Oboseala cronica

/ / Modificat: 2005-10-28
Oboseala cronica





 

Prinsi in vartejul cotidian si implicati uneori in doua sau mai multe job-uri, multi dintre noi uitam sa ne odihnim. A munci fara pauza, chiar si atunci cand efortul este depus cu pasiune, inseamna la un moment dat oboseala acumulata, careia organismul nu-i mai poate face fata. Primele rezultate nu intarzie sa apara, prin subrezirea imunitatii organismului.In

sezonul rece principalul pericol il reprezinta gripele sau virozele respiratorii. Foarte multi neglijeaza insa chiar si simptomele gripei si "o duc pe picioare", cum se spune, rezultatul fiind nu de putine ori complicatii severe in sfera aparatului respirator - laringite, bronsite si chiar pneumonii.

Sub imperiul stresului, multi fumatori apeleaza si mai des la bricheta si tigari, rezultatul fiind si mai dramatic pentru sanatate. Oboseala cronica se resimte ca o stare de epuizare careia nu i se poate identifica o cauza exacta. Pe langa nevoia de a dormi, aceste persoane nu se pot concentra, uita adesea lucruri importante, au o stare de nemultumire si iritabilitate si chiar au o stare depresiva, fara pofta de viata etc.

Medicii considera ca vaccinarea antigripala specifica sau nespecifica, precum si o cura de polivitamine sau aminoacizi esentiali ar putea rezolva problema; dar sunt incriminate si diverse cauze organice. Pe de alta parte, chiar si la un organism sanatos persistenta starii de oboseala suprasolicita unele functii si organe, sistemul imunitar in primul rand, cu cresterea riscului de infectii sau chiar instalarea unor boli grave, pentru care avem predispozitie.

Importanta este schimbarea stilului de viata, actionand asupra catorva variabile esentiale, cum ar fi eliminarea stresului si compensarea noptilor pierdute. Uneori chiar cateva ore lipsa la necesarul zilnic de somn pot genera aceasta stare. Incercati sa va impuneti recuperarea cat mai rapida si organizati un orar precis de odihna, mai ales noaptea, evitand desele "motaieli" din timpul zilei sau in fata televizorului. Si dieta poate pune "umarul" la acumularea oboselii cronice, mai ales cand nu mancati

variat, nu beti suficienta apa sau tineti diete hipocalorice indelungate. De asemenea cafeaua in exces sau alte "energizante" consolideaza aceasta stare, in loc sa va ofere energia care va lipseste cu adevarat.

Reconsiderati cele trei mese zilnice, micul dejun mai consistent si bogat in fibre, consumati fructe, salate, carne slaba si de peste. Evitati mesele copioase, bogate in grasimi si glucide, mai ales la ore tarzii. Uneori oboseala cronica poate trada boli grave precum anemia, cancerul, hipotiroidia sau hipertiroidia, diverse dereglari hormonale, depresia, diabetul, hepatitele si alte boli infectioase, apneea din timpul somnului etc. De aceea poate ca nu ar fi rau sa va faceti si un control general la un medic internist.

Sursa: Libertatea

Articole recomandate

Citeste si despre