6 trucuri pentru ingrijirea pielii bebelusului

| | Actualizat: 2016-08-01 16:30:18

Pe cat de sanatoasa, moale si fina este pielea bebelusului tau, pe atat este de delicata si sensibila si predispusa la iritatii, eczeme, dermatite sau alte leziuni usoare, care pot aparea si de la o simpla strangere mai puternica. Pielea micutului tau necesita ingrijiri speciale zilnice. Iata cateva trucuri importante pe care trebuie sa le ai in vedere tot timpul!

Pielea bebelusului este mult diferita de cea a unui adult. Este delicata si sensibila si nu este obisnuita sa intre in contact cu alte substante din mediu, in afara celor din uterul mamei. Din momentul in care se naste, pielea micutului este obligata sa se adapteze noilor conditii de mediu, iar tranzitia se face treptat, dar si cu ajutor din partea ta.

La ce sa te astepti?

Exista cateva probleme ale pielii care sunt frecvente la nou-nascuti si bebelusi si care nu pun probleme foarte mari pentru sanatatea lor.

Trebuie sa te astepti sa apara mici vanatai, iritatii, eczeme sau diverse eruptii cutanate. Unele apar din cauza iritatiei de la scutec, altele din cauza dermatitei seboreice, dermatitei atopica si a altor afectiuni dermatologice.

Exista bebelusi care pot avea cosulete mici pe fata, suferind de o coditie medicala numita acnee de bebelus.

Alte probleme frecvente mai sunt considerate si matreata de sugar (coji pe scalp), pielea uscata, iritatia de la caldura etc. Astfel de afectiuni sunt temporare si de cele mai multe ori dispar de la sine., dar pot fi si prevenite cu ajutorul unor masuri adecvate de ingrijire.

Foto: healthxtourism.com

Trucuri pentru ingrijirea pielii bebelusului

Bebelusul tau nu are nevoie de pudra de talc

Pudra de talc este considerata destul de periculoasa in sanatatea copilului. Specialistii au descoperit ca inhalarea particulelor foarte fine de pudra poate conduce la probleme grave de plamani. Se recomanda inlocuirea acesteia cu o pudra pe baza de amidon de porumb, care este mai putin periculoasa, dar care poate accentua si mai mult iritatia. Afectiunea etse cauzata de infectiile cu drojdii (candida), iar amidonul favorizeaza cresterea si inmultirea acestei ciuperci si agravarea simptomelor.

Pediatrii sustin ca este mai indicat sa se evite orice tip de pudra din rutina de ingrijire a pielii bebelusului.

Nu folosi produse cosmetice de ingrijire a pielii bebelusului in primele luni

Sistemul imunitar al copilului este in plina dezvoltare inca de la nastere, dar este destul de vulnerabil in primele luni.

In cazul in care ai in familie cazuri de probleme dermatologice sau de astm, este foarte important sa protejezi imunitatea copilului si sa o feresti de produse care ar putea interfera cu dezvoltarea ei. Este mai indicat sa il speli doar cu apa in primele luni, pentru a permite imunitatii sa se dezvolte.

Spala hainutele copilului inainte de a le purta

Sfatul este recomandat pentru toate hainutele noi pe care i le cumperi micutului sau pe care le primesti de la apropiati. Exista posibilitatea ca germenii care se gasesc pe ele sa produca iritatii si sa favorizeze dezvoltarea unor probleme dermatologice mai grave.

Spala hainutele numai cu detergent special pentru bebelusi, antialergic, fara parfumuri sau substante toxice. Asigura-te ca sunt clatite foarte bine.

Nu imbaia prea des bebelusul

Daca esti tentata sa speli bebelusul dupa orice murdarie, cat de mica, trebuie sa stii ca nu este tocmai indicat. Specialistii sustin ca imbaierea frecventa indeparteaza uleiul care se gaseste in mod natural pe pielea bebelusului, care are rolul de a o proteja de factorii externi nocivi. In acest caz, pielea ramane vulnerabila la tot soiul de agenti patogeni cu care intra in contact, iar micutul este mai predispus problemelor dermatologice.

Evita sa il tii in cada prea mult timp si sa il speli cu apa fierbinte

Medicii recomanda ca la baita, sa tii bebelusul in apa doar 3-5 minute, nu mai mult.

De asemenea, este foarte important sa ai grija ca apa sa nu fie niciodata fierbinte, doar calduta, si sa aplici imediat dupa baie o lotiune de piele hidratanta pentru bebelusi (insa nu in primele luni).

Cumpara-i doar haine din materiale naturale

Hainutele care intra in contact cu pielea bebelusului sunt foarte importante pentru prevenirea afectiunilor dermatologice. Ele trebuie sa fie confectionate numai din materiale naturale, moi, precum bumbacul, care este bland cu pielea sensibila a micutului tau. Hainutele din bumbac permit pielii sa respire, dar ajuta si la absorbtia transpiratiei, evitandu-se astfel iritatiile.

Citeste si despre