Vitamine recomandate frecvent bebelusilor
Exista cateva vitamine esentiale care sunt recomandate pentru bebelusi in anumite circumstante. Unele dintre ele nu sunt furnizate de laptele matern sau nu exista prea multe surse alimentare pentru ele, iar altele trebuie suplimentate. Nu da copilului niciun supliment alimentar pe baza de vitamine fara acordul medicului.
Fier
Bebelusul primeste suficient fier atunci cand este alaptat exclusiv sau hranit cu biberonul (cu lapte praf bogat in vitamine si minerale). De-ndata ce incepi diversificarea este posibil sa fie nevoie de suplibebementarea fierului.
Este important sa primeasca 0.27 mg de fier in fiecare zi incepand cu varsta de 6 luni si apoi doza sa se mareasca la 11 mg zilnice intre 7 si 12 luni. Cel mai important este sa asiguri necesarul de fier la bebelus prin alimentatie. Sursele cele mai potrivite sunt carnea slaba, cerealele fortifiate cu fier, piure din legume ca lintea sau fasolea (boabe).
Vitamina D
Vitamina B12
Aceasta este extrem de importanta pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului si pentru a preveni anemia. Ea poate fi procurata din peste, carne de pasare, oua, lapte sau lactate. Consuma aceste alimente atunci cand alaptezi si da-i-le si bebelusului atunci cand incepi diversificarea. Insa numai daca are varsta potrivita pentru a le manca.
Acizi grasi Omega 3 DHA sau acidul docosahexaenoic este un acid gras esential
Omega 3 extrem de important in dezvoltarea bebelusilor. El ajuta la imbunatatirea si dezvoltarea vederii. Acestea nu sunt recomandate bebelusilor. Mamicile care alapteaza trebuie sa consume o dieta bogata in acesti acizi pe care sa ii furnizeze si copilului. Daca acestia nu sunt luati din alimente, atunci cere medicului sa iti prescrie suplimente.
Cand are bebelusul nevoie de vitamine in plus?
Cantitatea de lapte matern consumata zilnic incepe sa se diminueze. Acelasi lucru este valabil si in cazul laptelui praf fortifiat. Implicit si vitaminele si nutrientii sunt mai putini. Atunci cand bebelusul primeste hrana variata nu are nevoie de surplus de vitamine. Exista si exceptii atunci cand copilul este prematur, a avut greutate mica la nastere sau este destul de nedezvoltat pentru varsta gestationala la care s-a nascut.
Si cei care mananca mai putin ca alti copii de varsta lor sau care sufera de boli cronice pot avea nevoie de suplimentarea vitaminelor. Si laptele matern poate fi mai putin hranitor daca mama sufera de anumite afectiuni si ia medicamente. Copilul nu mai primeste astfel cantitatea necesara de vitamine si are nevoie de suplimente.