Expunerea prenatala la pesticide provoaca ADHD la prescolari

/ / Modificat: 2011-09-19
Expunerea prenatala la pesticide provoaca ADHD la prescolari

Studii recente au descoperit o relatie de cauzalitate intre expunerea gravidelor la pesticide extrem de toxice, ca de exemplu organofosfatii, si dezvoltarea deficitului de atentie la copii, in special baietei, cu varsta pana in 5 ani.

Cercetatorii au realizat un experiment pe 300 de femei gravide, incercand sa descopere ce niveluri de compusi toxici aveau in organism.

Initial, ei au masurat nivelul de pesticide din urina in timpul sarcinii, iar apoi copiii celor care prezentau niveluri mari de pesticide au fost si ei testati mai intai la 3 ani si jumatate, iar apoi la 5 ani pentru a se descoperi daca prezinta simptome ale ADHD - sindrom caracterizat prin deficit de atentie, impulsivitate si hiperactivitate la copii, care afecteaza dezvoltarea lor sociala.

Pesticidele in sarcina si riscul de ADHD la copii

Cercetatorii au descoperit ca exista un risc asociat dezvoltarii ADHD la copiii proveniti din mame care au fost expuse pesticidelor sub diverse forme in timpul sarcinii. Ei sustin ca exista un risc mai mare ca acesta sa apara cu precadere la baietei decat la fetite. Se pare ca perioada prescolara este cea vizata pentru aparitia simptomatologiei deficitului de atentie.

Desi copiii analizati proveneau dintr-un mediu agricol, traiau la ferme, specialistii sustin ca studiul este relevant pentru orice mediu social, din moment ce expunerea la substante toxice este prezenta in orice moment in natura si in alimentatia zilnica, precum si in produsele cosmetice sau de curatenie pe care le folosim uzual. Nu numai cei din clasa organofosfatilor sunt periculosi pentru dezvoltarea si cresterea copiilor, ci si alte pesticide, iar descoperirea impactului pe care il au acestea asupra lor obliga la gasirea unor metode de preventie eficiente.

Fructele si legumele – factori de risc

Nu inseamna ca trebuie sa se renunte la consumul acestor alimente atat de sanatoase, ci ca trebuie sa ai grija sa le speli foarte bine, sub mai multe jeturi de apa rece, inainte de a le consuma. O alta optiune ar fi sa achizitionezi produse bio, organice care nu sunt expuse diverselor tipuri de ingrasaminte chimice.

Un alt studiu, relateaza faptul ca unii copii sunt mai vulnerabili decat altii in legatura cu expunerea la pesticide. Copiii cu un nivel scazut de enzime numite paraoxonaza serica (PON1) sunt mai predispusi la tulburari neurologice de dezvoltare, decat cei care au un nivel crescut. Nivelul scazut al acestor enzime are legatura cu faptul ca organofosfatii actioneaza asupra lor distrugandu-le.

Compusii chimici toxici sunt creati special pentru a ataca sistemul nervos al oricaror organisme parazite pe care sunt folositi.

Aceasta descoperire pare cu atat mai relevanta, din moment ce in timpul sarcinii se dezvolta o mare parte a sistemului nervos central al fatului, iar orice substanta toxica cu care mama intra in contact, afecteaza dezvoltarea micutului inca din burtica.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca parintii nu trebuie sa evite sa ofere copiilor fructe si legume proaspete sau peste (unele tipuri prezinta un grad mare de contaminare cu metilmercur) si ca nici viitoarele mamici nu ar trebui sa faca abstractie de ele. Insa o atentie acordata felului in care fructele si legumele sunt ingrijite sau spalate, precum si evitarea expunerii la diverse tipuri de substante chimice toxice pe timpul sarcinii (produse de curatenie, insecticide, ingrasaminte chimice) pot fi masuri preventive demne de urmat.

Articole recomandate

Citeste si despre