De cum afli vestea ca astepti un bebe, sanatatea trebuie sa fie in centrul atentiei tale. Un corp ingrijit inseamna o gazda sanatoasa si prietenoasa pentru fatul din burtica. Trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a avea o sarcina sanatoasa si a te bucura la maxim de aceasta perioada din viata ta. Iata cateva trucuri care te pot ajuta sa te ingrijesti mai bine in sarcina.
Renunta la vicii
Primul la care trebuie sa renunti este fumatul. Acesta dauneaza cresterii si dezvoltarii fatului si creste riscul de nastere prematura si complicatii de sarcina.
Abuzul de alcool trebuie evitat intotdeauna, insa pe perioada sarcinii este recomandat nu numai sa il limitezi, dar sa renunti complet la el, pentru a evita riscurile.
Daca ai probleme cu drogurile sau cu dependenta de anumite medicamente, vorbeste cu medicul si sfatuieste-te ce trebuie sa faci.
Cafeaua nu trebuie eliminata complet, dar este necesar sa fie limitata cantitativ.
Ia-ti intotdeauna vitaminele prenatale
Cu vitaminele prenatale incepi sa te imprietenesti, treptat, inca din perioada de conceptie, pentru ca stimuleaza fertilitatea.
Insa in perioada sarcinii, acestea sunt extrem de importante pentru dezvoltarea fatului si ajuta la evitarea unor complicatii foarte grave la nastere. Nu uita niciodata sa iti iei doza zilnica de vitamine.
Fa cat mai multa miscare fizica
Nu este necesar sa bati drumul salii de sport sau sa urmezi programe speciale de antrenament. Orice miscare fizica este binevenita in sarcina, chiar si plimbarile mai lungi sau drumurile de colo pana colo, jocurile din parc, mersul cu bicicleta sau cu rolelele (nu si cand burtica creste) etc.
Activitatea fizica te ajuta sa te mentii in forma pe toata perioada sarcinii si sa-ti tii sub control greutatea, atat de importanta pentru evitarea complicatiilor.
Ai grija la ce mananci
Alimentatia in sarcina este unul dintre lucrurile la care trebuie sa fii atenta, dar nu sa te stresezi foarte tare.
Exista alimente de care trebuie sa profiti din plin, deoarece contribuie la cresterea sau dezvoltarea armonioasa a fatului:
- legume si fructe proaspete;
- peste (portii controlate);
- seminte;
- nuci;
- alune.
Pe de alta parte, exista si alimente pe care trebuie sa le eviti in toate cele 9 luni, pentru ca iti pot pune in pericol sarcina:
- carne cruda;
- oua gatite insuficient;
- lactate si branzeturi nepasteurizate;
- peste crud etc.
Foto: justhealthtips.com
Fa un plan de nastere
Pe masura ce te apropii de data nasterii, pune-ti la punct un plan. In acest fel, vei fi mai linistita si relaxata cand vei intra in travaliu si fiecare persoana din familie stie exact ce are de facut.
Noteaza pe o lista:
- cine vrei sa te asiste la nastere;
- care e drumul cel mai rapid pana la spital;
- ce faci daca esti singura acasa si intri in travaliu;
- procedurile de nastere sau anesteziile pe care le preferi si pe care vrei sa le eviti;
- ce trebuie sa contina bagajul de maternitate;
- cine sa ia decizii in cazul in care apar complicatii la nastere si nu esti in masura sa raspunzi.
Citeste carti de ingrijire a bebelusului
Cu siguranta ca ai devorat deja cartile despre ingrijirea sarcinii in momentul in care ai aflat ca astepti un bebelus. Acum, ca te-ai mai linistit un pic, este cazul sa te apuci sa te documentezi despre cum se ingrijeste un nou-nascut si un bebelus.
Bebe va avea grija sa nu iti lase prea mult timp pentru documentare din momentul in care se naste, de aceea este o idee buna sa o faci acum, cand este in burtica.