Remedii pentru durerile obisnuite din sarcina

/ / Modificat: 2012-09-17
Remedii pentru durerile obisnuite din sarcina

Durerile sunt neplaceri obisnuite in sarcina, atunci cand corpul este supus unui efort suplimentar odata cu transformarile firesti ale graviditatii. Din fericire, viitoarele mamici pot apela cu incredere la diverse remedii eficiente care amelioreaza disconfortul in cele 9 luni de burtica in crestere.

In afara de durerile puternice asociate cu alte simptome anormale in sarcina, durerile obisnuite pentru starea de graviditate sunt cele lombare, abdominale sau ale membrelor inferioare. Migrenele pot aparea si ele pe fondul schimbarilor hormonale firesti, semn ca gravidutele vor avea nevoie de cateva remedii sigure pentru a-si usura disconfortul cresterii bebelusului in burtica. Iata care sunt durerile normale in timpul sarcinii si cum le poti ameliora daca apar.

Durerile de spate

Durerile de spate sau durerile lombare au cauze multiple, de la tulburarile hormonilor in primul trimestru si acumularea kilogramelor in plus, pana la pozitia incorecta a corpului pe timp de zi sau pe parcursul noptii. Infectiile urinare, afectiuni comune ale lunilor de graviditate, pot cauza si ele un disconfort in zona lombara.

In general, localizarea durerilor de spate obisnuite in sarcina vizeaza centrul spatelui, zona taliei si portiunea de deasupra acesteia. Ele apar in special la femeile care au suferit de dureri lombare si inainte sa ramana insarcinate. Cele mai puternice senzatii neplacute la acest nivel apar in jurul lunii a 5-a sau a 6-a de sarcina, insa dispar imediat dupa nastere.

Remediile pentru durerile de spate obisnuite in sarcina includ folosirea unui plasture cu sistem de incalzire care amelioreaza disconfortul corporal in zonele afectate sau pur si simplu aplicarea unei sticle cu apa calda in zona coloanei. La fel de util poate fi sa iti bandajezi spatele cu o centura elastica lata, care sa sustina o parte din greutatea burticii suportata de muschii spatelui si cei abdominali.

Masajul de relaxare poate contribui si el la ameliorarea durerilor lombare in sarcina.

Durerile abdominale

Durerile abdominale sunt ingrijoratoare in sarcina daca sunt insotite de alte simptome anormale, precum scurgerile vaginale, febra, frisoanele sau sangerarile. In acest caz, se impune vizita urgenta la medic.

Durerile abdominale suportabile si izolate pot fi provocate de tulburari digestive specifice graviditatii, precum constipatia si balonarea, afectiuni care declanseaza crampe abdominale usoare. In afara de medicamentele alopate sau naturiste pe care medicul le poate prescrie (si doar el!), se poate folosi o tehnica de masaj cu miscari circulare si blande in zona cu probleme. Banalul ulei de masline poate ameliora considerabil disconfortul abdominal, la fel si alte uleiuri esentiale speciale.

Ceaiul de scortisoara si cel de menta ajuta la combaterea durerilor abdominale si au proprietati antiseptice, benefice pentru tractul digestiv.

Edemul

Edemul sau umflarea exagerata a picioarelor si a altor regiuni anatomice este aproape omniprezent in sarcina. El apare in urma acumularii fluidelor in exces, fenomen raspandit in randul a aproximativ 75% dintre femei. Edemul poate sa apara oricand, insa ultimul trimestru este perioada lui tipica de manifestare.

Chiar daca nu apar intotdeauna dureri propriu-zise, graviduta resimte un disconfort sporit atunci cand i se umfla picioarele si mainile (in special seara). Senzatia este similara unei presiuni apasatoare pe oase si tesuturi.

Remediile tipice pentru aceasta neplacere a viitoarelor mamici vizeaza ridicarea picioarelor pe o perna (forta gravitationala redirectioneaza fluidul catre picioare). In lunile calduroase (cand chipul are un aspect "pufos"), este ideal ca gravida sa petreaca mai mult timp in camere racoroase, decat intr-un mediu supraincalzit sau in aer liber. Pantofii confortabili si lenjeria care nu obstructioneaza fluxul sanguin sunt accesorii de un real ajutor.

Dieta saraca in sare si baile caldute (nu fierbinti) amelioreaza edemul. Cel putin 8 pahare de apa pe zi ajuta corpul sa elimine apa din tesuturi, iar fructele si legumele cu efect diuretic (grapefruitul, sparanghelul) contribuie la recapatarea supletei tesuturilor.

Sindromul tunelului carpian

Sindromul de tunel carpian, numit si neuropatia mediana a incheieturii mainii, se manifesta prin durere, amortire, mancarimi si arsuri la nivelul degetelor, palmei si incheieturii membrelor superioare. Senzatiile se reflecta la nivelul bratelor si apar in jurul trimestrului al doilea de sarcina.

Sindromul tunelului carpian se transmite genetic. Ligamentul in forma de bratara din jurul incheieturii mainii se numeste "tunel carpian" si este invelisul nervului median, care strabate antebratul, pana la palma. Edemul cauzat de luarea in greutate si retentia de lichide exercita o presiune asupra nervului, rezultand tot sirul de simptome suparatoare. Miscarile repetitive (ridicarea unui copil in brate des sau scrierea la tastatura) pot cauza acest sindrom ambelor maini sau uneia singure.

Daca acesta este cazul in care te regasesti, discuta cu medicul tau si roaga-l sa iti recomande un suport pentru incheieturi disponibil in farmacii, care amelioreaza durerea si senzatia de amortire. Incearca sa faci exercitii de relaxare a tunelului carpian: strange-ti pumnul mainii afectate si indoaie-l in interior, apoi intinde-ti degetele si flexeaza-ti incheietura in directia opusa. Fa 10 repetari in fiecare zi.

In cazul in care lucrezi mult la computer, fa pauze frecvente pentru a-ti intinde incheieturile. Asaza-ti tastatura cat sa stai cu mainile confortabil si pune-ti pernute de suport in dreptul incheieturilor, astfel incat sa nu stea indoite in timp ce tastezi.

Sciatica

Durerea lombara (a spatelui inferior) poate sa coboare catre posterior, sold si picior. Aceasta afectiune poarta numele de sciatica si este raspandita in randul femeilor insarcinate. Sciatica poate fi insotita si de amorteala membrelor inferioare.

Cauza este usor de dedus: uterul extins obliga graviduta sa isi schimbe postura si apasa pe nervul sciatic, ale carui ramificatii strabat portiunea cuprinsa intre pelvis, solduri si picioare. Centurile de sustinere, baile fierbinti sau incalzirea zonei atenueaza durerile.

Yoga prenatala poate sa usureze durerea sciaticii, prin exercitii simple si usor de practicat de gravidute. Stai cu fata la perete, sprijina-te cu mainile de acesta si ridica-ti piciorul drept in spate. Mentine-l asa 5 secunde si repeta miscarea cu celalalt picior. Fa 3 repetari pentru fiecare parte, minimum o data pe zi.

Taguri Dureri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre