Roseata sau umflaturile
Atat baieteii, cat si fetitele pot avea aceste manifestari la nastere in zona genitala. Zonele de roseata si micile umflaturi apar la ambele sexe, dar in zone diferite si se ingrijesc diferit. Fiecare sex are nevoile lui si de aceea regulile de ingrijire difera.
Igiena intima a fetitelor
La fetite, roseata apare adesea in jurul labiilor. Se mai poate constata aparitia unor secretii mucoase incolore, albicioase sau usor rosiatice in zona vaginala, care te pot induce in eroare. Acestea pot dura pana la varsta de 1 luna de zile. In acest timp, zona poate fi umflata si rosiatica. Nu este absolut obligatoriu sa incerci sa cureti zona. Este normal sa apara pentru ca fetita a fost expusa unei cantitati foarte mari de hormoni feminini in cavitatea intrauterina. De asemenea, cele doua buze interioare ale labiei pot fi lipite sau apropiate astfel incat pot da impresia ca acopera zona vaginala sau uretra.
Cauza acestei probleme este iritatia labiei. Specialistii sustin ca nu este indicat sa insisti sa le separi tu, ci sa vorbesti cu un medic despre aceasta problema si sa vezi care este cea mai buna abordare. La fetite este obligatoriu ca atunci cand stergi zona cu servetele intime sau cu apa calduta sa incepi din fata in spate si niciodata invers. Este important sa cureti si zona dintre labii.
La aproape sau mai mult de 10% dintre nou-nascutii baietei una sau ambele parti ale scrotului pot parea umflate sau mai mari si pline cu fluid. Uneori, testiculele nou-nascutilor nu sunt coborate complet, iar altii pot suferi de hipospadias, o malformatie congenitala. Aceasta se manifesta prin situarea orificiului de urinare in alta parte decat in varful penisului, dezvoltarea insuficienta a preputului sau arcuirea ventrala a penisului.
Acestea trebuie investigate si tratate la medic. In rest, este foarte simplu sa ai grija si sa cureti penisul unui nou nascut. Acesta trebuie spalat cu apa calduta, insa numai partea exterioara. Nu incerca sa tragi preputul pentru a curata zona, iar daca alegi sa faci circumcizie copilului, pregateste-te pentru felul in care va arata pensiul in timpul vindecarii. Varful acestuia va arata rosu-movaliu timp de o saptamana de la procedura. Este posibil sa se formeze si o crusta pe varful acestuia in timp ce se vindeca. Poti folosi putina vaselina sau bacitracina cu care sa il ungi pentru a evita lipirea acestuia de scutec.
Pe cat de folosite sunt in ziua de azi servetelele umede pentru bebelusi nu sunt obligatorii pentru a sterge zona intima a bebelusilor. Poti folosi la fel de bine un prosop curat inmuiat in putina apa calduta pentru a face acest lucru. Nu conteaza parfumul pe care il contin servetelele sau reclamele acestora.
Este chiar mai indicat sa nu folosesti in primele saptamani de viata servetele cu parfum pentru a curata zona intima. Schimbarea cat mai frecventa a scutecelelor este primul pas in prevenirea iritatiilor de scutec. Insa chiar si atunci cand faci acest lucru, acestea pot apara. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca unii bebelusi au pielea mult mai sensibila ca altii. De aceea, este indicat sa aplici un strat protector de unguent sau lotiune in timpul schimbarii scutecului.
Daca observati zone iritate cu pete rosii punctiforme ar putea fi manifestarea unei infectii cu candida. Aceasta poate aparea atunci cand o iritatie de scutec a fost lasata netratata sau a fost tratata necorespunzator. Nu da cu unguente sau creme pentru aceasta infectie decat daca este necesar si iti reconmanda medicul.
Nu este obligatoriu ca atunci cand schimbi scutecul sau speli copilul in zona intima sa folosesti sapunul. Acesta usuca adesea pielea din jur si chiar mucoasa genitala. Dupa spalare, zona se usuca prin tamponare cu ajutorul unui prosop curat si moale. Zona nu trebuie frecata atunci cand usuci pielea de apa pentru ca poti provoca iritatii.