Sarcina si animalele de companie reprezinta un subiect indelung dezbatut de iubitoarele de animale. Daca te afli si tu in categoria femeilor insarcinate care au un animal de companie si nu stiu cum sa procedze, citeste randurile de mai jos cu sfaturi de care sa tii cont.
Sarcina si cainii
In principiu, cainii nu prezinta un risc pentru sarcina. Principalul motiv de ingrijorare este ca un caine de dimensiuni mari ar putea sa sara pe tine si sa te loveasca in abdomen atunci cand stai pe pat sau pe scaun. Sansele ca un accident din cauza cainelui sa se produca sunt mici dar daca ai un caine mare care are obiceiul de a sari pe tine este bine sa incerci sa il dresezi sa nu mai faca asta.
Un motiv mai mare de ingrijorare il repezinta reactia cainelui la noul nascut. Copiii mici sunt frecvent victimele muscaturilor de caine. Exista cateva metode preventive prin care poti sa iti pregateti cainele pentru venirea bebelusului:
• Daca urmeaza sa iti aduci copilul nou nascut acasa pentru prima oara si ai un caine tine minte ca trebuie sa il pregatesti in prealabil pentru venirea micutului. Lasa catelul sa intre in camera copilului, inainte ca micutul sa vina acasa. Animalul tau trebuie sa miroasa jucariile si obiectele care ii vor apartine bebelusului.
• Inainte sa ajungi acasa cu bebelusul, roaga pe cineva sa aduca o patura a copilului de la spital acasa si sa o puna in viitoarea camera a bebelusului. Acest lucru il va ajuta pe cainele tau sa se obisnuiasca cu mirosul micutului.
• Cand aduci bebelusul acasa lasa pe altcineva sa il duca in brate. Deoarece ai lipsit cateva zile ca sa dai nastere, cainele, un animal foarte protectiv cu stapanii, trebuie sa vada ca esti in regula.
• Cand crezi tu ca animalul este pregatit, fa-i cunostinta cu bebelusul tau, dar cu multa grija si sub atenta supraveghere.
Sarcina si pisicile
Transmisia unei infectii numita toxoplasmoza este primul motiv de ingrijorare atunci cand vine vorba de pisici si de sanatatea femeii insarcinate. Transmiterea toxoplasmozei se produce prin contactul cu fecalele unei pisici. Pisicile care sunt obisnuite sa stea afara sunt mai predispuse la toxoplasmoza decat cele care stau numai in casa.
Daca o femeie este imuna la toxoplasmoza inainte de sarcina, atunci bebelusul este in siguranta. Sansele ca o femeie sa fie imuna la toxoplasmoza cresc proportional cu timpul de cand are pisica.
Atunci cand o femeie este infectata intre saptamanile 10-24, riscul ca bebelusul sa aiba probleme majore la nastere este de 5-6%. Efectele asupra bebelusului includ: nastreea inainte de termen, greutatea scazuta, febra, anormalitati ale retinei, retard mental, marime anormala a capului sau convulsii.
In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina de sarcina fetusul are un risc crescut de a se infecta, dar riscul ca toxoplasmoza sa creeze probleme de sanatate fatului este mai mic, deoarece el este deja destul de
Expunerea la fecalele pisicilor se face mai ales in curte sau la schimbarea nisipului. Este recomandat ca o femeie insarcinata sa nu schimbe nisipul pentru ca infectarea se poate produce si de la praf.
Sfaturi pentru posesoarele de pisici:
• Daca ai pisica si planuiesti sa ramai insarcinata, testeaza-ti imunitatea la toxoplasmoza printr-un test al sangelui.
• Daca ai grija de gradina, poarta manusi tot timpul
• Nu schimba nisipul pisicii, lasa pe altcineva sa faca asta
Daca ai fost infectata cu toxoplasmoza in timpul sarcinii, exista un antibiotic care reduce riscul infectarii bebelusului.
Sarcina si alte animale
Reptilele de tot felul pot fi animale de companie interesante, dar ele prezinta un risc pentru sarcina ta. Expunerea la fecalele reptilelor poate duce la transmiterea bacteriei salmonella ce iti poate pune in pericol sarcina. Evita expunerea de orice fel la fecalele reptilelor lasand pe alcineva sa faca curat in cusca lor.
Pasarile sunt si ele animale distractive de companie. Daca pasarea ta este sanatoasa, totul ar trebui sa fie in regula pentru tine si bebelus. Pasarile pot transmite anumite infectii omului, asa ca inainte de a a ramane insarcinata este bine sa ii faci un examen medical complet.