala foarte bine intotdeauna fructele si legumele inainte de a le manca;
-
evita preparatele care contin carne negatita sau negatita suficient (inclusiv de peste);
-
nu consuma lactate nepasteurizate;
-
evita ouale negatite corespunzator sau crude din preparate;
-
spala-te mereu pe maini dupa ce ai pus mana pe un animal domestic sau dupa ce ai facut curat in urma lui.