In perioada Sarbatorilor de iarna, specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei acordarea unei atentii deosebite si a unei griji permanente in ceea ce priveste starea de sanatate.
In perioada Sarbatorilor de iarna, specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei acordarea unei atentii deosebite si a unei griji permanente in ceea ce priveste starea de sanatate.
In aceasta perioada, organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, reprezentate in mod special de carnea de porc sau alte produse de sezon (carnati, caltabos, slanina, toba, etc). Carnea trebuie sa fie verificata din punct de vedere sanitar –veterinar, intrucat exista pericolul aparitiei trichinelozei. Aceste preparate trebuie consumate in cantitati moderate si in nici un caz la masa de seara. Este bine sa se inlocuiasca prajirea alimentelor cu alte moduri de preparare mai sanatoase: fierbere, gratar, coacere la cuptor.
Prin continutul crescut in zahar, grasimi si chiar sare, dulciurile si produsele de patiserie reprezinta factori de risc pentru diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate si din acest motiv consumul lor trebuie limitat.
O atentie marita trebuie acordata consumului de alcool.
Se recomanda ca in aceasta perioada alimentatia sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minim 300g), fructe (min. 450g), lapte si derivate (500ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minim 1500ml pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.
Pentru ca organismul sa functioneze la capacitate optima, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata se recomanda practicarea exercitiului fizic de cel putin 3 ori pe saptamana (mers pe jos, exercitii de inviorare, alergat, schi, patinaj, etc)
De asemenea, datorita aparitiei focarelor de gripa aviara in unele zone ale tarii nu trebuie neglijate masurile de prevenire a aparitiei imbolnavirilor de gripa aviara la om.
Toti cei care intra in contact cu pasarile infectate (vii sau moarte), si nu numai ei, nu trebuie sa neglijeze:
a) spalarea cu apa si sapun a mainilor dupa contactul cu pasarile
b) solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si eventuala sacrificarea a celor vii contacte
c) interzicerea consumului de pasari care au fost in contact cu pasarile infectate/moarte precum si a oualelor de la pasarile infectate
d) evitarea contactului cu suprafetele sau obiectele contaminate cu dejectele pasarilor
e) evitarea automedicatiei in situatia aparitiei unor simptome de infectie acuta respiratorie, stare febrila si prezentarea de urgenta la medic
In vederea prevenirii imbolnavirilor, Directiile de Sanatate Publica asigura:
-montorizarea permanenta a evolutiei situatiei si transmiterea operativa datelor catre MS de catre comitetele judetene de interventie in caz de pandemie de gripa
-supravegherea activa a persoanelor expuse riscului de infectie cu virus aviar, conform recomandarilor OMS
- supravegherea epidemiologica a teritoriului in zonele afectate
-informarea/educarea populatiei
In aceasta perioada, continua si campania de vaccinare antirujeolica.
Ministerul Sanatatii monitorizeaza permanent epidemia de rujeola, directiile de sanatate publica judetene desfasurand in aceasta perioada activitatile care se impun pentru limitarea focarelor si scaderea numarului de imbolnaviri.
In prezent la nivel national au fost efectuate peste 300 000 de vaccinari, iar in stocurile directiilor de sanatate publica exista suficiente doze pentru continuarea campaniei de vaccinare la nivel national.
Medicii recomanda ca la primele semne de boala, respectiv febra, stare de rau, eruptii (mai intai in zona fetei), ochi rosii sa se prezinte de urgenta la cabinetul medicului.
De asemenea, pentru prevenirea imbolnavirilor de varicela, specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu uite sa respecte regulile minime de igiena: spalarea pe maini cu apa si sapun si toaleta nasului si sa se vaccineze. Vaccinul este valabil 10 ani dupa care trebuie efectuata o revaccinare.
Ministerul Sanatatii